לפני קצת פחות מחודש התרחש אסון זיהום ימי לאורך חופי ישראל: פסולת ימית של זפת נפלטה לאורך כל קו חוף הים התיכון וגרמה נזקים אדירים. אמנם עוד מעט מוקדם כדי לדעת, אך ההערכה היא שמדובר באחד האסונות האקולוגיים החמורים ביותר שידענו - בעיקר כתוצאה מהשטח הגדול שנפגע והרעילות הגבוהה שמכילה הזפת.

כל אחד מאיתנו יכול לתאר לעצמו עד כמה השמורות הימיות קריטיות להגנה על הטבע הימי ועל החי והצומח בו. עם זאת, מי שבאמת מכיר את השטח מקרוב הם הצוללנים.

אז מה קורה עכשיו מתחת לגלים? פנינו אל אמיר גור, מדריך צלילה מטעם ההתאחדות הישראלית לצלילה, ביולוג ימי ומחבר הספר "מתחת למים – 44 אתרי צלילה בישראל", וביקשנו לקבל תשובות: "לאורך מרבית אזורי החוף של ישראל מתקיימת שונית סלעית, שמהווה בית למגוון רב של קבוצות בעלי חיים שונות כגון צדפות, חלזונות, סרטנים וכוכבי ים, הוא מספר. "השונית הזו פחות בולטת ופחות מפורסמת מאחותה הזוהרת שבדרום, אבל דווקא בגלל זה היא גם מרתקת ומסתורית וחשוב מאוד לשמור עליה".

הים התיכון (צילום: אילן אלגרבלי  ( אנשי הים התיכון))
שונית מרתקת ומסתורית | צילום: אילן אלגרבלי ( אנשי הים התיכון)

ומה לגבי הזיהום? "ייקח זמן להבין את גודל הפגיעה ולקבל אומדן מדויק יותר", אומר גור, "למרות שחלק מהנזקים כבר ברורים. למשל כשרואים צבי ים מכוסים בזפת, או כאשר נשטפים לחוף פגרים של דגים ויונקים ימיים שבקיבתם נמצאת כמות חריגה של החומר המזהם, או שהזימים שלהם מכוסים בו".

לדברי גור עד כה לא הותרה כניסת צוללנים למים, אך ממה שהצליח להבין מצוללנים חופשיים שכן עשו את זה, נראה כי גושי זפת גדולים הגיעו עד לקרקעית הים: "הזפת היא לא סלקטיבית והיא תגיע לכל מקום", הוא מסביר.

"התקווה שלי היא שעם הזמן הטבע יעשה את שלו, אבל כמובן שזה לא במקום הפעילות האנושית שצריך לבצע לאורך החופים ואולי בהמשך גם במבצעי ניקיון תת-ימיים, כפי שידענו לארגן גם בעבר, במיוחד באזורים רגישים שחשוב לשמר", מסכם הצוללן.

הים התיכון (צילום: אילן אלגרבלי ( אנשי הים התיכון))
"התקווה שלי היא שעם הזמן הטבע יעשה את שלו" | צילום: אילן אלגרבלי ( אנשי הים התיכון)

שיא עולם אחד כבר מאחורינו

החדשות הטובות הן ש"קואליציית אנשי הים התיכון" כבר עוסקת בשמירה על נוף פתוח ומרחב לפעילות פנאי ונופש, מה שיאפשר עלייה בכמות דגה באזורי דיג ושמירה על מים נקיים וצלולים.

בקואליציה חברים מספר ארגונים שפועלים לאורך כל השנה כדי להגן הסביבה שלנו, בדגש על הים התיכון, ביניהם עמותת ״צלול״, "החברה להגנת הטבע", "אנו עושים שינוי", ״אקואושן״, ״דלפיס״, "ההתאחדות הישראלית לצלילה״ ו״משמר הים (צוללים למען הים התיכון)״. מטרת העל של הפעילות המשותפת היא לשמור על הים התיכון, השמורות שבו והחופים, כדי לדאוג לרווחת בעלי החיים ובהם גם אנחנו - בני האדם.

לאורך השנה, פעילות הקואליציה מתמקדת בהסברה על שמורות ימיות, זיהום הפלסטיק והאשפה בחופים וכן בהפעלת ניקיונות חופים, ועכשיו הם מתגייסים לטובת מבצע הניקיון. למעשה, עוד לפני האסון האקולוגי האחרון החל מבצע ניקיון חופים ענק, תוך שבירת שיא עולם של מספר משתתפים הגדול מ-18,000 מתנדבים. כעת, כל ארגוני הסביבה עובדים יחד כדי להתמודד עם עומס המתנדבים בחופים והצורך לנקות את כל החופים.

הים התיכון (צילום: אילן אלגרבלי ( אנשי הים התיכון))
לשמור על הים התיכון, השמורות שבו והחופים | צילום: אילן אלגרבלי ( אנשי הים התיכון)

גם אתם רוצים לעזור?

בשביל להתמודד עם האירוע תוכלו לקחת חלק במבצע גיוס תרומות, שנערך באמצעות אפליקציית "ביט", ומוקדש כולו עבור "קואליציית אנשי הים התיכון", כשהמטרה ברורה: לייעל את תהליך ניקיון החופים, לסייע בשמירה על שמורות הטבע ולמנוע עוד נזקים בלתי הפיכים. בשביל שזה יקרה, כולנו צריכים להתגייס – ויש לזה המון סיבות טובות.

זה הזמן להשתתף בפעילות המיוחדת שתמשך עד ה-13.1.21, כאשר כל התרומות שיגויסו יוקדשו בראש ובראשונה למימון עבודות הניקיון בחופים, להתמודדות עם האסון האקולוגי, ולמניעת אסונות אקולוגיים עתידיים בים. קדימה, הים התיכון צריך אותנו!

רוצים לסייע בדרכים נוספות? כאן תוכלו לקבל את כל המידע על האירועים המרוכזים שמוקדשים לניקוי החופים.