_פרויקטים

הכו את המומחה!

מדור חדש במקולנד: בכל שבוע המומחה ישיב על שאלות קשות ומתקילות שלכם. והשבוע: למה לקטשופ קוראים קטשופ? ומי המציא את האנימציה? הא?

דודו בן שטרית | מעריב לילדים | פורסם 25/01/12 10:29:46

שאלה טעימה - למה לקטשופ קוראים קטשופ?

ובכן, כולם יודעים שמשמעות המילה "קט" באנגלית היא חתול ומשמעות המילה "שופ" היא חנות. אבות אבותיו של הרוטב היו ככל הנראה בעלי חנות חתולים, ולכן החליטו להעניק לרוטב האדום את השם הזה! טוב, האמת היא שאין קשר בין חתולים לקטשופ. אבל משמעות השם בהחלט מעניינת. רמז: אין לזה קשר לעגבניות!

הכה את המומחה 1 קטשופ בכלל לא היה מעגבניות בהתחלה! | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

את הקטשופ גילו האנגלים שביקרו לראשונה במלזיה לפני מאות שנים. המלזים המציאו רוטב חמוץ בשם "קסיאפ". אין לשם הזה ממש משמעות במלזית. את השם הם לקחו מהסינים. משמעות השם "קסיאפ" בסינית היא רוטב חצילים. המלחים הבריטים שהגיעו למלזיה וגילו את הרוטב התלהבו ממנו מאוד, והביאו אותו לאנגליה מולדתם.

כנראה מפני שהיה להם קשה מאוד לבטא את השם המוזר הם עיוותו אותו וקראו לו "קטשופ". מאז דבק ברוטב השם הזה. האמת היא שהרוטב המקורי של המלזים בכלל לא היה עשוי מעגבניות. למעשה, לא הייתה בו אפילו עגבנייה אחת! הקטשופ המקורי היה עשוי מפטריות, דגים, אגוזים ואפילו שעועית! לא נשמע כמו רוטב טעים במיוחד, נכון? האמת היא שהאנגלים חשבו שהוא מעדן, ולמעשה עד היום האנגלים נוהגים להכין קטשופ מפטריות.

הכה את המומחה 1 חתולים לא אוהבים את הרוטב. אבל מה עם כלבים? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אז מתי בעצם הפכו את הקטשופ לרוטב עגבניות? זה קרה ממש לאחרונה. עגבניות הן רכיב זול הרבה יותר מאנשובי למשל, לכן הרבה יותר קל להכין קטשופ מעגבניות מאשר מחומרים אחרים. חברות המזון המהיר שרצו לשווק את המוצר בכמויות גדולות העדיפו לשלב בו עגבניות מאשר כל דבר אחר. למזלם, העגבניות תפסו, וקטשופ מעגבניות נעשה פופולרי!

אגב, קטשופ כשלעצמו מהווה בסיס להרבה מאוד רטבים אחרים. למשל, ערבוב קטשופ עם מיונז מוליד רוטב שנקרא רוטב אלף האיים, ובארצות הברית אוהבים להשתמש בקטשופ כבסיס לרוטב בר-בי-קיו. אגב, סתם שתדעו, חתולים ממש, אבל ממש לא אוהבים קטשופ, אפילו לא בגרסה הישנה שבה היה הרוטב מוכן מדגים.

שאלה מצוירת - מי המציא את האנימציה?

ובכן, האנימציה קיימת מאז שהמציאו לראשונה את הקולנוע. במאה ה-19, ממש לקראת סוף המאה, התחילו מדענים רבים להשתעשע באשליות אופטיות. העולם הוקסם אז מהרעיון לשחק בקרני אור וליצור אשליות המהתלות בעין. ניסויים אלה הובילו להמצאת המצלמה ובעקבות זה גם להמצאת הקולנוע.

מיקי ומיני מאוס הזוג הכי חמוד בעולם | צילום: Stephen Shugerman, GettyImages IL

לא ידוע מי היה הראשון שהמציא את האנימציה, אבל באותה תקופה, בכמה מקומות שונים בעולם, הבינו כמה מיוצרי הקולנוע הראשונים שאם לוקחים רצף של תמונות ומציגים אותן לעין בזה אחר זה במהירות, נוצרת תחושה של אשליה. זה קורה מפני שהמוח שלנו רגיש מאוד לתנועה. אנחנו למעשה "מתוכנתים" להבחין בתנועה, וזו הסיבה שנוצרת בראשנו אשליית התנועה כאשר תמונות רבות רצות מולנו במהירות. על זה מבוססת המצאת הקולנוע.

באותן שנים שבהן הקרינו צילומים של ממש, השתעשעו בהקרנת תמונות מצוירות. אמנם זה לא היה ממש כמו הסרטים של "דיסני", אבל הם ללא ספק היו אבות אבותיו של מיקי מאוס. רבים ראו בטכנולוגיה הזאת פוטנציאל של ממש, וזו הסיבה לכך שתעשיית הקולנוע התפתחה מאוד במאה השנים האחרונות ואיתה גם תעשיית סרטי האנימציה.

אין תמונה מה, אני לא אמיתי?!

סרט האנימציה המסחרי הראשון היה סרטו של "וולט דיסני" - "שלגייה ושבעת הגמדים". הסרט הוקרן לראשונה בשנת 1937. זה היה סרט האנימציה הראשון באורך מלא ואחריו באו עוד רבים מאותו בית יוצר: "פינוקיו", "במבי" ועוד. מיקי מאוס ודונלד דאק הפכו בשנות האנימציה הראשונות לכוכבי קולנוע של ממש!

היום משתמשים במחשבים כדי ליצור סרטי אנימציה. בעזרת המחשב בונים דמויות תלת מימדיות ומניחים אותן בתוך סט שיוצר כולו בתלת מימד, ובעזרת תוכנות אנימציה גורמים להן לזוז ולדבר. אבל בסופו של דבר כשהסרט מוכן על המחשב הוא מודפס באותה דרך ישנה וטובה - תמונות שרצות במהירות בזו אחר זו. טוב, כנראה יש דברים שלעולם לא משתנים.

לאן שולחים שאלות? לכתובת האי מייל: yeladim@maariv.co.il

>> את המדור המלא וכתבות נוספות של "מעריב לילדים" תוכלו לקרוא בגיליון השבוע. רוצים להצטרף לחודש היכרות?

 

>> יש לכם יומולדת בקרוב? יש לנו מתנה מטורפת בשבילכם!

ותקבלו את כל הסיפורים ישירות לפייסבוק שלכם
תגובות

הוסף תגובה

 
שם
נושא
תוכן
 
ביטול  |  
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן