אלפי צעירים יהודים מרחבי העולם מגיעים ארצה בכל שנה במסגרת ארגון מסע, מיסודן של הסוכנות היהודית וממשלת ישראל, כדי להתמחות בחברות הייטק לתקופות בנות 4-10 חודשים.
מטרתה של מסע היא חיזוק זהותם היהודית והחיבור למורשת ולתרבות הישראלית של צעירי התפוצות, בני 18-30. זאת, בשילוב עם אתגר מקצועי ופיתוח הקריירה על ידי התנסות בעבודה באומת הסטארט-אפ. כל משתתף משובץ בתכנית המתאימה לו וזוכה למגורים ולמלגות במטרה להפוך את השהות שלו בישראל לאחת התקופות המרתקות והמשמעותיות בחייו.
מדובר באנשים מוכשרים, שלמדו במוסדות האקדמיים המובילים בכל רחבי העולם, שמעניקים לחברות את היתרון של שפת אם, ידע מעמיק על מדינות האם שלהן – שהן שווקים פוטנציאליים לכל חברה בינלאומית – ורצון עז ללמוד ולהתפתח. כך, מצליחים המתמחים לתרום לפיתוח הארגונים שבהם הם מתמחים ולחיזוק המשק הישראלי.

מסע (צילום: ארכיון מסע)
אם בעבר הצעירים הגיעו מתוך חזון ציוני, היום הם גם חושבים על התרומה המקצועית | צילום: ארכיון מסע

אם בעבר היו הצעירים מגיעים מתוך חזון ציוני אידיאליסטי, היום הם גם חושבים על התרומה המקצועית, ולכן התכנית לפיתוח קריירה של מסע מציעה תפקידים במיוחד עבורם: מתכנתים, אנשי שיווק, כותבי תוכן, מנהלי דיגיטל ועוד.
רבים מהצעירים הם בעלי נסיון בהתמחויות במדינות אחרות, ועדויותיהם מספרות כי בישראל עברו את החוויה הטובה ביותר. בין היתר, התייחסו אליהם כעובדים רגילים לכל דבר, כך שמיד נזרקו למים העמוקים של העבודה האמיתית. בנוסף, מי שעשה עבודה טובה – קיבל הצעה להישאר באופן קבוע.

"התחלתי כמתמחה, והיום אני מנהל צוות"

אליענה עטיה, בוגרת אוניברסיטת סן דייגו בכלכלה בינלאומית, עובדת ב-Syte, מנוע חיפוש ויזואלי המבוסס על אינטליגנציה מלאכותית. אליענה, שהחלה שם את דרכה כמתמחה, מספרת שארגון 'מסע' אפשר לה לצאת מאזור הנוחות, מקצועית ואישית, ולהבין שעם הזדמנות נכונה וקהילה תומכת אפשר ליצור את העתיד כפי שאנחנו רוצים: "זו חוויה שמזמינה אותך לקהילה מובנית ונותנת תחושה של בית", היא אומרת.
"אילולא ההזדמנות הזו לא הייתי מכירה כמה מהחברים הכי טובים שלי, ולא הייתי מוצאת את Syte - החברה שבה התחלתי את הקריירה. נשארתי בחברה לאחר ההתמחות והיום אני מנהלת השיווק מזה כמעט שנתיים".
כמובן שאליענה לא לבד, ולצדה יש עוד המון מתמחים מרוצים שסיימו את המסע בהצלחה. אחד מהם הוא מת'יו גולדפיין, בוגר שקיבל הזדמנות להתמחות בחברת "מינט מדיה", שיצרה פלטפורמת שיתוף תכנים עבור אוהדי ספורט: "במסגרת מסע, טיילתי בכל רחבי הארץ וחייתי עם אנשים מדהימים", הוא נזכר. "זה למעשה היה השלב המושלם בקריירה שלי. הם מתייחסים שם לכל המתמחים כמו עובדים במשרה מלאה והניסיון שלי עם הארגון היה הצלחה גדולה, שתלווה אותי גם בעתיד".
בראיין גולדפארב, שהגיע ב-2011 ומאז הספיק לעשות עליה, להינשא לבחירת ליבו ולהפוך לאבא, מספר שחיפש הרפתקה מיוחדת: "יכולתי ללכת למקומות אחרים, אבל שלחו לי קישור על מסע, והאפשרות לניסיון עבודה ומפגש בינלאומי עם אנשים בגילי עניין אותי מאוד. התחלתי כמתמחה במינט מדיה, והיום אני מנהל בחברה צוות של למעלה מ-40 עורכים".

מסע (צילום: ארכיון מסע)
מי שמחליט להישאר בישראל מרוויח מסלול קידום מהיר ואיכותי | צילום: ארכיון מסע

כישרון, השקעה ורוח היהדות

"אין לתאר את גודל העניין", אומרת עו"ד לירן אבישר בן חורין, מנכ"לית ארגון מסע, שמכנה את הסיפור הזה מפגש אופטימלי, חדשני וגאוני – עבור שני הצדדים. "הזירה בישראל היא כזו שמעריכה כישרון והשקעה, ומאפשרת לצעירים המוכשרים האלה לזרוח. מדובר בשילוב הוליסטי של התמחות מקצועית עם רוח היהדות".
מהצד של המעסיקים, גם אסף פלד, מייסד מינט מדיה, הבין במהרה את כוחם של המתמחים והחל להעסיקם כבר ב-2011. "גייסנו באמצעות התכנית כמות גדולה של מתמחים מוכשרים. חלק נשארו גם אחרי שסיימו וממלאים היום תפקידים משמעותיים בחברה. שיתוף פעולה זה עזר לנו לקדם מטרות עסקיות גלובליות לצד התרומה לציונות".

מסע (צילום: ארכיון מסע)
מדובר בשילוב הוליסטי של התמחות מקצועית עם רוח היהדות | צילום: ארכיון מסע

"הם מבצעים את העבודה, מקבלים הכשרה ונושאים באחריות בדיוק כמו האנליסטים הקבועים שלנו", מסכם נועם שילר, מייסד מקס סקיוריטי, חברת מודיעין ויעוץ בטחוני בינלאומית, שגאה בכך שהמתמחים הם חלק מהמשפחה. "בזכות מסע יש לנו גישה למאגר של אנשים צעירים וחכמים, בעלי מוטיבציה גבוהה, שמגיעים מרקע תרבותי ואקדמי מגוון. שיתוף פעולה זה מביא לכך שמתמחים רבים נשארים כאן ומשתלבים באגף המודיעין כאנליסטים, כאשר חלקם מתקדם לתפקידי ניהול".