שיימינג, המתנה שממשיכה לתת. נס פך השיימינג, אם תרצו. אמנם לא מדובר בתופעה חדשה, אבל השנה היא הצליחה להשתכלל, להשתכפל, לתפוח, לפתוח מהדורות ולאכלס כותרות ראשיות. האם אנחנו בעד או נגד שיימינג? ובכן, תלוי מתי.

מסכמים את 2015 במאקו

לכל הכתבות
25 אמ;לקים מ-NEXTER ב-3 דקות
11 הדברים ששברו את האינטרנט השנה

לפעמים שיימינג הוא ביטוי מסוכן של עדריות אנושית זועמת וחובבת לינצ'ים, ולפעמים היא דרך ההתמודדות היחידה של האזרח הקטן מול גורמי כח ומנגנונים בירוקרטיים אטומים וחסרי לב. ורגע לפני ש-2016 פורצת לחיינו, החלטנו לחזור לביושים הגדולים של השנה על מנת שכל אחד מאיתנו יוכל לעשות עם עצמו חשבון נפש. האם השיימינגים האלו היו מוצדקים או לא? בואו לבדוק.


 

טיסת השוקולד

בפברואר נפתחו אירועי השיימינג השנתיים עם "טיסת השוקולד", סרטון שבו ישראלים מתפרעים במטוס וגורמים לכולנו להרגיש אריסטוקרטים לרגע, כאילו לא צרחנו לפני שניה על פקידה בדואר כמו בהמות. נוסעי טיסת השוקולד חטפו את שיימינג חייבם ברשתות החברתיות וגם בתקשורת הממוסדת, ולא בטוח שהצליחו להתגבר עליו עד היום.

אין תמונה
איזה כיף שבאת להשתתף במחקר שלנו!

מוצדק או לא? חצי. תראו, זאת לא הייתה התנהגות שיש להתגאות בה, אבל התגובה התקשורתית לא הייתה מידתית. 

פת'ח ת'חדר

עוד זה מדבר וזה בא - בקושי הספקנו להתאושש מטיסת השוקולד וכבר המציאות שלנו הפכה ל"מה אתם הייתם עושים" אחד גדול, רק בלי חיים הכט. הפעם היה זה זעמם של נופשים באילת שפתח את המהדורות וגרם לנו להבין סופית שמאחורי כל ישראלי מכוער, יש ישראלי שמצלם אותו כדי להעלות לפייס ולקבל לייקים.

מוצדק או לא? שוב – חלקית. אין מה לומר, ההתנהגות מכוערת, אבל התגובה חסרת פרופורציה.

מתפרעים במלון
צילום:

נער משליך כלב

לא ברור מה גרם לנער לקחת כלב, להשליך אותו מאחורי גדר ואז עוד להעלות את זה לפייסבוק (ניחוש: בתוספת "חחחחחחח") אבל באופן טבעי, את הגולשים זה פחות הצחיק. הנער חטף שיימינג שלאחריו התנצל והבטיח להתנדב בעמותה למען בעלי חיים (האם זה אכן קרה?) וככל נראה לא יתעלל בקרוב בכלבים חסרי ישע (לפחות עד ל"ג בעומר).

מוצדק או לא? ברור שכן.

אין תמונה
איזה כיף שבאת להשתתף במחקר שלנו!

מאי פטאל 

אמנם מאי פטאל היא זאת שהתחילה את השיימינג בפוסט פייסבוק אמיץ שהעלתה באפריל השנה ובו חשפה את ההטרדות המיניות של לירן חג'בי כלפיה, אבל אחרי זה היא חטפה חתיכת שיימינג בעצמה. שלל תמונות ביקיני נלקחו מהפרופיל שלה והופנו נגדה, תחת הטיעון הידוע והפופולרי – אם היא מתלבשת חשוף אז מגיע לה שיטרידו אותה מינית.

מוצדק או לא? השיימינג לחג'בי מוצדק, השיימינג למאי פטאל לא.

מאי פטאל, ארכיון (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

אריאל רוניס

הדוגמה הקשה ביותר לבעייתיות ולכוח שבשיימינג. רוניס, מנהל משרד הפנים בתל אביב, הואשם בפייסבוק בגזענות, במה שהפך ללינץ' כללי, שכתוצאה ממנו התאבד מה שאגב, הוביל לשיימינג על כותבת פוסט השיימינג המקורי. ואז התברר, כמו תמיד, שהמציאות הרבה יותר מורכבת משנראתה בהתחלה, שלשמוע צד אחד של המקרה אף פעם לא מספיק, שמה שיגרום לאדם אחד לסגור את המחשב עד יעבור זעם, יכול לשבור לגמרי אדם אחר ובעיקר, שאנחנו חייבים להיות הרבה יותר זהירים.

מוצדק או לא? נו, מה נראה לכם?

אין תמונה
איזה כיף שבאת להשתתף במחקר שלנו!

רני רהב בבגד ים

ביוני האחרון נתפס רני רהב בעדשות הפפראצי, בעודו צועד בנחת ברחוב, לגופו מכנסון בגד ים כחול קטן, חולצת פרד פרי ובידיו מגבת. הרשת, כהרגלה, הגיבה בממים, בלעג ובמה שנהוג לכנות "בודי שיימינג". רני רהב, מוכרחים לציין, לא לקח את זה קשה מדי והעלה בעצמו את אחד הממים לעמוד שלו.

מוצדק או לא? ברור שלא. בודי שיימינג אף פעם לא מוצדק, גם אם זה רני רהב, ולמרות שזה היה ממש מצחיק.

אנחל ודושי חוגגים יום נישואים, יוני 2015 (צילום: אביב חופי)
אנחל ודושי חוגגים יום נישואים, יוני 2015 | צילום: אביב חופי

הפרסומת לגולדסטאר

גם השנה הסלוגן הדושבאגי "תגיד תודה שאתה גבר" הצליח במשימתו הנעלה – לעצבן נשים ולעורר סערה, הפעם בעזרת פרסומת שהציגה את כל הנשים כלחוצות חתונה היסטריות ונעדרות פאסון. הפעם הם עוררו גם מחאה צרכנית שקראה לגברים ונשים כאחד להפסיק לקנות גולדסטאר, ועדיין לא ברור אם הצליחה. ניחוש: הם יהיו גם ברשימת השיימינגים של השנה הבאה.

מוצדק או לא? ברור + למי אכפת.

גולדסטאר בלק רוסט (צילום: אלדד שואו)
גולדסטאר בלק רוסט | צילום: אלדד שואו

קסטרו והמידות הגדולות

באוגוסט האחרון הזדעזעה הרשת לגלות שקסטרו לא מוכרת בגדים במידה 46 כי "הם לא הטעם של קסטרו". בתגובה, התעוררה מחאת רשת צרכנית נגד החברה למרות שבינינו, זה לא שבזארה תמצאו מגוון רחב יותר של מידות.

מוצדק או לא?בגדול, כן. שיימינג כלפי חברות הוא פחות בעייתי משיימינג כלפי בני אדם פשוט כי הוא פחות אישי, ואם הוא יהיה צעד בדרך לשינוי אז למה לא.

מחאת הנשים נגד רשת "קסטרו" (צילום: מתוך חי בלילה, שידורי קשת)
מתוך "חי בלילה" | צילום: מתוך חי בלילה, שידורי קשת

הקמפיין לאגאדיר

גם הקמפיין הדוחה לאגאדיר, שהציג אישה צעירה עם גבר מבוגר תחת הסלוגן "טעם עשיר", הצליח לעצבן אותנו בקיץ האחרון. בתגובה, הגולשים הורידו לאגאדיר את הדירוג בשלל אתרים וגרמו להם להתפתל עם הקמפיין עד לכדי ניסיונות ספינים מביכים (היי, זאת בעצם אחות סיעודית שמטפלת בקשיש נכה!).

מוצדק או לא? כן, בכיף.

אין תמונה
איזה כיף שבאת להשתתף במחקר שלנו!

 

מה קשור: "איילון דרום"

כוונתם של שלישיית מה קשור בשירם "איילון דרום" הייתה טובה. לעמוד לצד יוצאי אתיופיה במאבקם המוצדק ולתת להם קצת רוח גבית. חבל שעל הדרך הם נפלו לכל הקלישאות הסטריאוטיפיות הגזעניות והמעליבות שבעולם, כולל בלאק פייס וחיקוי ברהנו טגניה גנרי. כצפוי, הרשת נחלקה בין אלו שחושבים שהשיר מצחיק וחמוד ולא גזעני כלל ובין אלו שהתכווצו במבוכה בכיסאם ורצו למות.

מוצדק או לא? בדיעבד, לא ממש. "מה קשור" אמנם יכלו לוותר על הבלאק פייס והסטריאוטיפים, אבל בסופו של דבר הם התייצבו לצד מחאה חשובה.

מה קשור ב"איילון דרום" (צילום: מתן אקרמן,  יחסי ציבור )
מה קשור ב"איילון דרום" | צילום: מתן אקרמן, יחסי ציבור

רן אפלברג

"גפן, המתבגרת שלי, הלב של חיי". כך נפתח סיפורו הבדיוני של רן אפלברג בפייסבוק בנובמבר האחרון, בו מתואר ניסיון התאבדות של נערה לאחר שצילומים שלה מקיימת יחסי מין הופצו ברשתות החברתיות. גולשים רבים קראו את הסיפור והיו בטוחים שהוא אמיתי, גם בגלל שבשום מקום בו לא צוין שמדובר בפרוזה, כי מדובר בסיטואציה רלבנטית לחייה וגם כי פייסבוק לא נתפס כפלטפורמה לפרוזה, אלא ככלי לספר בו את הדברים שעוברים עליך בתקווה להגיע מתישהו ל"הצינור". אבל אפלברג רק רצה לכתוב סיפור, כמו שהוא עושה תמיד בעמוד הפייסבוק שלו, ולא תאר לעצמו שמישהו יחשוב שהוא אמיתי או את הזעם שיופנה כלפיו כשיתברר שמדובר בפיקציה.

מוצדק או לא? לא. אפשר להתווכח על הפלטפורמה או על איכויות הסיפור, אבל אין ספק שלא היה פה ניסיון מכוון להטעיה.

 

הפיצו את הסרטון - אילוסטרציה
הפיצו את הסרטון - אילוסטרציה

ינון מגל ורחלי רוטנר

2015 נסגרת עם פרשת ינון מגל ורחלי רוטנר. היא העלתה פוסט בפייסבוק שמפרט על כך שסיפר שהיה חרמן עליה ודיבר על איבריה המוצנעים. היא עשתה זאת בשם גלוי ועם פרופיל פתוח, מה שהוביל לשיימינג נגדי כלפיה, בעוצמה חזקה פי כמה, שבמסגרתו תמונות (שלה ולא שלה) וסטטוסים שלה נפוצו בכל רחבי הרשת והוצאו מהקשרם, על מנת להוכיח, בלשון הטוקבקיסטים, ש"גם היא לא תמימה". כאילו זה משנה, וכאילו יש בחורות שמותר להטריד מינית וכאלה שלא.

ואולי, על מנת להגיע לאיזון בכל נושא השיימינגים, אנחנו צריכים לזכור שיש פה גם עניין של ווליום, של מינונים ועוצמות. שיש הבדל בין שיימינג של אדם אחד על אדם אחר או על גוף, לבין הסתערות של אלפי גולשים. שהגבול בין שיימינג ככלי וכשופר לאנשים שזקוקים לו, ובין הרגע שבו הוא הופך ללינץ', פשוט מטושטש מדי.

מוצדק או לא? על מגל כן, על רחלי לא.

ינון מגל, רחלי רוטנר (צילום: פלאש 90 / מרים אלסטר, מתוך החפרנים)
צילום: פלאש 90 / מרים אלסטר, מתוך החפרנים