כמה קשה היה המסע כומתה של החטיבה הסגולה? מה היה התרגיל המטורף שהתבצע סמוך לבסיס של הצנחנים? איזה מפקדים התחלפו ואיזה אירועים משמעותיים קרו השבוע בגזרה הצה"לית? ברוכים הבאים למדור החדש של פז"ם - סכמ"ש - בו נסכם מדי שבוע את כל מה שקרה בצה"ל. אתם מוזמנים לבדוק גם את עמוד הפייסבוק שלנו כדי להתעדכן באופן שוטף.

מציינים 40 למלחמת יום הכיפורים

הרמטכ"ל עם אלמנתו של דדו (צילום: דובר צה"ל)
אחרי 40 שנה, מעניק לה את פקודת היום. בני גנץ נפגש עם אלמנתו של דוד אלעזר | צילום: דובר צה"ל

בשבוע שעבר ציינו בצה"ל ארבעה עשורים למלחמה הקשה שבמלחמות ישראל. אחרי הזמן הרב שעבר נחשפו סיפורים רבים שלא סופרו והעם כולו נזכר בימי הקרבות הקשים ובאבדות הקשות. בערב יום הכיפורים (ו') נפגש הרמטכ"ל המכהן, רא"ל בני גנץ עם אלמנתו של הרמטכ"ל המנוח דוד אלעזר (דדו) אשר כיהן כרמטכ"ל במהלך המלחמה. בסוף המפגש שנכחו בו גם תא"ל (במיל') אבנר שלו ששימש ראש לשכתו של דדו, רס"ן במיל משה לוי ושלושת ילדיו של דדו ונכדיו, הרמטכ"ל העניק לאלמנה עותק מפקודת היום לציון ארבעים שנה למלחמת יום הכיפורים. המלחמה ההיא צרובה כזיכרון צורב מאותם הימים ובכל זאת, לדדו שמור מקום של כבוד על שהוביל בסופו של דבר ניצחון מוחץ.

 טקס סיום קורס במכללה לפיקוד טקטי

ביום שלישי נערך בבית הספר לפיקוד ומטה (פו"ם) בגלילות טקס סיום מחזור י"ג של המכללה לפיקוד טקטי בזרוע היבשה (מלט"ק). מדובר בקורס באורך של שנתיים שמכשיר קצינים נבחרים בדרגי השטח לשירות בתפקידי מ"פ בחילות ובמערכים השונים בזרוע היבשה. במהלך הקורס עוברים החניכים לימודים לתואר ראשון, קורס מפקדי פלוגות ואימוני שטח שונים. בסוף הקורס היוקרתי, הם משובצים בתפקידי פיקוד בשטח. מדובר בקור יחודי שניתן לקצינים נבחרים ואינו קורס מפקדי הפלוגות הסטנדרטי של צה"ל. יחד עם זאת, מחיר בצידו – התחייבות לשירות קבע ארוך במיוחד לאר מכן.

בשיחה שקיימנו דקות ספורות לפני הטקס עם יעקב, אחד מבוגרי הקורס, הוא מספר על החלק שהיה הכי משמעותי בשבילו בקורס הזה: "היו לי שנתיים שבכל יום יכולתי לשבת עם מישהו לדבר איתו וגם לקבל זוויות אחרות. ארבע שנים בשטח הכל על אוטומט. ביום-יום בקורס אתה שומע זוויות אחרות מחילות ויחידות אחרות. זה הכי תרם לי - השיח".

שיהיה המון בהצלחה בהמשך!

טקס סיום קורס במלטק (צילום: דובר צה"ל)
אחרי שנתיים של קורס. חניכי המכללה לפיקוד טקטי בטקס סיום הקורס | צילום: דובר צה"ל

בדרך לכומתה

ביום שלישי, סיימו הלוחמים הצעירים של חטיבת הנח"ל את מסע הכומתה שמציין את תום תקופת ההכשרה שלהם כלוחמים וכניסתם למשפחת הלוחמים של הנח"ל. כדי להרוויח את הכומתות הירוקות, הלוחמים עברו מסע מפרך באורך של 55 קילומטרים שהסתיים במצדה שם חיכו להם ההורים הנרגשים שצפו בהם מקבלים את הכומתה הירוקה ובכך למעשה הופכים ללוחמים מהמניין. מיד לאחר חופשת חג הסוכות יוצבו הלוחמים הצעירים בגדודים השונים יחד עם שאר לוחמי החטיבה.

מסע כומתה נחל (צילום: דובר צה"ל)
חיילי חטיבת הנח"ל שועטים אל עבר נקודת סיום מסע הכומה במצדה | צילום: דובר צה"ל

בנוסף אליהם, גם בחטיבת גבעתי קלטו היום דור חדש של לוחמים שחנכו את הכומתות הסגולות החדשות שלהם לאחר מסע הכומתה שהתפרש על פני כ-50 קילומטרים שהסתיימו במצודת יואב. בנקודת הסיום חיכו לחיילים המשפחות הנרגשות ובטקס מיוחד הוענקו להם הכומתות עליהן הם עמלים לא מעט חודשים של אימונים, הכשרה ועבודה קשה.

למסיימי המסעות, יש לנו דבר אחד להגיד לכם: אתם תגיעו לגדודים, יגידו לכם שאתם צעירים, יצחקו על הכומתות השעירות שלכם ויספרו לכם שאתם מפזרים ריח של בקו"ם (אגב, יש שטוענים שהכל נכון), אבל זכרו דבר אחד – כולם היו צעירים יום אחד וגם עליהם צחקו, אז תהיו גאים במה שעברתם עד עכשיו, יום אחד גם אתם תהיו הוותיקים בגדוד ולמען האמת, הזמן עובר כשנהנים.

מסע כומתה גבעתי (צילום: דובר צה"ל)
אחרי כל העבודה הקשה, מקבלים את הכומתה הסגולה | צילום: דובר צה"ל

החלפת מפקדים

ביום חמישי האחרון התקיים בהר יהורם שבהרי אילת טקס חילוף מפקד עוצבת אדום החולשת על גבול ישראל-מצרים וגזרת אילת. את תא"ל נדב פדן שכיהן בתפקיד בשנתיים האחרונות ואשר יוצא ללימודים יחליף תא"ל רועי אלקבץ שכיהן עד כה כראש מטה פיקוד הדרום. ברור ממזמן שלחימה בגבול ישראל-מצרים היא לא פיקניק ושחצי האי סיני זה דרום לבנון החדש, אז קודם כל שאפו לנדב פדן על שנתיים אינטנסיביות של גבול בטוח שהתחילו בפיגוע בציר 12 ומסתיימות בריקושטים של הפיכה שניה במצרים ולאלקבץ – שיהיה המון בהצלחה בהתמודדות עם האתגרים בהמשך.

חילופי מפקדים בעוצבת אדום (צילום: דובר צה"ל)
חילופי מפקדים בעוצבת אדום - כבר ממש לא הגזרה השקטה | צילום: דובר צה"ל

קרקע בוערת בחיל האוויר

לאחרונה חיל האוויר קיים לראשונה בתולדותיו שתי תחרויות שמדדו את הכשירות של מערכי הקרקע בבסיסי חיל האוויר והמוכנות שלהם ליום פקודה בו תתחיל מלחמה. אחרי שנים שבהם הטייסים של חיל האוויר הם הניצבים בקדמת הבמה, בתחרות הזו תפסו את מקומם אלו שיכולים לרתק כל טייס לקרקע – אנשי הבינוי והתחזוקה של בסיסי החיל.

התחרות נערכה בבסיס חיל האוויר בתל נוף בהשתתפות שש טייסות אחזקה ובינוי ו-260 שופטים (קצינים ונגדים בכירים מיחידות מטה להק הציוד, דרגי הד' ובסיס ההדרכה של חיל האוויר) שבחנו אותם. התחרות דימתה לטייסות את כל ההתרחשות בבסיס מרגע מתן הפקודה למלחמה ועד להמראת המטוסים כאשר תורגלו תיקון של תשתיות פגועות בבסיס, בדיקת כלי הטיס, תיקון תקלות בכלי הטיס וכו'.

המנצח הגדול בתחרות היה בסיס חצרים שטייסת האחזקה וטייסת הבינוי שלו ניצחו בשני התחרויות. הפרס, לשמחת או אכזבת המתמודדים בתחרות היא הערכת מפקד חיל האוויר. מי יודע, אולי הוא יפרגן להם וייתן להם להיות אלו שישלחו את המטוסים לקראת התקיפה באיראן, שווה לחכות ולראות.

תרגיל ידי הפלדה בחיל האוויר (צילום: דובר צה"ל)
מערכי הקרקע במרכז - תרגיל ידי הפלדה בחיל האוויר | צילום: דובר צה"ל

ובזמן הזה בניו זילנד: איפה החייל שצילם בנות במקלחות?

"מילואימניק ותיק שהודה שצילם בנות במקלחות בבסיס הועף הצבא", כך דיווח אתמול ההראלד הניו זילנדי. אותו החייל, בן 35 ואב לילד נכנס למלתחות של הנשים, התמקם באחד התאים, סגר את הוילון והעמיד פנים שהוא מתקלח כשאף אחד לא יודע שמעבר לוילוון יש למעשה גבר ולא אישה. חיילת שהתקלחה בתא הסמוך סיימה להתקלח ואז הבחינה שמבין המחיצה לוילון מציצה לה עדשת המצלמה שמצלמת אותה כשהיא בעירום. אותה החיילת מיהרה להתלבש ולקחת מאותו הגבר את המצלמה והודיעה לו שתעשה בה שימוש ותגיש תלונה למשטרה הצבאית. הנושא נחקר והגיע עד לבית המשפט שלאחר מספר דיונים קבע שקבע כי אותו מילואימניק יודח מהשירות הצבאי. למתנת שחרור הוא גם קיבל קנס על סך של אלפיים דולר ניו זילנדי. כנראה שהדברים האלו קורים גם בצד השני של העולם.

המשך חג שמח!

>> פלס"ר 7 באימון ברמת הגולן: "מוכנים למצב של לחימה"