הרעיון הוא שאנחנו כחברה אנושית נראה את האדם העומד מאחורי המוגבלות ונאפשר לו ליהנות מכל הזכויות שמגיעות לו כאזרח במדינה. החל מנגישות במקומות ציבוריים, שוויון בחינוך, בלימודים, שוויון תעסוקתי ועוד ובגדול ההבנה הבסיסית שאמנם מדובר באנשים שמוגבלים מבחינה כזאת או אחרת אבל הם בדיוק כמו כל אחד מאיתנו.

יניב בניאן והודאל יחזקאל, שני צעירים יוצאי יחידות מובחרות בצה"ל, התנדבו עם שחרורם לפני שמונה שנים, במועדונית של אלו"ט בפתח תקווה לאנשים בגילאי ה-40 שנמצאים על הרצף האוטיסטי, התאהבו בהם והחליטו שהם רוצים להקדיש את זמנם על מנת לעזור לאנשים עם מוגבלויות ולייצר עבורם שוויון הזדמנויות אמיתי בחברה הישראלית. כעבור 3 שנים הקימו יחד את "עמותת איתן"- כל אחד יכול ולהעצים אנשים עם צרכים מיוחדים דרך אימוני כושר אישיים.

הודאל יחזקאל ויניב בניאן  (צילום: באדיבות המצולמים )
הודאל יחזקאל ויניב בניאן מקימי עמותת איתן | צילום: באדיבות המצולמים

 אז איך עלה הרעיון לחבר בין העולם הטיפולי לאימוני כושר?

"אחרי שנה וחצי של התנדבות, הפכתי להיות מדריך במועדונית", אומר יניב בניאן. "ובמקביל ללימודי תקשורת עשיתי גם קורס מאמני כושר. מאוד נהניתי מהעבודה עם האוכלוסייה הזאת וזה נתן לי המון סיפוק ורציתי עוד. אז התחלתי להתעניין גם במה חברי המועדונית עושים בשעות הפנאי שלהם כביכול- אחה"צ. זה התחיל במאומן אחד שהתחלתי להוציא לאימוני חוץ והייתי ממש מעביר לו אימון אמיתי מהתחלה ועד הסוף, אחרי חודשיים, התחלתי לשים לב שהאימון לא רק מחזק אותו פיזית אלא גם משפר משמעותית את כישורי התקשורת שלו. תוך כדי האימון, הייתי מדבר איתו ונותן לו כלים נוספים על איך לפנות לבחורות שמשכו את תשומת ליבו במהלך האימון בפארק. אם זה בסדר או לא בסדר לפנות אליהן, איך לייצר איתן שיחה מקדימה, לשאול אותן אם בכלל הן מעוניינות לדבר איתו כרגע. היום, אם הוא רוצה לגשת למישהי הוא קודם כל שואל את עצמו אם זה בכלל מתאים וזו התקדמות עצומה בעיני וזו רק דוגמא אחת מיני רבות".

אחרי חודשיים, שיתף יניב את הודאל יחזקאל ברעיון של לעזור לעוד אנשים על הרצף דרך אימונים אישיים, ולעשות שינוי משמעותי בעולם, הודאל נדלק על הרעיון ומאז השאר היסטוריה. היום יש לעמותת "איתן" 500 מתאמנים מאשדוד ועד חיפה. האימונים נחלקים לשני סוגים: אישיים אחד על אחד או קבוצתיים בקבוצות קטנות של עד שישה מתאמנים. אבל זה ממש לא הכל וליתר דיוק, כשמדברים יניב והודאל מבינים שמבחינתם זו רק ההתחלה.

חוץ מהאימונים שהרווח בהם הוא כפול גם למתאמנים וגם לנו כחברה ולקהילה, שרואה את האנשים האלה באימון, עם בגדי ספורט, משתתפים במירוצים לצד אנשים בתפקוד רגיל או מתאמנים בבגדי העמותה באימון TRX, אימוני כוח ועוד כשההבנה הבולטת ביותר היא: אם הם יכולים גם אנחנו יכולים.

אבל יניב והודאל לא עוצרים כאן ובמקביל לאימונים ולקהילת המתאמנים שהולכת וגדלה ומתרחבת, הם גם יוצרים כל הזמן יוזמות חדשות ומבורכות כמו היוזמה של ממתאמנים לעוזרי מאמן בשכר: חבר'ה על הרצף שהיו מתאמנים ועם הזמן והניסיון למדו את הטרמינולוגיה של אימוני הכושר והפכו לעוזרי מאמן והיום מגיעים לקבוצות קיימות ומסייעים למאמן באימון. בנוסף, אותם חבר'ה על הרצף מעבירים סדנאות בארגונים גדולים למשל כמו סדנת קרב מגע שהעבירו לאחרונה לעובדי החברה במותג ספורט גדול.

הודאל עם מתאמנת  (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של עמותת איתן-כל אחד יכול )
אימוני חוץ אחד על אחד | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של עמותת איתן-כל אחד יכול

הערך המוסף שיש לרעיון שעומד מאחורי העמותה הוא שהאימונים שקורים בחוץ לעיני כל הם בעצם ההוכחה לנו כחברה שאם האנשים האלה חיים עם מוגבלויות לא פשוטות אבל מתמודדים ועושים ופועלים- אז כולנו יכולים. ומהצד השני, בהקשר של שיווין זכויות: אין שום סיבה שהם לא ייהנו מאותן זכויות שמקבל כל אזרח אחר כולל הזכות לשוויון בתעסוקה.  

לעמותה יש מערך מתנדבים שהולך וגדל ופעילויות מקסימות רבות נוספות אחת מהן עלתה לעמוד הפייסבוק של העמותה והסתיימה בדיוק עכשיו וכללה הדלקת נר בכל יום בחנוכייה של איתן.