הקלות היחסית שבה יכול אדם בודד להסב נזקים עצומים לממשלות ותאגידי ענק, מקשה מאוד על עבודתם של גורמי אכיפת החוק ומציבה את מניעת הפשיעה הדיגיטלית למטרה בעלת חשיבות עליונה עבור מדינות המערב. מאחורי כל מתקפת סייבר, קטנה כגדולה, עומדים יחידים או קבוצות של אנשים. הבנת הרקע, המאפיינים ודרכי ההתנהגות של אותם עברייני רשת, מאפשרים להבין לעומק את דפוסי הפעולה והחשיבה של עולם הפשיעה החדש ולאפשר חיזוי מדויק יותר של ממדי וסוגי הפשיעה העתידיים בתחום זה.

"פשיעת סייבר אמנם מתרחשת במרחב הדיגיטלי, אבל צריך לזכור שאותם עברייני רשת שיושבים מול המסך הם קודם כל בני אדם", מסבירה ראש החוג ללימודי קרימינולוגיה בהתמחות סייבר במכללה האקדמית גליל מערבי, הקרימינולוגית ד"ר חגית תורג'מן,  "לוחמי הסייבר שעובדים בארגוני הממשלה ובחברות העסקיות השונות הם אנשים טכנולוגיים בעלי ידע נרחב במחשבים, ופועלים באמצעות הידע המקצועי שברשותם כדי לאתר את אותם פושעים. עם זה, הם חסרי הבנה וידע בעולם הפשע. ידע זה, מאפשר להם לנתח סוציולוגית ופסיכולוגית  את דרכי הפעולה וכיצד עובד הראש הקרימינלי של עברייני הרשת שגורמת לכלל רשויות אכיפת החוק לכאבי ראש גדולים מאוד".

אז מהו הפתרון במצב שנוצר?

"לפני הכל חשוב להבין כי פשיעת סייבר מבוצעת על ידי אנשים והטכנולוגיה היא רק האמצעי ובמונחים קרימינולוגיים הטכנולוגיה היא בעצם כלי הנשק שבאמצעותו הם מבצעים את הפשע. המניעים לפשיעה אינם טמונים בטכנולוגיה עצמה, אלא באותם גורמים עבריינים שמשתמשים בידע הטכנולוגי שברשותם בצורה קרימינלית. סוגי הפשיעה באים לידי ביטוי בהיבטים רבים: פריצות לחשבונות בנק, בהשתלטות עוינת על אתרי אינטרנט של חברות וגופים ממשלתיים, גניבת זהויות של ידוענים או בעלי הון, סחר בסמים ובנשק,  בתכנון רצח, פדופיליה, פגיעה בסמלי שלטון ועוד".

דר חגית תורגמן  (צילום: שמעון איפרגן  )
צילום: שמעון איפרגן

כיצד מטפלים בסוגי פשיעה אלה?

"לפני שניגשים לעבודה הטכנולוגית, אנחנו חייבים לדעת לאבחן את המאפיינים האישיותיים והחברתיים של אותו גורם עברייני שמבצע את הפשע וזו בדיוק המומחיות של בוגרי החוג שלנו לקרימינולוגיה בהתמחות סייבר, שרוכשים במהלך הלימודים הידע האקדמי והמקצועי הנדרש כדי לסייע ליחידות הסייבר בחברות ובארגונים השונים לדייק את עבודתן".

תחום פשיעה חדש של המאה ה-21

ההבנה כי מאחורי כל מתקפת סייבר עומד בן אדם, דורשת מאיתנו להכיר לעומק את  הרקע, המאפיינים ודרכי ההתנהגות העבריינית. מסיבה זו, תפקידם של הקרימינולוגים של המאה ה-21 הוא להכיר מקרוב את סוגי הפשיעה החדשים לצד הטכנולוגיות המאפשרות אותם, להבין את ההזדמנויות החדשות שהן יוצרות עבור הפושעים ולסייע לחברה לגבש מדיניות בתחום אבטחת מידע (Cybersecurity).

עם תום לימודיהם, הסטודנטיות והסטודנטים הבוגרים הופכים למומחים בפשיעת סייבר שמכירים לעומק את סוגי הפשיעה שמתבצעים במרחב המקוון. הכלים המקצועיים והאקדמיים שהם רוכשים לאורך התואר מאפשרים להם לבחון התנהגויות פשיעה בהיבטים התיאורטיים, החוקיים והמשפטיים. ארגז הכלים האקדמי והמקצועי שהם רוכשים מאפשר להם לחקור את הפשיעה באופן מבוסס ראיות, להבין את סוגי העבריינים, להכיר היטב את המרחבים הדיגיטליים ואת ההזדמנויות שמהווים פלטפורמה נוחה לפשיעה. ידע מקצועי זה הופך את בוגרי החוג לקרימינולוגיה לאנשי מקצוע שיש להם יכולת לתרום לעבודתם של גורמי אכיפת החוק שונים, במשרדי ממשלה ובארגונים ובחברות פרטיות ועסקיות.

סייבר (צילום: Elnur, shutterstock)
צילום: Elnur, shutterstock

כיצד שיתוף הפעולה בין הקרימינולוגים ומגני הסייבר ביחידות השונות בא לידי ביטוי בשטח? 

ד"ר תורג'מן: "דוגמה מעניינת לעבודת צוות הכוללת קרימינולוגים ומומחים בתחום המחשבים והטכנולוגיה ניתן למצוא במחקר שנעשה בארה"ב שבו עקבו קרימינולוגים אחר דפוסי ההתנהגות של פדופילים ברשת. בסיוע אנשי טכנולוגיה, צוותי הקרימינולוגים שתלו 'בוט' בתוך הצ'ט שמעמיד פני ילד ובחנו אסטרטגיות של שיח בין 'הילד' לפדופילים שמרתיעות את הפדופילים מלנסות לשדל את הילדים למעשים מיניים. שיתוף פעולה מסוג זה מהווה בסיס לבניית אסטרטגיית התערבות למניעת פגיעות מיניות של ילדים ברשת שכוללת שילוב בין טכנולוגיה שתרתיע את הפדופילים, לצד הדרכות של הורים וילדים באשר לדרכי התנהגות בטוחים במרחב המקוון. ללא מומחיות של קרימינולוג בצוותים מסוג זה, אסטרטגיית ההתמודדות של יחידות סייבר תהיה פשוט לסגור חדרי צ'ט וחשבונות הנראים מזויפים, או לנסות לשדל את המשתתפים לפגישה במרחב הפיזי בכדי לבצע מעצר. בשני המקרים, קבוצות צ'ט אלטרנטיביות נפתחות בפלטפורמות מקבילות והפעילות העבריינית ברשת חוזרת לשגרה שלה באופן כמעט מיידי".

לסיכום, מהי המלצתך לטיפול יעיל בפשיעת סייבר?

"ההתמודדות של החברה האנושית עם ההיקף ההולך וגדל של פשיעת הסייבר ותחושת חוסר האונים שהיא גורמת הובילה להקמת צוותי עבודה רב מערכתיים שכוללים קרימינולוגים, אנשי מחשבים ומשפטנים. המציאות מלמדת ששיתוף פעולה בין גורמי אכיפה שונים יכול להפוך ל'גיים צ'יינגר' בכל הנוגע למאבק בפשיעת הרשת". 

 לפרטים נוספים על התואר במכללה האקדמית גליל מערבי היכנסו