השבוע נערכו באבו דאבי, איחוד האמירויות, שתי תערוכות בביטחוניות: IDEX למערכות ביטחון ו-NAVDEX למערכות ביטחון בתחום הימי. עשרות חברות ישראליות "הסתערו" על התערוכה היוקרתית ובפעם הראשונה אגף היצוא הביטחוני במשרד הביטחון (סיב"ט) חנך ביתן לאומי ישראלי בתערוכת "IDEX", שפועלת כבר 30 שנה ומושכת אליה מאות רבות של חברות.

בתערוכה משתתפות למעלה מ-30 תעשיות ביטחוניות שמציגות את מיטב הטכנולוגיה והמערכות הישראליות במגוון תחומים בהם מטוסים ללא טייס, טילים, מערכות הגנה אווירית, סייבר ועוד. ישראל רואה בתערוכה פתח לשוק שברובו היה סגור עד היום בפני חברות כחול לבן.

"בזמן שיחסינו הביטחוניים ממשיכים להתפתח, אנחנו גאים להציג בתערוכה מערכות מובילות ברמה העולמית, שפיתחו התעשיות הביטחוניות המצוינות שלנו". אמר תא"ל מיל' יאיר קולס, ראש סיב"ט שהוסיף כי במסגרת התערוכה מתקיימים מפגשים עם משלחות ביטחוניות ממדינות רבות ונידון שיתוף פעולה עתידי.

טילים מדויקים, לייזר וכשב"ם

המערכת מתוצרת ישראל (צילום: אלביט מערכות)
מערכת HattoriX לרכישת מטרות | צילום: אלביט מערכות

אלביט מערכות מציגה גם היא בפעם הראשונה. הם מציגים שם את ה"HattoriX", מערכת פסיבית לרכישת מטרות. המערכת מאפשרת לכוחות סיור, תצפיתנים קדמיים, קציני סיוע אש וכוחות מיוחדים, להפיק נקודות ציון מדויקות במהירות ובאופן פסיבי, כך שהכוח המתצפת ומספק המטרות כמעט ולא ניתן לגילוי.

טיל "RAMPAGE" לתקיפה מדויקת בטווחים ארוכים נגד מטרות איכות, יכול לפעול אוטונומית בכל תנאי מזג אוויר, יום לילה. מדובר בטיל שניתן לשגר ממגוון רחב של מטוסים מערביים ואף מותאם לנשיאה ממטוסי קרב מתוצרת רוסית. את הטיל ניתן לשגר מרחוק, מחוץ לטווח האיום של מערכות ההגנה של האויב.

מערכת מעניינת נוספת שאלביט מציגה היא ה"שרקרק". מדובר ב"חימוש משוטט" בעל יכולת אוטונומית מלאה ושהייה ארוכה באוויר, המאפשרת איתור, רכישת מטרה, ופגיעה מדויקת במטרה. אלביט הציגה מגוון רכב של כטב"מים מה"סקיילרק" לרמה הטקטית ועד לכלים הכבדים כמו ה-"הרמס 900". עוד מציגים שם סימולטורים ומערכות הדרכה אוויריות יבשתיות וימיות זאת לצד מערכות לוחמה אלקטרונית ומודיעין אותות, תקשוב וסייבר.

מערכת ההגנה (צילום: רפאל מערכות לחימה)
מערכת הגנה אווירית מסוג ספיידר | צילום: רפאל מערכות לחימה

רפאל מערכות לחימה פתחה משרד באבו דאבי ולתערוכת "IDEX" היא שלחה מערכות לחימה רבות. זו הפעם הראשונה שרפאל משתתפת בתערוכה, אליה שלחה את נשק הלייזר בהספק גבוה IRON BEAM (מגן אור) ליירוט בטווח קצר של טילים, רקטות וכלי טיס לא מאוישים. רפאל מציגה שם גם את כיפת ברזל ומערכת הגנה אווירית מסוג ספיידר. מערכות שלאחרונה שודרגו היכולות שלהן ליירוט טילים בליסטיים.

רפאל מציגה גם את טילי Spike NLOS לטווחים של עד 45 ק"מ. מדובר בטיל מוצלח ומדויק המאפשר פגיעה במטרה, גם כאשר היא בסביבה אורבנית אזרחית. לצד אלה מוצגים גם פתרונות תוכנה ותקשורת מתקדמים.

הכשב''מ המשותף (צילום: התעשייה האווירית)
כלי שיט בלתי מאויש (כשב"מ) מתוצרת משותפת לישראל ולאיחוד האמירויות | צילום: התעשייה האווירית

התעשייה האווירית מציגה את הפיתוח הביטחוני המשותף הראשון לישראל ולאיחוד האמירויות: כלי שיט בלתי מאויש (כשב"ם) לאיסוף מודיעין ותקיפה של מטרות קלות. אורכו של הכשב"ם החדש כ-17 מטר והוא ידע גם לאתר צוללות ומוקשים ימיים. מנכ"ל תע"א, בועז לוי, שנמצא בתערוכה, הגדיר את חשיפת הכלי החדש "היסטורית".

התעשיות הביטחוניות הישראליות הן בלי ספק המרוויחות הגדולות מ"הסכמי אברהם", עם עסקאות בהיקף של כמיליארד דולר, סכום שצפוי לגדול במהלך השנה הקרובה.

תערוכת "IDEX", יש לציין, פועלת בחסות הצבא של איחדו האמירויות והנשיא, השייח ח'ליפה בן זאיד, שהוא גם המפקד העליון של הצבא. במוקד התערוכה נמצא האיום על מדינות המפרץ, בעיקר איראן, שזה משתלב כמובן עם האינטרס הישראלי, עם לא מעט פתרונות שמעניינים מאוד את מדינות האזור.