מתחזקת הערכה שרוסיה היא זו שפוצצה את סכר נובה קחובקה, או לפחות גרמה לנזק מכוון. מהלך אותו כינה הלילה נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי כהפעלה של "פצצה סביבתית להשמדה המונית". כשהתייחס למשבר ההומניטרי המתפתח, בעקבות ההצפות הנרחבות אמר כי "רק שחרור אוקראינה כולה מהפלישה הרוסית יכול להבטיח שלא יהיו מעשי טרור חדשים".

ארגון זכויות האדם של חרקוב באוקראינה מדווח שלמעלה מ-2,000 אנשים פונו מבתיהם וישנם גם מספר נעדרים. בנוסף לזה באו"ם מעריכים שלפחות 16 אלף בתים הוצפו. עוד נטען שהרוסים מונעים פינוי של אזרחים שאינם רוסים בשטחים שכבשו.

ביממה האחרונה הוצפו גם שטחים שבשליטת הרוסים כולל חלק מקווי ההגנה שלהם באזור הדנייפר. מהדיווחים עולה שגם חיילים רוסים נהרגו בהצפות. באוקראינה יש חשש גדול גם מהיסחפות של עשרות אלפי מוקשים ששני הצדדים הניחו בקווי ההגנה שלהם שהוצפו אחרי פיצוץ הסכר. ישנה סכנה גדולה שהמוקשים האלה יגיעו למקומות יישוב ושטחים חקלאיים.

בחלק מהישובים והאתרים מפלס המים הגיע לגובה של כמה מטרים. הדבר גרם להצפה של אלפי בתים, מפעלים וגם צירי תחבורה כולל מסילות רכבת. מה שמקשה מאוד על פינוי של אזרחים. ההערכה היא שמפלס המים יירד בימים הקרובים, רק אז יתברר כמה אנשים איבדו את חייהם ומה היקף הנזק.

החשד: פיצוץ הסכר - תגובה למתקפה אוקראינית

"בהנחה הסבירה שהרוסים פוצצו את הסכר בנובה קחובקה, מדובר למעשה בצעד המשמעותי הראשון שהם עושים מזה זמן, כדי להשפיע על שדה הקרב", אמר ל-mako סא"ל במיל' אורן האס, מפקד לשעבר במערך התותחנים הישראלי, חוקר ויועץ צבאי וארגוני, שהוא אחד מובילי דעה הבולטים שמנתחים את המלחמה בעמוד הטוויטר הפופולרי שלו.

"השורה התחתונה היא שהיוזמה בצד האוקראיני כבר הרבה זמן", אמר האס והוסיף ש"הנכונות הרוסית לבצע צעד דרמטי כזה של פריצת הסכר צריכה להדאיג אולי גם לכך נועדה, מבחינת הוכחת הנכונות של הרוסים לנקוט צעדים קיצוניים אם ייקלעו למצוקה. אבל זה לא צריך להוות שיקול מבחינת האוקראינים ולדעתי לא יהווה כזה".

הצבא באזור פיצוץ הסכר (צילום: ALEKSEY FILIPPOV/AFP)
צבא אוקראינה מפנה תושבים מאזור פיצוץ הסכר | צילום: ALEKSEY FILIPPOV/AFP

מומחים אומרים שהמהלך הרוסי לפיצוץ הסכר נועד לפגוע במתקפת הנגד האוקראינית שהחלה לפני מספר ימים. גורמים בממשל האמריקאי אמרו ל"וושינגטון פוסט" שמתקפת הנגד החלה ביום שני, כאשר צבא אוקראינה התקדם דרומה לאורך מספר צירים במקביל.

האס, שבין עיסוקיו גם הדרכה בתחומי צבא והיסטוריה צבאית הסביר ש"כבר זמן רב שהצבא האוקראיני בונה את המתקפה הגדולה שלו, שנראה שהחלה ביממות האחרונות. בונה אותה כמעט "לפי הספר" וכמעט בלי הפרעה כאשר לא ידוע לנו על ניסיון רוסי משמעותי להפריע לבניין החטיבות והגייסות החדשים, שנבנים בצד האוקראיני, או בכלל להספקת החימוש המערבי".

לדבריו האס, "מאז הקיץ שעבר איבדו הרוסים את היוזמה במלחמה ולא הצליחו להחזיר אותה", מסביר האס, שבין עיסוקיו גם הדרכה בתחום ההיסטוריה הצבאית. "גם כשהכוחות האוקראינים היו מותשים ובמצב פגיע אחרי המתקפות המוצלחות ששלהם בחרקוב ובחרסון, לרוסים לא הייתה יכולת להגיב". הוא מוסיף שהרוסים פעלו באופן חסר הגיון, כולל מהלך תקיפה ערי אוקראינה והאזרחים עם טילים וכטב"מים, במקום שאלה יתמקדו מטרות צבאיות חשובות.

"רוסיה הגיעה למצב שאין לה תשובות קונבנציונליות למהלכים אוקראינים", שמצדם מתנהלים נכון. פגיעה בסכר וההצפות פוגעים בחלק מהמתקפה האוקראינית ומעכבים אותם. ו"הרוסים מחפשים עיכוב. האסטרטגיה שלהם כולה היא לנסות להתיש ולהרוויח זמן, בתקווה שישחקו מספיק את המתקפה האוקראינית לפני שהיא תשיג את כל או רוב השטח שאבד, שהחזית תקפא ובהמשך, שהמערב יתייאש וכבר לא יהיה לו מאיפה למלא מאגרים לצבא האוקראיני. כמה זה מעשי? ימים יגידו".

פוטין וצמרת הצבא הרוסי (צילום: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP/GettyImages)
הרמטכ"ל הרוסי ולרי גרסימוב, ולדימיר פוטין ושר ההגנה סרגיי שויגו | צילום: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP/GettyImages