"ביקרתי בישראל עם המשפחה שלי מספר פעמים ותמיד הרגשתי חיבור למדינה ולאנשים. רציתי לקבל טעימה מחיי העבודה והיום-יום בישראל, ולכן תכנית מסע מתמחים התאימה לי ממש". מיכל לסין-דייוויס, בת 25 מליברפול, אנגליה, היא אחת מבין כ-12,000 צעירים יהודים שמגיעים לישראל מידי שנה במסגרת תוכניות שונות של ארגון מסע.

ארגון מסע, מיסודן של הסוכנות היהודית וממשלת ישראל, מביא לארץ מידי שנה את אלפי הצעירים הללו, מ-60 מדינות, אשר לוקחים חלק בתכניות השונות של הארגון.

צעירים אלו מגיעים לישראל לתקופה משמעותית בת 2-10 חודשים במטרה להתמחות, ללמד, ללמוד ולהתנדב. המפגש עם החברה הישראלית, החיבור לתרבות בשילוב עם האתגר המקצועי, תורמים לעיצוב אישיות המשתתפים, מעמיקים את הקשר שלהם עם ישראל והעם היהודי, מחזקים את זהותם היהודית והופכים את שהותם לתקופה משמעותית בחייהם.

המפגש של המשתתפים לא רק תורם לעיצוב זהותם האישית והמקצועית, אלא גם תורם למשק הישראלי: לתוכנית מסע מורים, למשל, מגיעים מדי שנה מאות צעירים ממדינות דוברות אנגלית ללמד אנגלית בבתי ספר בפריפריה; תוכנית מסע רופאים מכשירה רופאים לעבוד בבתי-חולים לישראל; מסע מתמחים משבצת צעירים מהתפוצות בהתמחויות שונות בחברות היי-טק ישראליות. רבים מהצעירים מתמחים בישראל במשך מספר חודשים, וחלקם הגדול אף מוצאים עבודה מסודרת בארץ ובוחר להישאר כאן.

מליברפול לת"א: מיכל הגיעה להתמחות ומצאה עבודה קבועה

מיכל למדה עיצוב אופנה וטקסטיל באוניברסיטת נוטינגהאם, ועבדה בסוכנויות וחברות בוטיק בהונג קונג ואנגליה. האהבה לישראל הובילה אותה לעזוב את עיר הולדתה ליברפול ולהצטרף לתוכנית מסע מתמחים, היישר להתמחות כמעצבת גרפית בחברת צ'ק פוינט. "החלטתי להשתמש ברקע היצירתי והידע בעולם העיצוב כדי להפוך למעצבת גרפית", מספרת מיכל. "עבדתי במחלקת השיווק של החברה וסייעתי ביצירת זהות ויזואלית לקהילת המשתמשים".

מיכל לסין-דייוויס (צילום: צילום עצמי)
מיכל לסין-דייוויס | צילום: צילום עצמי

"ארגון מסע הפך את המעבר לישראל לקל ופשוט: עברתי את התהליך יחד עם קבוצה של צעירים מכל העולם ועם מדריכים מדהימים שתמיד שמחו לעזור בכל דבר. נפגשנו, דיברנו ושיתפנו, וזה היה חשוב לי מאוד בכל התהליך שעברתי כאן, במיוחד בחודשים הראשונים".

לאחר סיום ההתמחות, מיכל החליטה להישאר בישראל "בזכות החברים שהכרתי, הראש הפתוח של האנשים בתל-אביב ובתי הקפה בעיר". מיכל עובדת בחברת הסטארט אפ סונוביה, שלאחרונה פיתחה את מסכת הסונומאסק הייחודית, שעשויה מבדים דוחי וירוסים ונגיפים. "כבר מהיום הראשון בחברה הרגשתי בבית וגרמו לי להרגיש שאני חשובה למערכת. הגעתי לחברה דרך חבר בתוכנית מסע שעשה את ההתמחות אצלם, והוא המליץ לי על סונוביה".

 מפריז לחיפה: אלינור רוצה למצוא עבודה ולהשתקע בישראל

אלינור מרציאנו, בת 24, למדה משפטים באוניברסיטת אסס (Assas) בפריז והתמחתה במשפט בינלאומי. "חבר שלי גר בישראל ורציתי להצטרף אליו ולבדוק אם אני יכולה לחיות כאן, מעבר לחופשות אצלו או עם המשפחה". ארגון מסע סייע לאלינור לכתוב ולהגיש קורות חיים בעברית ולקבוע פגישות בחברות שונות, עד מציאת מקום ההתמחות המתאים יחד עם החוויה הישראלית.

כיום אלינור מסיימת התמחות במעבדת החדשנות INFRALAB  בחיפה שמשקיעה בסטארט אפים מקומיים בתחומי אנרגיה, נדל"ן, תשתיות ובנייה. אלינור עובדת במחלקת הפיתוח העסקי של החברה, ובמסגרת תפקידה היא אחראית על מציאת חברות ושותפים עסקיים וקביעת פגישות עבודה.

אלינור מרציאנו (צילום: דילן סיטרוק)
אלינור מרציאנו | צילום: דילן סיטרוק

"רציתי לגלות איך זה לעבוד עם ישראלים ועל חיי היום-יום בישראל. בזכות הצוות והעבודה - העברית שלי השתפרה. קצב החיים בארץ מתאים לי יותר, אני מרגישה כאן בטוחה ואוהבת לטייל ולגלות מקומות חדשים".

אלינור מסיימת את ההתמחות בסוף אפריל, וכבר מחפשת עבודה קבועה בכדי להשתקע בישראל ולעשות עלייה. "ההתמחות הייתה חוויה מקצועית ואישית מדהימה, ובזכותה גיליתי יותר על החיים המקצועיים בישראל. עוד לפני ההתמחות הנוכחית עבדתי במספר משרדי עורכי דין בארץ במגוון תפקידים, אך ההתמחות ב-INFRALAB והקשר עם ארגון מסע גרמו לי לקבל החלטה סופית ולהישאר בישראל".

מברזיל לישראל: מיכאל הגיע בגלל הקורונה ורוצה להישאר בזכות האנשים

"בעזרת ארגון מסע הגעתי לישראל ולהתמחות בתחום שמאד רציתי", אומר מיכאל ברגמן-וגו, בן 23, שהגיע לישראל במסגרת תוכנית מסע מתמחים והחוויה הישראלית ומתמחה בימים אלו במשרד האדריכלים התל אביבי HQ Architects. "בלי העזרה של מסע, כנראה שלא הייתי מצליח להגיע לישראל".

מגפת הקורונה היא אחת הסיבות שהביאה את מיכאל לישראל בתור מתמחה, עוד לפני שסיים את לימודי האדריכלות בברזיל. "בברזיל הכול נעצר ואי אפשר ללמוד או לעבוד. בישראל אני יכול לעבוד מהמשרד וללמוד בצורה מעשית על המקצוע".

מיכאל ברגמן-וגו (צילום: צילום עצמי)
מיכאל ברגמן-וגו | צילום: צילום עצמי

במסגרת ההתמחות, מיכאל משמש כחלק חשוב בצוות שאמון על בניית מודלים ארכיטקטוניים. האתגרים איתם הוא מתמודד במהלך העבודה, כמו עמידה בלוחות זמנים ועבודה עם מגוון לקוחות, יסייעו לו כאשר יחזור לברזיל בתום ההתמחות על מנת להשלים את לימודיו.

מבחינתו של מיכאל, הוא ישמח לעשות עלייה לישראל לאחר סיום הלימודים: "אני אוהב את ישראל, את האנשים החמים ואת החשיבה היצירתית והראש הפתוח. אני בטוח שאחזור לישראל באופן קבוע כשאסיים את הלימודים".

למעלה מ-700 מיליון שקלים למשק הישראלי מדי שנה

מיכאל, מיכל ואלינור הם רק שלושה מתוך 3,000 מתמחים שמגיעים לישראל מדי שנה, ומביאים איתם רקע מקצועי מגוון, ידע בינלאומי וניסיון רב בשווקים שונים. לפי ארגון מסע, תוכנית המתמחים תורמת למשק הישראל למעלה מ-700 מיליון שקלים מדי שנה. כ-35 אחוז מהמתמחים בתוכנית מסע מבצעים עלייה לישראל מיד עם סיום ההתמחות או זמן קצר אחריה.

ארגון מסע נוסד בשנת 2004 ומאז ועד היום למעלה מ-160,000 אלף יהודים בגילאים 18-30 מיותר מ-60 מדינות ברחבי העולם הגיעו לישראל במסגרת אחת התכניות שהארגון מציע.