מורה דרך (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לטייל זה בדם שלכם? למה שלא תעבדו בזה? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

השתחררתם מהצבא, עבדתם בעבודה מועדפת, חסכתם את הכסף בשביל הטיול, טיילתם, נהניתם, התקחרנתם, חזרתם. מה עכשיו? נגמר? אז זהו שזה לא חייב להסתיים. מדינת ישראל היא אחת המדינות הכי מתויירות בעולם והיא מציעה מגוון מאוד גדול למטיילים מהארץ ומהעולם. המקצועות בענף התיירות מגוונים מאוד: מלונאות, הדרכת קבוצות, יעוץ תיירותי, סוכני נסיעות, הפעלת תיירות פנים, הפעלת תיירות נכנסת, הפעלת אטרקציות, תיירות כפרית ועוד.

משרד התיירות שם לעצמו כיעד את שיפור המוצר התיירותי, במסגרתו פועל האגף להכשרה מקצועית. האגף מציע מסלולי לימוד נרחבים, קורסים ותחומי הכשרה במגוון מקצועות התיירות. הלימודים מתבצעים בפריסה ארצית הכוללת מוסדות לימוד אקדמאים ומסגרות לימוד אחרות בשיתוף ארגונים וגופים תיירותיים בכל רחבי ישראל ואחד מקהלי היעד הכי חזקים של ההכשרות האלו הם חיילים משוחררים.

אז מה מצפה למי שלא יכול להפסיק את הטיול ובכל זאת רוצה לעבוד?

קורס מורי דרך – קורס שהוא טיול, מתאים במיוחד לדוברי שפות

אם הקורס הכי יוקרתי, הכי מאתגר והכי מסנן בצה"ל הוא קורס הטיס (או קורס החובלים, תלוי את מי שואלים), בענף התיירות זה ללא ספק קורס מורי הדרך. מורה הדרך נדרש להכיל כמות עצומה של מידע ברמה מעמיקה ויסודית על אזורי הארץ ואתריה. מתפקידם ללוות תיירים מרגע הנחיתה בארץ עד היציאה מהארץ, להוציא אל הפועל את כל תכנית הטיול כפי שהוכנה על ידי מארגני התיירות ולספק את כל התכנים הנדרשים במהלך הביקור של הקבוצה בארץ.

מול התייר הזר, מורה הדרך הוא המתווך היחיד לתרבות של היושבים בארץ, לסיפורים על המקום ולתושבים המקומיים והוא נדרש להפגין ידע נרחב בתחומים כמו הגיאוגרפיה של ארץ ישראל, היסטוריה, מקרא, ארכיאולוגיה, אנתרופולוגיה, החי והצומח, אקולוגיה, אמנות, ארכיטקטורה, אקטואליה, הסברה, דתות ועוד.

מדובר באחד מהמקצועות הכי דינאמיים, מעניינים ומרתקים בענף וכן, גם בין הרווחיים שבהם. הלימודים לתעודת מורה דרך נמשכים שנתיים במהלכה התלמידים מתנסים בתכנון מסלולים, לימוד מיומנות מקצועית, רכישת כישורי הדרכה, ניהול וארגון טיול, הכרת קהלי היעד ועוד, כאשר חלק גדול מהקורס מועבר בסיורים בשטח. במידה ותהיו מעוניינים לעסוק בהדרכה קבוצות בישראל, תוכלו לעשות את זה רק עם רישיון מטעם משרד התיירות (או שתסתבכו עם החוק), כך שכדאי לשקול את הקורס היוקרתי.

מלונאות – קרש קפיצה לעולם התיירות

בית מלון, בדומה לבסיס צבאי הוא מתקן אחד שמכנס בתוכו הרבה מאוד תחומים שונים – מטבח, מגורים, אבטחה, מתקני פנאי, שירות לשוהים ועוד. עוד נקודת דמיון היא הארגון ההיררכי שמאפשר להתקדם באופן הדרגתי ולבנות מסלול קריירה דינמי לטווח הארוך. ההבדל בין הצבא לבין המלונאות ברור.

פקידי קבלה בבית מלון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מלונאות - אופק תעסוקתי ארוך טווח | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הקורסים במלונאות הנם בתחומי ההתנהלות השונים בבית-המלון: אגף החדרים, מזון ומשקאות,  אירועים, מקצועות ה- Back Office והם דורשים מיומנויות ומקצוענות וכוללים מקצועות כלליים כמו ניהול ומקצועות ייחודיים כגון שף, בר-מן, ניהול אירועים, ניהול שירותים ועוד. הקורסים מעניקים לתלמידים ידע בתחומים רבים שיאפשרו להם להשתלב עם סיום הלימודים במגוון רחב מאוד של משרות בעולם המלונאות, מה שמבטיח להם יתרון בהשתלבות כמעט בכל משרה שתתפנה בבית מלון ובאופן הזה – אופק תעסוקתי ארוך טווח ומסלולי קידום ברורים.

עולם התיירות בישראל מלא בסיפורי הצלחה של מלונאים בכירים שהתחילו מתפקידים זוטרים בבתי מלון והתקדמו הלאה לאט ובטוח. את הקריירה בתחום ניתן לשקול בעבודה מועדפת על מנת לבחון את יכולת ההשתלבות בסביבת עבודה של בתי מלון ולקבל היכרות קרובה יותר לתחומי העיסוק בבית המלון.

הקורסים במלונאות הנם התחומי ההתנהלות השונים בבית המלון: ניתן לקחת בבית הספר הארצי לתיירות בישראל בדן גורמה – המרכז הישראלי ללימודים קולינאריים חיפה; בתדמור – ביה"ס המרכזי למלונאות; ובמכללת הולידי אין בטבריה. הקורס מעניק לתלמידים ידע בתחומים רבים שיאפשרו להם להשתלב עם סיום הלימודים במגוון רחב מאוד של משרות בעולם המלונאות, מה שמבטיח להם יתרון בהשתלבות כמעט בכל משרה שתתפנה בבית מלון ובאופן הזה – אופק תעסוקתי ארוך טווח. עולם התיירות בישראל מלא בסיפורי הצלחה של מלונאים בכירים שהתחילו מתפקידים זוטרים בבתי מלון והתקדמו הלאה לאט ובטוח.

את הקריירה בתחום ניתן לשקול בעבודה מועדפת על מנת לבחון את יכולת ההשתלבות בסביבת עבודה של בתי מלון ולקבל היכרות קרובה יותר לתחומי העיסוק בבית המלון.

יועצי תיירות – טיפים לכולם

כל חובב טיולים אוהב לחזור מטיול, לפרוק את התיק ומיד לאחר מכן להגיד לחברים – "אתה חייב לבקר שם", ועל הדרך לצייד אותם במידע חיוני, מפות, ציוד הכרחי ומספרי טלפון. אז זהו שאפשר לעשות מזה מקצוע. התפתחות תיירות הפנים והחוץ הצמיחה את מקצוע יועצי התיירות. מדובר במקצוע שמקביל למקצוע סוכן הנסיעות ומהותו הוא יעוץ לבודדים זוגות וקבוצות באשר ליעדי טיולים, סיוע בתכנון, ארגון ותיאום הטיול ובהתאמתו לצרכים מיוחדים כמו שמירת מסורת, נכויות שונות או דרישה מיוחדת לערך מוסף בטיול.

חיילת מדברת בטלפון באוטובוס (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
רגילים שכולם מתקשרים אליכם לקבל טיפים? אולי כדאי שתעשו מזה קריירה | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

בתי הספר השונים מציעים תכניות להכשרת יועצי תיירות על מנת שאלו יוכלו להשתלב מיד לאחר הלימודים בשוק העבודה, במשרדי התיירות השונים ובחברות הייעוץ. תכנית הלימודים כוללת היכרות עם תעשיית התיירות, עם יעדי תיירות בארץ ובעולם, לימוד מגוון שירותים שניתנים במשרד הנסיעות, עקרונות בניית טיולים, גיאוגרפיה תיירותית, היכרות עם עולם התעופה, בניית חבילות תיור לנוסע העצמאי, היבטים משפטיים במקצוע, תמחור ותפעול, תוכנות מחשב ועוד.

קולינריה – לבשלנים בחבר'ה

כולנו יודעים שתיירות בלי אוכל טוב, היא ממש לא אותו הדבר. לכן, בבתי-הספר המקצועיים, ועל-פי תורת משרד התיירות ומשרד הכלכלה (תמ"ת), משקיעים בפאן הקולינרי של המוצר התיירותי שמוגש למבקרים והמטיילים בארץ בתכניות יוקרתיות להכשרת אלו שאוהבים את המטבח וחפצים להפוך את האהבה למקצוע.

קורדון בלו (צילום: ויקפדיה, Mariordo (Mario Roberto Duran Ortiz))
בית הספר למלונאות קורדון בלו בקנדה. חלום שאפשר להגשים | צילום: ויקפדיה, Mariordo (Mario Roberto Duran Ortiz)

לימודי תיירות בחו"ל – הארד קור

כמו בכל תחום, תמיד קורצת מעבר לפינה האפשרות של לעזוב לכמה שנים את הארץ, ללמוד בחו"ל ולחזור לארץ אחרי צבירת ניסיון חיוני ואחרי שסופגים תרבות זרה ושונה. אלו שיתעניינו בלימודי המקצועות בחו"ל, עם טובי המורים בבתי ספר שיצרו לעצמם שם לאורך שנים רבות, ישמחו למצוא מידע על תכניות הלימודים האלו באתר האינטרנט של משרד התיירות. כשחושבים על זה לעומק, בתי ספר כמו קורדון בלואו לוזן (בית-הספר לניהול תיירותי) הם לא פנטזיה בלתי ניתנת למימוש.

כמובן שבנוסף למקצועות שציינו כאן, יש עוד מגוון עצום של מקצועות מעניינים ומאתגרים כמו מקצועות התיירות האתגרית (מדריך צלילה, מדריך צניחה, סנפלינג וכו'), תיירות אקולוגית, תיירות כפרית (צימרים ואטרקציות כפריות ועוד) – את רובם אפשר ללמוד בארץ, לפתח קריירה ולקחת חלק במפעל התיירותי בישראל שהוא משימה לאומית.

תואר אקדמי בתיירות

עולם התיירות בישראל עובר בשנים האחרונות מהפך כאשר כל המקצועות עוברים ללימוד ברמה האקדמאית. זאת במטרה לתת מענה לצרכי תעשיית הענף ברמה הניהולית. הלימודים האקדמאים בתחום התיירות והמלונאות מתקיימים במספר מוסדות להשכלה גבוהה ברחבי הארץ. בשנים האחרונות הוכשרו עשרות בוגרים לתואר ראשון במוסדות אלו ורבים המשיכו ללימודי תואר שני כאשר תארים אלו מיושרים בקו עם בתי הספר לתיירות בעולם כולו ותואר בתיירות בארץ מהווה תו תקן בינלאומי. הלימודים מתקיימים במספר מסלולים בהם לימודים בתחומי ניהול תיירות ונסיעות, מנהל תיירות ובתי מלון, גיאוגרפיה ותיירות, סביבה ותיירות, מזון ותיירות, הנדסת תעשייה ותיירות ועוד.

רוב הקורסים מוכרים לניצול הפיקדון שלאחר השחרור. חלקן אף ניתנו במסגרת תוכניות מלגות שונות דרך הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים במשרד הביטחון – שווה לבדוק.

את רשימת המוסדות המציעים קורסים והסבר נרחב יותר על כל אחד ממסלולי הלימוד בתחום התיירות ניתן למצוא באתר משרד התיירות.

>> רקע קרבי – יתרון: עבודות שוות ללוחמים משוחררים