סיבוב ברחובות בערים האיטלקיות מלווה לרוב בארומה חזקה של קפה, שניתן להריח כמעט מכל פינה. איטליה נחשבת לאומת הקפה, ולכן אם רוצים להיות מומחי קפה אמיתיים ולחקור את התהליך הכי חשוב בהפקתו, אין הגיוני יותר מלבדוק מה יודעים בארץ המגף. אנחנו מהמרים (וזוכים בכל הקופה) שכל איטלקי יגיד לכם שזאת הקלייה. הקלייה היא השלב הקריטי שמצליח להוציא את מגוון הטעמים הייחודיים מפולי הקפה. כל איטלקי יידע לספר על בית הקלייה המיוחד שהוא מכיר או מאיזה אזור באיטליה הוא, ואיך קולים שם את הקפה.

אז בואו נתחיל מהתחלה. מה זה בכלל קלייה? קלייה היא אחת מפעולות הבישול הקולינריות הקדמוניות ביותר. בפשטות, זו התגובה שנוצרת ממגע עם משטח לוהט. בפועל, בקלייה מייבשים חומרים באמצעות חום המאדה את הנוזלים. בקפה, הפולים הירוקים, שזהו צבעם הטבעי, נצרבים על משטח לוהט, ובסופו של התהליך הגלעינים הקטנים והדחוסים עם הניחוח העשבוני הופכים לפולים שזופים, אווריריים ופריכים עם ארומה משכרת. למעשה, קליית הקפה, עוצמת החום, אורכה והדרך שבה היא נעשית יכולים להוביל ליותר מאלף ארומות שונות - מפרחוניות עדינה ועד קרמליות עזה. קלייה בחום נמוך למשל, לאורך זמן תייצר קפה בהיר ועדין עם שפע ארומות. קלייה בחום גבוה תייצר קפה עוצמתי ועשיר עם פחות ארומות. שימו לב, טיפול לא מדויק בפולי הקפה יוצר שלל תופעות בלתי רצויות כמו ריח שרוף או טעם מר.

הקלייה הראשונה נעשתה על מחבתות ברזל שלהטו מעל מדורות בהרי אתיופיה, מולדת הקפה. שם ממשיכים במסורת זו עד היום. בהמשך, קליית הקפה שודרגה לכדי אומנות בתקופת האימפריה העות'מאנית בטורקיה, שם נבנו תנורי פורצלן מפוארים במטבחי הסולטן באיסטנבול, שהפכו את העיר לבירת הקפה הראשונה. בתקופת הרנסנס עברה התהילה לוונציה ובהמשך לשאר איטליה, והתואר של מומחית קלייה נותר מאז בארץ המגף, ללא עוררין. זו גם מולדת האספרסו, שכבש את לב צרכני הקפה בעולם כולו. האיטלקים ידועים בכל העולם ביחסם לתהליך הקלייה, וכיום בכל חבל באיטליה יש מסורת וטכניקות קלייה שונות שמשפיעות על טעם הקפה. למשל, בדרום איטליה, אזור סיציליה ונאפולי, אוהבים קפה עוצמתי ולכן הקלייה היא כהה מאוד, כלומר משך זמן הקלייה ארוך יותר ומידת החום גבוהה יותר. בצפון איטליה, לעומת זאת, מעדיפים את טעמו של הקפה מעודן, ולפיכך קליית פולי הקפה חלשה יותר בעוצמתה, והתהליך מסתיים מהר יותר.

קפה נספרסו (צילום: Nespresso)
מובילה את תחום החדשנות בקליית קפה | צילום: Nespresso
חווית הנספרסו האישית שלכם מחכה לכם>>

נספרסו: עבר, הווה, עתיד

התפתחות הטכנולוגיה השפיעה על כל היבט בחיים שלנו, וכן, גם על טכניקות קליית הקפה, שלא מפסיקות להשתנות ולהשתדרג. כך למשל, מאז המחבתות הלוהטות של אתיופיה עברו לא מעט פולים במטחנה, ובמהלך המאה ה-20 החלו לקלות את פולי הקפה בתנורים גדולים ומיוחדים, שזו שיטה שמיושמת עד היום. החידושים הטכנולוגיים הופכים את תהליך הקלייה לקל יותר ולא פחות חשוב - ליעיל הרבה יותר, וכך מצליחים לשפר את טעם הקפה ואת איכותו.

מי שמובילה את תחום החדשנות בקליית קפה היא חברת נספרסו, שחרתה את נושא פיתוח הטעמים והאיכויות על דגלה מיומה הראשון. בחברה המצליחה השכילו להבין כי תהליך הקלייה הוא האקוטי והבסיסי ביותר בדרך לטעמים משובחים. לא בכדי כל תערובות הקפה של נספרסו נקלות בבית קלייה הנחשב למתקדם ביותר בעולם. את הפולים קולה החברה בטכניקות שונות, לפי התוצאה הרצויה, ומערבבת יחד לתערובות שונות, וההוכחה להשקעה היא הזכיות החוזרות ונשנות בפרסי איכות ברחבי העולם. בסופו של דבר, מה שעושה את ההבדל וממקם את נספרסו כחברה המובילה בתחום הקפה בעולם זה בדיוק זה - אומנות הקלייה. בחברה הוותיקה שולטים היטב בעשייה ופועלים כל הזמן לשיפורה, פיתוחה וחידושה על פי הטעמים המשתנים והתפתחות הטכנולוגיה הקיימת בעולם.

בין המסורתי למודרני

כל מי שמכיר את חברת נספרסו ודאי מכיר את קולקציית איספירציונה (Ispirazione) איטליאנה, תערובות בהשראת הקלייה האיטלקית. הקולקציה הייחודית מאפשרת לכל אחד ואחת לחוות בבית בפשטות ובנוחות את מיומנויות קליית הקפה הגבוהות המאפיינות את אזורי איטליה השונים. כל אחת מתערובות הקפה בקולקציה החדשה מצליחה להביא לידי ביטוי מקסימלי את פרופיל הטעם, בדיוק כפי שניתן לשתות בבתי הקפה המעולים ברומא, במילאנו או בכל אזור אחר ברחבי המדינה. כל סדרה עושה כבוד לטעם איטלקי אחר, בין אם בהצדעה לטעמיו של אזור מסוים בארץ המגף או זמן אחר בהיסטוריה של בירת הקפה העולמית.

קפה נספרסו (צילום: Nespresso)
שני טעמים חדשים במשפחת איספירציונה | צילום: Nespresso
לרכישת התערובות החדשות>>

לאחרונה השיקו בנספרסו שני טעמים חדשים במשפחת איספירציונה, ושימו לב: הן במהדורות מוגבלות. הפעם עושה נספרסו כבוד להיסטוריית הקלייה עם שילוב ייחודי בין השיטה העתיקה לבין השיטות החדשות. הסדרה הראשונה היא Ispirazione Novecento והיא מייצגת את המסע אחורה בזמן. הסדרה שואבת השראה מהקלייה המסורתית הקלאסית של איטליה בשנות ה-40, בתקופת המלחמה שבה תהליך הקלייה היה איטי יותר. התוצאה: אספרסו קלאסי בקלייה כהה עם טעם אינטנסיבי. הסדרה השנייה, Ispirazione Millennio, תיקח אתכם אל המודרניות והקדמה, עם העדפה לטעמי קפה עדינים וצבעים בהירים. מדובר בתערובת המורכבת מפולי ערביקה מברזיל וקולומביה שנקלו בקלייה בהירה. לא משנה איזה טעם תבחרו, תרגישו את האווירה של איטליה על שנותיה השונות אצלכם בכוס הקפה. כמובן שמי שפחות מתחבר לטעמים החדשים, כל יתר סוגי הקפה של נספרסו עדיין זמינים עבורו לחוויית שתיית קפה אידיאלית.

אז כאמור, קלייה היא הפקטור המשמעותי ביותר בקפה שלכם. היא זו שמעצבת את הצבע, את הטעם ואת הארומה שלו. כדי להבין באמת את הקפה שאתם שותים, כדאי ללמוד ולבחון את תהליכי הקלייה. כך תוכלו להבטיח לעצמכם חגיגת טעמים איכותית - על פי טעמכם האישי, כמובן. ואם בא לכם לקפוץ לאיטליה בלי כל ההגבלות שמתווספות אל טיסה לחו"ל בימים אלו, בנספרסו דאגו להביא את הטעמים והניחוחות של ארץ המגף היישר אל כוס הקפה שלכם. לא מאמינים? תבדקו את הקלייה.