mako
פרסומת

בעומק רוסיה: תקיפת הענק שכיוונה ללב מפעל הרקטות והחלל של פוטין

אוקראינה תקפה בעומק רוסיה מתקן יחיד מסוגו לייצור משגרי ולווייני תצפית צבאיים. הדיווחים על הנזק הכבד שנגרם לקו הייצור הרגיש באמצעות טיל שיוט מתוצרת מקומית, החשש משיתוק של חודשים - והמכה שספג מערך המודיעין והתשתיות של מוסקבה

צבא וביטחון
mako
פורסם:
תח
צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א
הקישור הועתק

תקיפה אוקראינית ארוכת טווח פגעה בלילה שבין 14 ל-15 באוגוסט באתר תעשייתי בעיר סמרה שברוסיה. לפי ניתוח מודיעין מקור גלוי של הקבוצה האוקראינית CyberBoroshno, היעד היה מבנה בתוך מרכז הרקטות והחלל "פרוגרס" (Progress) - המתקן היחיד ברוסיה שמייצר באופן סדרתי את משפחת משגרי "סויוז-2" (Soyuz-2). משגרים אלה משמשים למשימות חלל מאוישות ושאינן מאוישות, וכן לשיגור לוויינים צבאיים ומסחריים.

מפעל "פרוגרס", שנקרא בעבר TsSKB-Progress, מייצר משגרי חלל עוד משנות ה-50 של המאה הקודמת, ובהם הרקטות ממשפחת R-7 - שלטיל מתוצרתה שוגר יורי גגארין לחלל ב-1961. לצד המשגרים, המתקן מפתח ומייצר לווייני תצפית אלקטרו-אופטיים ולוויינים לחישה מרחוק של כדור הארץ.

לפי הניתוח של CyberBoroshno, הרקטות המיוצרות במפעל משמשות בין היתר לשיגור לוויינים צבאיים רוסיים, ובהם סדרת לווייני "ליאנה" (Liana) המיועדת לאיסוף מודיעין אותות ולסימון מטרות בשטח. גורמים רשמיים ברוסיה אישרו כי טיל פגע במתקן תעשייתי באזור, אך נמנעו מלהזכיר את שמו של היעד שנפגע. ראש עיריית סמרה ציין בהמשך כי "תקיפה מסיבית" של טילים גרמה לנזק לתשתית התעשייתית בעיר, והוסיף כי מערכות ההגנה האווירית הרוסיות יירטו חלק מהאיומים. עם זאת, לא נמסר כמה טילים שוגרו או באיזה אמצעי לחימה מדויק נעשה שימוש.

פגיעה בלב מערכות החשמל: חשש משיתוק ייצור הרקטות לחודשים

בדיווח האוקראיני נטען כי התקיפה בוצעה ככל הנראה באמצעות טיל השיוט האוקראיני "פלמינגו". על פי ניתוח תצלומים מהזירה, זוהתה פגיעה ישירה במבנה 106A שבתוך המתקן. טענה זו עדיין לא קיבלה אישור רשמי מצד צבא אוקראינה או מצד משרד הביטחון הרוסי.

פרסומת

לפי הערכת CyberBoroshno, המבנה שנפגע מהווה חלק מרכזי בקו הייצור של משפחת "סויוז", ומשמש כחדר הייעודי שבו מותקנות מערכות החשמל והמכשור של הרקטות. הקבוצה טענה כי במקום מיוצרות גם מערכות ההנחיה והבקרה, וכן תא המכשור. לפי אותה הערכה, מבנה סמוך המשמש להרכבה הסופית של הרקטות ייתכן שנפגע גם הוא כתוצאה מהדף הפיצוץ.

בקבוצת המחקר מעריכים כי אם החדר הרגיש נפגע מאש וממים ששימשו לכיבוי הדליקה, עבודות השיקום והחזרה לפעילות עשויות להימשך חודשים ארוכים. זאת בשל הצורך לסווג מחדש את אזורי החדר הנקיים, להסמיך מחדש את תהליכי הייצור המורכבים ולבצע בדיקות חוזרות לזיהום חלקיקים. טיל השיוט "פלמינגו", המיוצר על ידי החברה האוקראינית Fire Point, משוגר מהקרקע, מגיע לפי הנתונים שפורסמו לטווח של עד 3,000 קילומטרים ונושא ראש קרב כבד במשקל של כ-1,000 עד 1,150 קילוגרמים.