כנס האינטרנט 2021 התקיים אתמול (ג') במהלכו המומחים, המשפיעים והאנשים מאחורי החברות והאפליקציות המובילות בארץ ובעולם, התכנסו יחד כדי לספר על העולם המרתק מהצד שלהם. צפו בקטעים הבולטים מתוך הכנס, ששודר בקשת 12, ב-N12 וב-mako:

הרצאת טד - הפרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל

על עולם הרפואה והמרוץ המטורף אחרי ההתעדכנות

"בחרתי לבצע סטאז' במרכז הרפואי סורוקה", פתח הפרופ' את הרצאתו המרתקת בסיפור אישי הממחיש את התמורות שחלו בעולם הרפואה מאז, "כרופא צעיר, סקרן, עם מוטיבציה גבוהה ללמוד ולהצליח, למדתי בשקיקה כל מידע בביקורי הבוקר המחלקתיים. הפרופסור שלנו היה מושא להערצה, הוא פרש בפנינו מנגנונים של מחלות שכיחות ונדירות וכל טיפול חדשני ועדכני. כרופאים צעירים שרצו לפרוץ ולהתבלט חיפשנו בעיתונים ובספריות. במרבית המקרים היינו צריכים להזמין מאמרים ממקומות אחרים בארץ ובעולם כיוון שלא היו בספריה שלנו, וכך קרה שלעיתים מידע חשוב ועדכני היה מגיע שבוע ואף יותר במקרה הטוב. ומה קרה עד אז עם החולה? נכון, בזבזנו זמן יקר, אבל לא הייתה אז דרך אחרת".

וכמו שכולנו יודעים, העולם שלנו עבר תהפוכות טכנולוגיות רבות מאז אותם ימים שתיאר הפרופסור, וכיום אנו יכולים לקבל מידע בכל רגע נתון ומכל מקום בעולם – על כל נושא שבעולם.

"היום אנו חיים בעידן של התפוצצות מידע רפואי – מעבר ליכולת האנושית להכיל וליישם"

בתוך משבר הקורונה למדנו כולנו להשתמש בביטוי "גידול אקספוננציאלי", ואת הדוגמה הכי מוחשית לו אנו יכולים לראות בגידול המעריכי בידע הרפואי. לדברי פרופ' חגי, בשנות ה-50' המידע הרפואי הכפיל את עצמו כל 50 שנה, עד לפני כעשור הוא הוכפל בכל 3.5 שנים ואילו רק בשנה החולפת המידע הרפואי הוכפל כל 3 חודשים.

כמובן שאי אפשר שלא לנכס את המקפצה הזאת למשבר הקורונה העולמי, שיצר הזדמנות להכנסת טכנולוגיות חדשות לתחום הבריאות. "החיסונים של פייזר ומודרנה הם דוגמה לכך", הוא מסביר, "תוך זמן קצר נכנס לשימוש החיסון יעיל ובטוח. בניגוד לחיסונים המוכרים, כמו נגד וירוס השפעת, אין כאן וירוס מוחלש או מומת".

גם השימוש ברפואה מרחוק הוכפל בשנה האחרונה, בשל הצורך למנוע התקהלויות במרפאות, כמו גם מחלקות הקורונה שהכניסו טכנולוגיות חדשות המאפשרות לבדוק ולנטר את החולים ללא צורך במגע.

"המהפכה הטכנולוגית ברפואה צפויה בעשורים הבאים להפחית את התמותה בעולם כולו. חשוב לזכור שהמחשב הוא כלי עזר לרופא, אך לא יחליף אותו", מדגיש פרופ' חגי, "כיו"ר ההסתדרות הרפואית, המייצג קרוב ל-30 אלף רופאים ורופאות במדינה, אני סמוך ובטוח שרופאות ורופאי ישראל יעמדו תמיד בחזית המאבק על בריאותכם, מתוך מטרה לתת את הטיפול הטוב ביותר והאיכותי ביותר. נמשיך להיאבק על חיזוקה של מערכת הבריאות למען אזרחי המדינה".

פאנל חדשנות וטכנולוגיה

דרור גלוברמן הנחה פאנל שעסק בשאלה כיצד הקורונה השפיעה על עולם החדשות, בהשתתפות שרית אסף נוי מנהלת חטיבת מוצר באמדוקס, ד"ר חגית פרי מומחית לבינה מלאכותית, ועו"ד לאה ופנר מנכ"לית ההסתדרות הרפואית בישראל.

אין ספק ששנת 2020 תיזכר בעיקר לרעה, איך בין כל הדברים ניתן לזקוף לזכותה גם את הקפיצה הטכנולוגית שחווינו. אם רק לפני שנה ביקור אצל רופא היה נעשה באופן פרונטלי, היום ביקור דרך המחשב הפך לעניין שגרתי. ומה יקרה בעתיד?

"מה שתקבל זה יותר אפשרויות", מסבירה עו"ד לאה ופנר מנכ"לית ההסתדרות הרפואית בישראל. "זה לא אחד במקום השני. זה יהיה יותר נגיש". לדבר עו"ד ופנר, החידושים הטכנולוגיים מאתגרים מאוד את עולם הרפואה, מכיוון שחלק חשוב ביכולת של הרופא לאבחן את הפציינט טמון במה שלא נאמר בשיחה, אלא במידע שמסתתר בין השורות – בין אם בשפת הגוף, בדרך שבה הוא בוחר להציג את התסמינים ועוד. אלמנטים שעלולים ללכת לאיבוד דרך המסך.

אבל אין מה להיבהל; לפי ד"ר חגית פרי, מומחית לבינה מלאכותית, הטכנולוגיה הולכת להציל חיים של רבים, דרך רפואה מניעתית המושתת על בינה מלאכותית: "אנחנו מסתכלים על מקרים קודמים ובודקים אילו משתנים יכולים להעיד על בעיה רפואית - עוד לפני שהיא מתרחשת". עוד היא מסבירה כיצד ניתן לזהות מדדים נקודתיים שעלולים להעיד על בעיה, ולהתאים אותם לכל אדם באופן ספציפי לפי הרקע הרפואי שלו.

עו"ד ופנר מוסיפה שבזכות הטכנולוגיה, לא רק הרופא מקבל כלים לטיפול איכותי יותר: "גם למטופל יש יותר עוצמה, ואנחנו רוצים להעצים את המטופל. זה לא העולם של פעם שהרופא יודע הכל, היום הפציינט והרופא עושים את המסע הזה משותף".

עם זאת, היא מדגישה כי יש עדיין חשיבות רבה לידע של הרופא, בעיקר בתיווך של שפע המידע הקיים היום לחולה עצמו – בדיוק כמו שאנו יכולים לראות היום בנושא החיסונים, כאשר אנשים ללא ידע רפואי מנסים ללקט מידע ממקורות שונים, במקום להתייעץ עם הרופא המטפל שיכול לתווך להם אותו.