מתדלק בתחנת דלק פז (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
בשנים האחרונות, עובדי תחנת דלק מתדלקים הרבה פחות | צילום: David Silverman, GettyImages IL

שר הרווחה, מאיר כהן, הודיע הבוקר (ד') כי הוא מתכוון לשנות את חוק ביטוח לאומי העוסק בעבודה מועדפת לחיילים משוחררים, כך שעבודה מועדפת לא תכלול עוד עבודה בתחנות דלק, כפי שהיה עד היום. בנוסף, כמה עבודות מועדפות ייחשבו ל"מועדפות פלוס" - סיעוד, חקלאות, בניין וחדרנות בבתי מלון - ויאפשרו תעסוקה בת שנה, במקום חצי שנה. בסיום השנה, יזכו הצעירים במענק של 18 אלף שקל – כפול מזה שניתן עד כה עבור עבודה של חצי שנה. עבודות מועדפות שאינן מזכות במענק כפול, הן בענפי התעשייה (למשל - מתכת, מסגרות וריתוך, חרטות ומכונאות), חייטות, תפירה ומלונאות (מלצרות, טבחות ושטיפת כלים, ללא פקידות).

הרציונל לשינוי, הסביר כהן במסיבת עיתונאים שנערכה בירושלים, הוא עידוד צעירים להיכנס למקצועות שהוצפו בעובדים זרים עקב מחסור בידיים עובדות. כמו כן, הוחלט להסיר את העבודה בתחנות הדלק מרשימת העבודות המועדפות שכן בשנים האחרונות צעירים עובדים לא רק בתחנות עצמן, אלא גם בחנויות הנוחות הסמוכות להן. "מענק של 18 אלף שקל לשנת עבודה הוא נדיב מאוד. מדובר בשינוי מהותי", אמר כהן. "החלטנו לוותר על העבודה בתחנות הדלק. המתדלקים כבר מזמן לא עובדים בתחנות הדלק וזה לא הוגן לתת להם מענק עבור זה. אני מכבד את חברות הדלק, אך אין סיבה שמדינת ישראל תוסיף להן כסף".

החלטת השר התקבלה בהמשך להמלצות הצוות לבחינת ענפי התעסוקה המזכים במענק עבודה מועדפת, שכלל נציגים ממשרדי הרווחה, הכלכלה, האוצר והמוסד לביטוח לאומי. "ההמלצות תואמות את יעדי התעסוקה עבור המשק הישראלי ל-2020 – העלאת שיעורי התעסוקה של צעירים בני 20-24 מ-44.2% ל-56%", אמר כהן. "בעקבות השינוי, נראה יותר צעירים עובדים במקצועות נדרשים, מיד אחרי שחרורם מהצבא. הדו"ח הוא בעל אמירה ערכית", הוסיף כהן.

בקרוב – הכשרת קציני ים תיחשב לעבודה מועדפת

כהן אמר כי שינויי החוק יעברו בהקדם מסלול של תיקון חקיקה, במסגרת ועדת שרים לענייני חקיקה, כשהמטרה היא לשנות את החוק עוד במושב הנוכחי בכנסת. הוא הוסיף כי המלצה נוספת של הדו"ח היא להכניס למניין המקצועות הנחשבים "עבודה מועדפת", גם הכשרה לקציני ים. המשמעות היא שחצי השנה הראשונה להכשרה תיחשב לעבודה מועדפת. "כל ספינת סחר ישראלית שטה עם דגלים זרים", אמר כהן. "הגיע הזמן להחזיר את הענף לידיים ישראליות".

תקציבו של החוק הוא 350 מיליון שקל בשנה ושינוי החוק לא יהיה כרוך ככל הנראה בתקצוב נוסף (שכן בוטלה עבודה מועדפת בתחנות הדלק). "אם נזדקק לתוספת תקציב, נדע להשיג אותה", אמר כהן.

ב-2012, עבדו 15,230 צעירים בעבודות מועדפות: 7,083 צעירים בתעשייה, 2,752 צעירים בבתי מלון, 2,651 צעירים בתחנות דלק, 1,482 צעירים בחקלאות, 1,081 צעירים בבניין ורק 185 צעירים בסיעוד. כהן אמר כי הוא מקווה ששינוי החוק יעודד צעירים רבים יותר לפנות לסיעוד.

"מקצועות הסיעוד חשובים מאוד ויש צעירים שפנו לוועדה וביקשו להיכנס לתחומים אלה", אמר כהן. "אין אנו מתכוונים רק לסיעוד אישי לקשיש, אלא גם לסיעד במוסדות. זו עבודה מצוינת שמענק בצידה".

לסיכום אמר כהן כי "עד היום, באותם מקצועות שבהם חסרו ידיים עובדות, צעירים עבדו חצי שנה, ואף פחות מכך, ואז עזבו. השינוי נועד לתמרץ אותם לעבוד שנה ואף להיחשף למקצועות נדרשים. לא כל הצעירים ממשיכים ללימודים אקדמיים. ייתכן שחשיפה למקצוע כמו בניין תגרום להם לשקול לעסוק בו גם בטווח הארוך".

>> בלי עבר ביחידה 8200: הפספוס הענק של ההיי-טק הישראלי

>> המינהל: עד שמחנות צה"ל במרכז לא ישווקו - משרד הביטחון לא יקבל מקדמה

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker