מחבל אילוסטרציה
מרוואן עיסא. הכי הרבה שתראו ממנו

חמאס חטף טלטלה קשה כשצה"ל חיסל את מנהל הזרוע הצבאית של התנועה אחמד ג'עברי. אבל רגע אחרי הלוויה ההמונית, מנסה הארגון לחזור מהר לשגרה ומוציא הודעה מהירה על מינוי חדש במקומו של ג'עברי. מרוואן עיסא, שמו, והחל מהיום (חמישי), הוא קיבל לידיו את התפקיד שהעיתונאים בישראל מגדירים "רמטכ"ל", באישורו של ראש ממשלת חמאס איסמעיל הנייה.

לדברי גורם צבאי בכיר עיסא מוכר היטב למערכת הביטחון הישראלית, ואף ריצה תקופות מאסר בכלא הישראלי ובכלא הפלסטיני. עד חיסולו של ג'עברי, עיסא היה איש המפתח מספר שתיים בחמאס – ממייסדי גדודי עז-אדין אל קסאם של התנועה, ומתוקף כך מהמעורבים המרכזיים בחטיפת שליט ובין הבודדים שהורשו לבקר אותו במקום המסתור.

מרוואן עיסא, 48, המכונה אבו בראא, הוא יליד כפר קטן הסמוך לעיר אשקלון, מוכר בקהילת המודיעין בישראל כאחד המחבלים המסוכנים והאכזריים באזור. "מדובר באדם שלא יהסס להפעיל נשק נגד אויביו כולל המוסלמים", אומר קצין בכיר בצה"ל על מי שהיה אחראי על תכנון בפועל של לא מעט פיגועים בעורף ישראל. "בפברואר 2005 עיסא יצא בראש קבוצה של אנשי חמאס לתקיפה של כלא בעזה. היו שם אנשי פתח שרצחו קרוב משפחה שלו. אחרי שהם השתלטו על הכלא הם הוציאו את האסירים מהמבנה והוציאו אותם להורג. אגב, לא בטוח בכלל שאותם האנשים באמת השתתפו ברצח, אבל זה לא ממש עניין אותו", מוסיף הקצין הבכיר.

לאחר אותו אירוע חמאס פתח באש מרגמות אל עבר יישובים בשטח ישראל, ולאחר אותו מטח מרגמות שחרר עיסא הודעה שלפיה התקיפה הייתה בתגובה לחיסול ישראלי של שני פלסטינים בעזה.

האג'נדה – פעולות נגד אזרחים

משיחות שקיימנו עם בכירים לשעבר במערכת הביטחון ובכירים במכונים למחקרי ביטחון לאומי וטרור, עולה כי עיסא היה עד היום הפנים הפחות מוכרות של חמאס – זה שממעט בהופעות תקשורתיות, ממעט בהתבטאויות פומביות ופועל מאחורי הקלעים לרצח וקטל של עשרות ומאות אזרחים, ולהובלת שינוי מגמות פעולה בשורות ארגון הטרור.

בניגוד לג'עברי, עיסא שמר על עצמו רחוק מעדשות המצלמות וקרוב לעיסוק בשטח – איתור הפעילים, אימון מחבלים, תכנון פעולות טרור והוצאה שלהם אל הפועל. על פי הידוע לגורמי מודיעין, לפני יציאת ישראל מרצועת עזה, עיסא תכנן פעולה נרחבת לכיבוש ההתנחלויות בגוש קטיף, תכנון אשר קיבל את ברכת הדרך מהבוס המנוח, אחמד ג'עברי.

אחמד ג'עברי (צילום: חדשות 2)
חלאד משעל, אחמד ג'עברי ועוד שני אנשי חמאס. מרוואן עיסה לא מצטלם | צילום: חדשות 2

במסגרת ההכנות להוצאת התוכנית אל הפועל, הקים עיסא מספר יחידות מיוחדות שהוא אימן באופן אישי לביצוע המשימה. לאחר יציאת צה"ל מהרצועה התוכניות נגנזו, אולם עיסא שמר על אותן יחידות תחת פיקודו האישי במטרה להשתמש בהן לפיגועי איכות נגד מטרות צבאיות ואזרחיות בישראל, וגם כדי לשמור על מעמדו בתוך הארגון. לימים מכונות היחידות האלה גדודי עז א-דין אל-קסאם.

האקט הזה הוא חלק מגישה מלחמתית שעיסא דוגל בה כבר כמה שנים קודם לכן. לאחר חיסול סלאח שחאדה, ראש הזרוע הצבאית של חמאס עד שנת 2002, היה עיסא בין מובילי האג'נדה הדוגלת בפעולות ישירות נגד האזרחים בהתנחלויות, ובשנים האחרונות שדרג את המערך הצבאי של חמאס והקים חוליות שיגור טילים שצוידו באמצעים טכנולוגיים חדשים. 

בריאיון נדיר שנתן לאמצעי תקשורת פלסטיני אמר: "החשיבה שלנו השתנתה והחלטנו להעביר את הקרב לתוך בתי המתנחלים". הוא סיפר על האימונים שהוא מנהל במסגרת מגמה זו. "השלב הראשון היה ביצוע מעקב ותצפיות על היעד. אנשינו היו מבצעים זאת במשך ימים ואף שבועות כדי לאסוף את מירב הפרטים. לאחר מכן, היה דיון בין המפקדים כדי לבחור את המטרה הספציפית". לדברי עיסא לפני כל פעולה הייתה קמה "ועדה מיוחדת שבוחנת כל פעולה. הוועדה מחליטה האם לבצע או לדחות את הפעולה והאם ינסו לחטוף חיילים במהלכה".

כאשר ג'עברי חבר לוועדות ההתנגדות בפעולה לחטיפת שליט, עיסא היה חבר בחבורה המצומצמת של שותפי הסוד והיה ככל הנראה אחראי על התיאום בין הארגונים השונים. לאחר החטיפה היה מהבודדים שידעו על מיקומו של מקום המסתור שבו הוחזק שליט, ואף ביקר אותו מספר פעמים בזמן שהיה בשבי. עיסא, כך נמסר, היה גם מעורב במשא ומתן לשחרורו של גלעד.

על פי אינדיקציות של גורמי מודיעין במערכת הביטחון בישראל, עיסא עמד יחד עם מחמוד א-זאהר בראש משלחת של אנשי חמאס שיצאה לפני חודשיים לאיראן וללבנון. במהלך הביקורים בשתי המדינות, קיימו הבכירים בארגון פגישות עם צמרת ההנהגה האיראנית, עם בכירים במשמרות המהפכה וככל הנראה גם עם מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה. מטרת המשלחת היתה חתימה על הסכם שלפיו חמאס מתחייב להצטרף לחיזבאללה ואיראן במקרה של מלחמה עם ישראל, ובמידה שאתרי הגרעין יותקפו. בתמורה זכה חמאס לכספים ומשלוחים גדולים של נשק מאיראן ולבנון.

הכל בזכות המצרים

מתברר שעיסא נמצא על הכוונת של צה"ל כבר זמן מה. "הוא מודע ליכולות של המודיעין שלנו", אומר הבכיר בצה"ל. "ב-2006 הוא ניצל מניסיון חיסול של צמרת חמאס. חלק גדול מהבכירים שהותקפו נפצעו קשה, מוחמד דף איבד כמה איברים וגם עיסא נפצע קשה אבל החלים וחזר לפעילות מלאה", הוא מספר, "כמנהג המבוקשים הוא ממעט לשהות יותר מכמה שעות במקום אחד וישן בכל פעם במקום מסתור אחר. יש מעט מאוד חברי חמאס שמורשים להתקרב אליו ולסייע לו בחיי היום יום מחשש לחדירה של סייענים". לטענת גורמים פלסטינים ישראל ניסתה לחסל את עיסא שלוש פעמים, אחת מהן הייתה אתמול. לבנו של עיסא, בראא, לא היה כזה מזל. בשנת 2008 נפצע הבן באורח קשה. מצרים סירבה לאפשר לו לקבל טיפול בתחומה וכעבור זמן קצר מת. 

עיסא, מנהל עד היום את חייו בחשאי. הוא מתגורר בעזה באמצע הרצועה, מקום המוגדר כשטח צבאי של הארגון. הוא עדיין נוהג לבחור באופן אישי את המועמדים לפעולות שהוא מוציא אל הפועל. כשהוא בוחר אותם, הוא דואג שיהיה מדובר בפעילים אדוקים חדורי מוטיבציה ואידיאולוגיה דתית. "מדובר באדם חריף וחד מחשבה, מאוד מסוכן וכמעט שאין לו מעצורים" מסביר גורם צבאי בכיר. "לפחות על פי ההצהרות שלו עצמו, מאוד חשוב לו שהפעולות שהוא שולח את האנשים שלו יהיו כאלה עם סיכויי הישרדות. הוא מבין שפעולה שבה נהרגו חיילים, ואפילו אזרחים, ושמי שבצע אותה הצליח לחזור, נחשבת למוצלחת יותר מבחינה תודעתית".

שיגור רקטה מרצועת עזה (צילום: רויטרס)
שיגור מעזה. עכשיו באחריותו של עיסא | צילום: רויטרס

לאחר החיסול של אחמד ג'עברי, היה ברור להנהגת חמאס כי יש צורך במינוי מהיר של מחליף, או לכל הפחות בהודעה על על מינוי של אחד כזה. בישראל ציפו שהמינוי יהיה הדמות הבולטת הסמוכה לג'עברי, ראאד עטאר. אלא שהמינוי של חמאס הפתיע. מתברר שמיד לאחר החיסול, צמרת השלטון המצרית הבהירה במסר חד משמעי ונחרץ לממשלת חמאס שהיא מתנגדת למינויו של ראאד עטאר לרמטכ״ל החדש. הנימוק להתנגדות הנחרצת: מעורבותו של עטאר בחיסולם של 16 חיילים מצריים בסיני בחודש יולי השנה, כזו שגררה דרישה מצרית להסגרתו, מה שמסביר את העובדה שלא הצטרף לביקורים באיראן ובלבנון ולא עזב את הרצועה מאז.

עם כל המוניטין שצבר עיסא בארגון, ועל אף שמחזיקים ממנו מנהיג צבאי רב עוצמה, ברור לכולם שהוא עדיין לא בליגה של עטאר, וזו כנראה אחת הסיבות ליחסי הציבור המצומצמים שקיבל עד היום. ״אבו עיסא הוא מועמד בובה. מועמד של פשרה. בפועל עטאר יהיה זה שיקבע את מדיניות חטיפת החיילים, תכנון פיגועים וירי גראדים לעבר ישראל, עטאר שולט בנעשה בשטח״, ציין גורם ביטחוני בכיר, ומבהיר שמינוי של עטאר היה גורם לפיצוץ ביחסים בין החמאס לשלטון האחים המוסלמים במצרים, והמינוי נועד לרצות את המצרים ולזכות בנקודות זכות. 

ומה עושה כרגע עיסא, שעות ספורות לאחר המינוי? "כרגע הוא עסוק בעוד דבר מלבד הלחימה נגד ישראל וזה להסתתר. הוא מבין שהוא מטרה, ולא מהיום, לכן יכולת הפיקוד שלו ממש לא גבוהה כפי שבטח היה רוצה. אם הוא ייאלץ אותנו, גם עיסא יצטרף לג'עברי", מוסר קצין בכיר בצה"ל.

>> ומי אתה ראאד עטאר, המוח המסוכן של חמאס?