יום שישי בצהריים, ובקפה גרג בנתיבות יש מסיבה. מי שעובר במרכז המסחרי לקראת סוף הקניות של שישי מציץ פנימה ומגלה עשרות צעירים יושבים, מדברים, רוקדים וצוחקים. ביניהם מסתובב בגאווה אלון אילוז, נתיבותי מלידה שלא עזב אותה בכל 25 שנותיו, והיום עומד מאחורי המיזם החברתי "תכל'ס". ליין הצעירים הזה, שמתקיים בבית הקפה בכל יום שישי ביוזמת אלון וחבריו מ"תוצרת הארץ", ארגון סטודנטים להתיישבות קהילתית הפועל בעיר.

"אני מחובר לעיר הזאת, לא רוצה לצאת ממנה", הוא מספר, "כל החברים שלי פה, ויום שישי בצהריים זה זמן מעולה להיפגש, להכיר, להחליף חוויות, אז למה לא לעשות את זה מאורגן?". אלון לא לבד, הוא חלק מ-2 קהילות של 40 סטודנטים, חלקם ילידי נתיבות וחלקם הגיעו מחוץ לישוב וקבעו פה את ביתם, במטרה לייצר כאן חיי קהילה, ולהשתלב בקהילה התוססת של העיר.

כחלק מקהילות "תוצרת הארץ" הפועלות גם ב-12 יישובים נוספים בארץ ומונות כאלף סטודנטים, אלון, סטודנט להנדסאות בניין וחבריו מחויבים להיפגש אחת לשבוע, במטרה להכיר, להתגבש, ולמצוא מכנה משותף. בנוסף, כל סטודנט ב"תוצרת הארץ" מקבל על עצמו משימה הקשורה בפיתוח החיים בעיר. בתמורה לפיתוח הקהילה והחברה בעיר, מקבל כל סטודנט ב"תוצרת הארץ" מלגה של עד 16 אלף שקל.

"אנחנו שואלים כל סטודנט שמגיע לכאן מה הוא היה רוצה לעשות כדי שהחיים שלו כאן יהיו טובים יותר, כדי לרצות לפתח כאן את הקהילה ואת המקום", מסבירה ליאור ז'ורנו, מנכ"לית שותפה ב"תוצרת הארץ", "ובניגוד לסטודנטים בפרויקטים סטודנטיאליים אחרים, כאן הסטודנטים בוחרים בעצמם משימה קבועה, קובעים מטרות לסוף השנה, ופועלים בצוותים מול העיריה, ומול מרכז הצעירים העירוני".

סטודנטים מקהילת תוצרת הארץ (צילום: יובל רפיח)
סטודנטים מקהילת "תוצרת הארץ" | צילום: יובל רפיח

חלק גדול מהמשימות של הסטודנטים בנתיבות עוסק בפיתוח חיי התרבות והפנאי בעיר. כך, למשל, הפיקו בשנה שעברה פסטיבל בירה קיצי גדול, והשנה ייקחו חלק בפסטיבל שהפך למסורת לאחר שהעבירו את המושכות למרכז הצעירים של העיר. בנוסף, ארגנו מספר מסיבות פתוחות לתושבי העיר בפורים ובשבועות,. עוד משימה עליה עבדו חלק מהסטודנטים השנה הייתה ערבי העשרה בנושאי חינוך והורות, שהעבירו מרצים ומרצות ממכללת ספיר הסמוכה, המהווה שותפה של ארגון "תוצרת הארץ" ואחראית לתקצוב חלק משמעותי מהמלגות של הסטודנטים.

כל הפעילויות של תוצרת הארץ נעשות בזכות שותפות משמעותית עם המכללה, עם עיריית נתיבות ועם מרכז הצעירים בעיר. מרכז הצעירים אחראי לתת מעטפת לאוכלוסיית הצעירים בעיר שבגילאים 18-40. הוא פועל תחת העירייה ומתנ"ס "נתיבים", ונותן שירותים ומענים שונים לצעירי העיר בנושאים של תעסוקה, לימודים, מלגות ועשייה חברתית. לשני הגופים יש מטרה משותפת, והם פועלים ביחד במגוון תחומים בעיר, במפגשים חוצי קהילות ובפעילות חברתית לכל אוכלוסיית העיר.

אלון, שאחראי בתוצרת הארץ למשימות בתחום התרבות, הוא האיש שמכיר את כולם ויודע איך להרים מסיבה. עכשיו הוא פוגש עוד חבר ב"תוצרת הארץ", הראל לב, ומדסקס איתו על כמות האנשים שהגיעו בינתיים למקום. לב, 26, סטודנט למנהל ומדיניות ציבורית במכללת ספיר, הוא דמות מוכרת בעיר, אחרי שבמשך כמה שנים ריכז את שבט הצופים של העיר. הוא מספר לנו שהרגע חזר מהעבודה בבאר שבע. "וכולם תמיד שואלים אותי שם למה אני לא עובר לגור בבאר שבע, אבל אני פשוט אוהב את העיר הזאת".

לב, במקור מושבניק מהבקעה, הגיע לעיר כחייל בגרעין נח"ל, ולאחר הצבא נשאר בא על מנת לרכז את שבט הצופים, ובמקביל להתחיל בלימודים אקדמיים. "בהתחלה גרתי בכפר סטודנטים קרוב לכאן, אבל זה לא היה זה. התאהבתי בעיר, וכל הזמן חשבתי איך אני חוזר אליה, ומביא איתי עוד חברים מהמכללה להקים פה איזושהי קהילה שהיא חלק מהעיר, ולא רק גר ליד ומתנדב בה", הוא מספר. "איך ששמעתי שמקימים פה קהילה כזו, מיד הצטרפתי, ואני כאן, כבר שנתיים וחצי. חלק מחברי "תוצרת הארץ" שהגיעו מבחוץ ולא מסוגלים לדמיין את חייהם במקום אחר. בינתיים עברתי לתפקיד אחר בצופים מחוץ לנתיבות, אבל אני מרגיש שכאן זה הבית, במקום שבו השכנה מזמינה אותי לארוחת שבת, וכולם שואלים אותי הבן של מי אני, כי אני מרגיש להם מוכר אפילו שלא נולדתי כאן". הוא קוטע את השיחה לטובת עוד "שלום" עם חבר מהעיר, שבדיוק מזמין אותו לקפוץ לארוחה בערב. "מה שיפה במה שאנחנו עושים, זה שאנחנו לא מרגישים שאנחנו מתנדבים, אנחנו עושים דברים בשביל עצמנו, שיהיה לנו כיף וטוב לחיות פה, וחושבים כל הזמן איפה עוד לשפר. המטרה שלנו בליין הוא שצעירים בעיר ייפגשו, יכירו, ירגישו בנוח".

אלון אילוז, שרה בלטה, הראל לב (צילום: אלון אילוז)
אלון אילוז, שרה בלטה והראל לב | צילום: אלון אילוז

"זו עיר של צעירים", מצטרפת לשיחה שרה בלטה, 26, סטודנטית לתואר שני בניהול ופיתוח המשאב האנושי במכללת ספיר, שחיה כאן מגיל שנה, ובכל זאת הצטרפה ל"תוצרת הארץ" במטרה להכיר, ולהיות חלק מקהילה. "לחיות בנתיבות זה מדהים, זו עיר קהילתית, מאד קומפקטית, כולם מכירים את כולם, אבל אני כל הזמן חיה מתוך רצון להשפיע על החיים שלי פה, אז אני עובדת בעיריה כרכזת נוער, אחראית על התנדבות, ועל שילוב הקהילה האתיופית, וגם חברה ב"תוצרת הארץ" כדי לעשות כמה שאני יכולה בשביל מי שמסביבי. ועל הדרך גם זכיתי ב-40 חברים טובים".

"אנשים מבחוץ לא תמיד מודעים לתהליך שקורה בעיר, יש פה תנועה של חבר'ה צעירים וחיי תרבות שמתעוררת". מספרת פלור ברינר, מנהלת קהילות "תוצרת הארץ" בנתיבות. "נתיבות נמצאת בדיוק בין שדרות לבאר שבע, במרחק של כ-20 דק' לכל כיוון, קרוב לכל המוסדות האקדמיים של הדרום וזה מביא לכאן אנשים שמחפשים את הקרבה למקומות האלה, אבל גם אוירה קהילתית יותר, ויש לנו כבר לא מעט בוגרים שמדברים על כך שהם מתכוונים להישאר כאן גם אחרי שהלימודים יסתיימו והמלגה תסתיים".

בינתיים אלון אילוז כבר הספיק למלא עוד שולחן בחברים שמחים מהעיר. "ימי שישי כאן תמיד קצרים, בבוקר כולם בקניות ואחר הצהריים העיר מתעטפת בשקט לקראת שבת. הליין הזה בא למלא איזה רגע בהווי של העיר, שהיה נראה לנו שהרבה מהחברים שלנו רוצים אותו כדי לשבת בנוח, להכיר, להיפגש, וזה עובד. השולחנות פה מתמלאים, ובעוד בתי קפה בעיר כבר פותחים ליינים דומים. עכשיו השלב הבא שלנו הוא לפתוח פאב חברתי, ללא מטרות רווח, שיהיה לאנשים מקום לשתות בירה בכיף, למזלנו בעלי העסקים, העיריה ומרכז הצעירים וארגונים חברתיים נוספים- כולם נרתמים, כולם מבינים כמה טוב זה עושה לחיים פה, ולקראת אוקטובר זה גם יקרה".