תחרות קרב מגע (צילום: עומר סלע, דובר צה"ל)
בשדה הקרב רואים יותר ויותר סיטואציות כאלו | צילום: עומר סלע, דובר צה"ל

חותרים למגע: הזוכה הגדולה בתחרות קרב המגע ליחידות מיוחדות ומובחרות, שנערכה ביום חמישי בבית הספר לכושר קרבי (בה"ד 8) בוינגייט,  בהשתתפות כמה יחידות מיוחדות ומובחרות, היא יחידת מגלן – שקטפה את המקום הראשון זו השנה השנייה ברציפות. אל המקום השני הגיעה יחידה 504 של חיל המודיעין, ולמקום השלישי יחידת דובדבן.

זוהי הפעם השנייה בה מתקיימת התחרות, והפעם התחרו היחידות גם במקצה חדש -  "מתח מקבילים". גם במקצה הזה קטפה יחידת מגלן את הניצחון, כשאחריה ממוקמות יחידת עוקץ ויחידת דובדבן. "במהלך השנים קרב המגע נדחק הצידה מהעולם הצבאי. לא הצלחנו להטמיע אותו בקרב מפקדים ולהבהיר להם שלכלי זה יש חשיבות עליונה", סיפר קצין חי"ר וצנחנים ראשי, תא"ל איתי וירוב. "העולם הצבאי הולך ומשתנה, והאיומים הולכים ומשתנים. היום אנחנו מבינים שאת הניצחון נצליח להשיג באמצעות ניצחון בשורה של קרבות קטנים. זו השנה השנייה בה התחום הזה פורץ ומעסיק את היחידות, והתחרות הזו היא רק סמל למאמץ גדול יותר להטמעת הנושא", פירט.

בשנים האחרונות גבר העיסוק בקרב מגע בזרוע היבשה, מתוך ההבנה בחשיבות הגדולה שלו.  "המאמץ והעיסוק קיבלו תנופה בשנה וחצי האחרונות. ישנה הבנה שיהיה מעבר מקרבות של גדודים בגדודים לקרבות שמוכרעים בקרבות קטנים", הסביר והוסיף כי "זה נותן יכולת מקצועית ומנטלית להתמודד טוב יותר. אני רואה עלייה ברמת הכשירות, וזה תופס תאוצה".

תחרות קרב מגע (צילום: עומר סלע, דובר צה"ל)
בקרוב - קורס מדריכי אומנויות לחימה | צילום: עומר סלע, דובר צה"ל

"חלק בלתי נפרד מהוויית הלוחם"

לאימונים בתחום קרב המגע יתרונות רבים עבור הלוחמים. "האימון משיג מיומנות, כושר גופני, סיבולת לב-ריאה, גמישות, מהירות וזריזות", הסביר ראש מחלקת כושר קרבי בזרוע היבשה, אל"ם אורן גיל. "החזון הוא להגיע עד רמת גדודי החי"ר. ההישגים בתחרות מעידים על המיקוד של היחידות", הוסיף וציין כי "כולם התכוננו לקרב, ורואים שהרמה עלתה".

חזרתו של מקצה מתח המקבילים מגיעה אחרי שבוטל לפני כ-14 שנים, אז נרשמה ירידה משמעותית במסת השריר של הלוחמים. כבר מתחילת השנה מופיע המקצה בבחני כושר קרבי. "לוחמים לא צריכים לרוץ מרתון, אלא ללכת בשבילים מרחקים ארוכים כשהם נושאים משקל כבד. צריך בשביל זה חגורת כתפיים חזקה, דבר שמתח מקבילים וקרב מגע מפתחים", הבהיר אל"ם גיל. "דרך זה אנחנו נפתח בקרבם כושר גופני וקרבי שהוא  ייעודי יותר למשימות בחירום", הוסיף.

השימוש בקרב מגע יכול לשמש את חיילי צה"ל בתרחישים מגוונים, כולל ניסיון לחטיפה, ניסיון לחטיפת נשק או התפרעות במהלך הפרות סדר. "אנחנו מעודדים את העיסוק בקרב מגע מתוך ידיעה שהסטנדרט ביחידות המיוחדות יגיע בעתיד גם לחטיבות החי"ר", קבע רמ"ד ביקורות במחלקת כושר קרבי, רס"ן ירון מיינסטר. "קרב מגע חשוב עבור כל חייל בצה"ל, לאור איומים כמו איום החטיפה. זה מתאים ספציפית ליחידות מיוחדות, כיוון שהן עוסקות בלחימה תת קרקעית. אנחנו משתדלים לקדם את קרב המגע כחלק בלתי נפרד מהווית הלוחם בצה"ל", הוסיף.

בבה"ד 8 כבר זיהו את הפוטנציאל הגדול של התחום ובעוד חודשיים יפתחו קורס ראשון למדריכי אמנויות לחימה. "ראינו בזה צורך כי זו דרך לפתח את תחום קרב המגע בצה"ל", הסביר מפקד בה"ד 8, סא"ל גיל אמבר. "בקורס ישתתפו עשרות חניכים שנבחרו בקפידה, ובתום הקורס יפוזרו ביחידות צה"ל השונות", סיכם.

>> לוחמים, מתאמנים, מחוברים למולדת: השבוע בצה"ל