mako
פרסומת

יצרני בירות הבוטיק יוצאים לקרב חייהם

מבשלות הבירה הפרטיות מחזיקות בנתח של אחוז מהשוק, אבל הגזירות הכלכליות מאיימות לסגור להם את הענף דווקא כשהוא נמצא בצמיחה. הערב ייפגשו הבעלים ויחליטו על צעד המחאה הבא: "העלאת המס היא גזר דין מוות. אני רוצה להאמין שנתניהו ושטייניץ פשוט לא ידעו על קיומנו ולא התכוונו להחריב את השוק הפרטי". רשות המיסים: "המס הותאם לרמת המיסוי על אלכוהול הנהוגה בעולם המערבי"

אלינור פוקס
פורסם:
גבר שותה בירה ומחייך
גבר שותה בירה ומחייך | צילום: istockphoto
הקישור הועתק

מבשלת שפירא
איציק שפירא במבשלה | צילום: רונן גולדמן, mako

גם איציק שפירא, בעל המבשלה הצעירה "שפירא" שהוקמה לפני כשנה יגיע הערב למפגש. "המבשלות המקומיות עדיין בראשית דרכן", מסביר שפירא, "כל אחד מאיתנו השקיע מיליוני שקלים כדי לפתח את העסק וכמעט אף אחת מהמבשלות לא רווחית עדיין. אין סיכוי שנוכל לספוג את העלייה במסים בלי להתרסק ולכן במצב החדש נהייה חייבים לייקר את המחירים ולהפסיד לקוחות שיראו במחיר מחיר יקר מדי".

שבע בירות בוטיק על המדפים בארץ, המחיר: פי 2 מבירה רגילה

מבשלות הבוטיק בישראל צצו לראשונה בשנת 2004. כיום קיימות כמה עשרות בודדות מסוגן, כשבע מתוכן ניתן למצוא על מדפי החנויות: בזלת, מלכה, אלסכנדר, פאבו, שפירא, נגב ובטרפליי. מחירה של בירה המיוצרת במבשלה פרטית עומד על 13-17 שקלים, בערך פי שתיים ממחירן של הבירות המסחריות הפופולריות. עם זאת, הנתח שמהוות בירות הבוטיק מתוך מחזור הרווחים בשוק עומד על פחות מאחוז.

"מדובר בתעשייה מתפתחת ולכן צריך לייצר הבדלה בין הבירה המסחרית לבירות הבוטיק וכמו בכל מקום מתוקן בעולם ליצור מס דיפרנציאלי – שיותאם לפי כמות הייצור ומחזור המכירות", אומר לביא. "בנוסף, בגלל שאנחנו אחוז נמוך כל כך מהשוק, התרומה שלנו לגירעון בתקציב היא זניחה. מבחינתנו העלאת מס הקנייה דינה כגזר דין מוות. בראייה ארוכת טווח, המבשלות שקמות בגליל המערבי, בקריית גת ובכל מיני מקומות בפרייפריה יכולות לתרום לכלכלה הישראלית על-ידי פיתוח התעסוקה ותיירות הפנים יותר מכ-2 מיליון שקלים בשנה שיכנסו לכיסה של המדינה כתוצאה ממס הקנייה".

אסף לביא במבשלה
אסף לביא: "בראיה ארוכת טווח, המבשלות יכולות לתרום לכלכלה הישראלית"

בעל בר: "הביקוש לבירות האיכותיות הולך וגדל, עכשיו אולי יפסיקו לשתות אותן"

אבל לא רק היצרנים שפרנסתם עומדת בסכנה יוצאים נגד הטלת המס החדשה. גם צרכני הבירות הייחודיות נשמעים מאוכזבים. יעקב, בעליו של בר "הטוביה" שבמרכז ממילא בירושלים, המציע את הבירות המקומיות למכירה כבר במשך שנה, מחזק את ידיהם של בעלי המבשלות הפרטיות וחושש גם הוא לגבי העתיד. "הבירות המקומיות המסחריות שאנחנו שותים היום הן בירות שהומצאו בתקופת המנדט הבריטי ולכן יש חשיבות תרבותית רבה בעייני לפיתוח של שוק בירות מקומי", הוא אומר, "הביקוש לבירות האלה הולך וגדל וכיום יש כבר לקוחות שמגיעים לבר ומזמינים באופן קבוע בירה מקומית, למרות שהיא יקרה יותר. אני חושב שאם תהייה התייקרות נוספת במחיר שלהן יהיו לקוחות שפשוט יפסיקו לשתות אותן. מעבר לזה, כשמחיר הבירות כולן יעלה, אנשים יצאו פחות לברים וזאת תהייה מכה גדולה מבחינתנו".

פרסומת

מרשות המיסים נמסר בתגובה: "רמת המיסוי נקבעה ב-2007 על פי רמת הנזק הנגרם לצרכן הסופי ולסביבה מצריכת המוצר, ולכן גובה המיסוי נקבע בהתאם לאחוז האלכוהול בבירה. מדיניות המס היא למסות את המוצר לפי רמת הנזק של האלכוהול ולא על פי מחיר האלכוהול. ענף האלכוהול נבחן שנים רבות בצורה עקבית ונעשו רפורמות בשנים - 2007 ו- 2010 ומס הקניה הותאם לרמת המיסוי הנהוגה בעולם המערבי שם רוב המדינות ממסות אלכוהול ובירה במס קצוב. כל זאת בהמשך למדיניות הממשלה למגר את תופעת האלכוהול באמצעות העלאת המחיר לצרכן הסופי. בנוסף, מדיניות המס הינה לא להפלות בין חברה גדולה לחברה קטנה".