חייל צנחנים עם שטרות כסף (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
(אילוסטרציה)פיקדון? יש. מענק? יש. בקרוב תהיה תוספת לטובת הכשרה מקצועית | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

זה עתה הסתיים הגיוס הגדול ביותר של השנה ובהתאמה, גם בגזרת המשתחררים מורגש עומס כאשר כל החבר'ה שהתגייסו לפני שלוש שנים מגיעים להזדכות על הציוד הצבאי ולהיכנס אל עולם שכולו אזרחות. כל החבר'ה האלה שסוף-סוף עולים על אזרחי, זכאים לסל הטבות, כזה ששווה להם לא מעט כסף ובסופו של דבר יכול לייצר להם לא מעט הזדמנויות בהמשך החיים. עד לפני כמה שנים, כדי לקבל את סל הזכויות האלו, היו צריכים החיילים המשוחררים לעבור בין המשרדים הממשלתיים, בכל אחד מהם קיבלו את המענה והזכויות שלהם כחיילים משוחררים. כדי לחסוך מהחיילים המשוחררים את הסחבת הזו, כל התקציבים והקרנות הרלוונטיים, רוכזו בקרן אחת – הקרן לחיילים משוחררים תחנת ניהולה של חמדה מרק במשרד הביטחון.

אחת מהמגמות המדאיגות ביותר במשק הישראלי בשנים האחרונות היא זניחת עבודת הכפיים לטובת מקצועות הצווארון הלבן. כיום, התעשייה הישראלית סובלת  מהיעדר ידיים עובדות והשוק ברובו מסתמך על עובדים זרים. כתוצאה מכך, לא מעט חברות חוות קשיים בגלל אינפלציה של אקדמאים מול היעדר אנשי מקצוע בדרג העבודה. כיום המגמה בקרן לחיילים משוחררים היא עידוד המשוחררים לעשות שימוש בכספי הפיקדון דווקא כדי לרכוש מקצוע, לפני שירכשו תואר.

הדבר נעשה בשיתוף פעולה עם גופים פרטיים במשק שמשרד הביטחון בונה יחד איתם תכניות הכשרה לחיילים משוחררים. באופן זה, אותם הגופים מקבלים אפשרות לקלוט ידיים עובדות, להכשיר אותם על פי הסטנדרטים שהם קובעים ובנוסף, גם לקבל תשלום בעבור ההכשרה הזו. המשוחררים מצדם מקבלים הכשרה מקצועית ברמה גבוהה, במימון של המדינה ובמקרים רבים גם יתברגו במשרות רלוונטיות להכשרה שלהם מיד עם סיומה ובמקרים מסוימים גם במהלכה.

מרתכים את הדלתות. בית המריבה בחברון (צילום: חדשות)
יש משמעות גם לעבודת הכפיים. לא רק תארים אקדמאים | צילום: חדשות

בין הגופים שלוקחים חלק בהכשרה הזו נמנות חברות מהגדולות במשק, ביניהן, אלקטרה וסלע וקשת המקצועות המוצעים רחבה ביותר: חשמלאי מוסמך, ניהול רשתות, סייעות שיניים, בדיקות תוכנה, פיתוח תוכנה, מכונאות בגז טבעי, שמאי רכב, מזכירות רפואיות, בישול וקונדיטוריה, טכנאי קירור ומיזוג אויר, הכשרת עובדים למקצועות הבניה, נהג רכב ציבורי, מטפלות ומכונאי צמ"ה.

עוד בפז"ם:

"הלחץ הוא בעיקר לפני הכניסה": לוחמי הצנחנים משתפים בימי הלחימה
פייסבוק הסירה תמונה של חייל שאיבד את ידו ושתי רגליו
חשש: איראן העבירה לחמאס נשק כימי

במסגרת המגמה לעידוד הכשרה מקצועית, החל שיתוף פעולה של הקרן יחד עם חיל החימוש כאשר כבר בחודשים לפני השחרור מוצעים לחבר'ה תכניות הכשרה מקצועית שהם מתחילים אותה ממש בימים באחרונים של השירות. "טקס הסיום של הקורס האחרון באורט סינגאלובסקי היה מרגש מאוד", מספרת חמדה. "הרב המוחלט של הבוגרים כבר התקבל למשרות מצוינות בחברות מובילות מאוד במשק. הם קיבלו מקפצה לאזרחות לכל דבר", היא מספרת בגאווה. לדבריה, בעבר למוסד ההכשרה המקצועית הייתה הרבה יותר יוקרה, אולם בשנים האחרונות, גדולתו של מוסד זה ירדה מאוד. צעד נוסף שנעשה לעידוד ההכשרה המקצועית, כך היא מספרת, רץ כבר לא מעט שנים –תכניות הכשרה אשר הסטאז' שלהם נחשב לעבודה מועדפת שבסופה, מענק משתלם, אולם גם תכניות אלו זוכות לביקוש חלקי.

ואוצ'ר לכל דורש – בנוסף לפיקדון

החל מהחודשים הקרובים, הקרן מביאה עוד בשורה לשוק המשתחררים. ביום השחרור יוצע לכל חייל משתחרר ואוצ'ר על סך 9,000 שקל לניצול באופן עצמאי במוסדות שונים להכשרה מקצועית תוך שלושה חודשים מיום השחרור. המוסדות השונים בארץ יהיו תחת פיקוח של חברת קבלן ששירותיה נשכרו על ידי משרד הביטחון והמשוחררים יוכלו לעבור את ההכשרה בזמנם החופשי מבלי שההכשרה המקצועית תבוא על חשבון כספי הפיקדון אשר יוכלו להיות מנוצלים בהמשך להכשרות מקצועיות נוספות, השכלה גבוהה, חתונה, רכישת דירה או הקמת עסק.

במשרד הביטחון וכן במשרדי ממשלה נוספים אשר לוקחים חלק ברפורמה, מקווים לראות היענות בקרב המשוחררים ומציינים שמדובר במתנה חסרת תקדים. "כל הקודם זוכה", מכריזה חמדה.

מגמת עליה בלימודים בפריפריה

כידוע, מיד לאחר השחרור, לחיילים מוענקים כספי פיקדון שניתנים לניצול במשך חמש שנים לטובת השכלה אקדמאית, הכשרה מקצועית, הקמת עסק, רכישת דירה, חתונה ובשנתיים שלאחר מכן, ניתנים למשיכה במזומן. על פי שינויים שונים בחברה, חלות גם לא מעט מגמות בניצול כספי הפיקדון. בקרן מצביעים על יציבות בניצול כספי הפיקדון לטובת רכישת השכלה גבוהה, כאשר זהו הנתח העיקרי בניצול כספים אלו. הנתח הגדול השני של כספי הפיקדון נמשך על ידי המשוחרר במזומן אחרי תקופת חמש השנים.

הנתח הגדול הבא לניצול כספי הפיקדון הוא חתונה, כאשר בשלוש השנים האחרונות יש יציבות בנתון זה. בקרן מציינים כי נתון זה מתקשר לעובדה שרק אחוז וחצי מהכספים מנוצלים לטובת רכישת דירה. "זה ככל הנראה כי אחרי החתונה לא נשאר מהכסף הזה יותר מידי", מציינת חמדה מרק, ראש הקרן באשר לנתון זה.

בהקשר של הלימודים מעניין לציין שחלה מגמת עליה בקרב המשוחררים שבחרו לרכוש השכלה גבוהה ביישובי הפריפריה. נתון זה מתקשר להטבה משמעותית שנכנסה לתוקף במסגרת חוק חיילים משוחררים במסגרתו כל מי שהשתחרר משנת 2011 ואילך יהיה זכאי למימון מלא של שנת הלימודים הראשונה בפריפריה. בעקבות חוק זה, לא מעט מוסדות השכלה גבוהה בפריפריה קיבלו חיזוק משמעותי. הבולטים מביניהם – מכללת תל חי, מכללת עמק יזרעאל ומכלל ספיר.

>> 9 שריטות שהצבא מותיר בחיילים משוחררים