"כל ירידה באטרקטיביות של רוסיה כשותפה ביטחונית וכספקית נשק, זו הזדמנות עבור ארה"ב. על הקונגרס לשקול את הערך של התחייבות מצרית לבטל רכש של מטוסים רוסיים, בתמורה לרכש מטוסים אמריקאיים". דברים אלו נכתבו בדו"ח של הקונגרס שפורסם באחרונה. משמעותם: ארה"ב שוקלת להקל בלחץ ההגבלות על מצרים, בתמורה לכך שזו תעדיף מטוסים אמריקאיים על פני רוסיים, זאת כחלק מהמאבק שהחריף מאז הפלישה לאוקראינה. המטוס המדובר הוא 15-F יתכן ומדגם X המתקדם.

הפלישה הרוסית לאוקראינה והרצון לבודד ככל שניתן את מוסקבה, מחייב את ארה"ב לבחון את הגישה שלה כלפי מדינות רבות ובהן מצרים, כך עולה מאותו דו"ח. ההגבלות שמטילה ארה"ב על מצרים הן בנושא זכויות אדם. הקונגרס קורא "לאזן" בין נושא זכויות האדם ודמוקרטיה, אל מול האינטרס הביטחוני. בדו"ח מציינים כי נשיא מצרים א-סיסי הכחיש חלק מהטענות של ארה"ב והדגיש, כי מדובר במלחמה שמצרים מנהלת נגד הטרור.

מצרים מקבלת בכל שנה 1.3 מיליארד דולר לרכש אמצעי לחימה בארה"ב. לפני כשנה האמריקאים עצרו סיוע בסך 130 מיליון דולר בשל מחלוקת על זכויות האדם במדינה. אולם במקביל גם נסגרו לא מעט עסקאות נשק בין הצדדים. בחינת התקציב האמריקאי לשנת 2023 מלמדת על שינוי, נראה כי ארה"ב ניתקה את הנושא הנפיץ של זכויות האדם מתחום הסיוע הצבאי. ניכר שהפלישה הרוסית השפיעה על כך. זאת בנוסף לכך שבשנים האחרונות רוסיה הפכה ספקית נשק גדולה של מצרים.

(הדו"ח של הקונגרס)

מצרים מפעילה לחץ כבד כדי לרכוש את מטוסי ה-F-15, במטרה לחזק את יכולת העליונות האווירית של חיל האוויר המצרי, כפי שהם רואים זאת עם רכש מהסוג הזה. לא ברור האם בכוונת המצרים לרכוש מטוסים יד שנייה מדגמי C ו-D של חיל האוויר האמריקאי או שבכוונתם לרכוש את הדגם המתקדם ביותר F-15X.

המטוסים למצרים והקשר לישראל

בפרסומים זרים בחודש מרץ האחרון אף נטען שגורמים ישראלים פועלים לשכנע את האמריקאים לאשר את מכירת מטוסי ה-15-F למצרים. סיבות אפשרויות לכך שישראל תתמוך בבקשה המצרית ולא תירתע מההתחמשות הזו של שכנתה, יכולות להיות ההתקרבות בין ישראל ומצרים בחודשים האחרונים ובעיקר, המאבק של מצרים בטרור, לרוב דאעש בסיני.

לשיקולים ניתן להוסיף המגעים עליהם פורסם להקים רשת הגנה האווירית אזורית מפני המטוסים ללא טייס של איראן, רשת בה על פי פרסומים זרים עשויות ישראל, מצרים ומדינות "הסכמי אברהם" לשתף פעולה. כך שיתכן ויש לישראל אינטרס שמצרים תתחזק במטוסים המתקדמים, שאגב הוצעו גם לישראל. בשלב זה משרד הביטחון עדיין לא רוכש אותם עבור חיל האוויר, אך בהחלט עשוי לעשות זאת בעתיד.

במרץ האחרון, אמר גנרל פרנק מקנזי, מפקד הפיקוד המרכזי של צבא ארה"ב, לוועדת השירותים המזוינים של הסנאט, בעניין מצרים: "אני חושב שיש לנו חדשות טובות בכך שאנחנו הולכים לספק להם מטוסי F-15". גנרל מקנזי לא פרט לגבי מספר המטוסים, הדגם או המחיר.

כיום חיל האוויר המצרי נחשב לאחד מהגדולים באזור ומשלב בתוכו מגוון רחב של מטוסי קרב ממספר מדינות. למצרים יש כ-40 מטוסי מיג-29 ועוד כ-20 מטוסי סוחוי SU-35 שנרכשו מהרוסים, שאמורים לספק להם עוד 20 מטוסי סוחוי-35. אולם לא ברור מה יהיה גורלה של עסקה זו. מצרפת קיבלו המצרים 24 מטוסי קרב מסוג ראפאל. עוד כ-30 אמורים להגיע בשנים הקרובות ולאלה, יש להוסיף למעלה מ-200 מטוסי קרב מסוג F-16.

המטוסים (צילום: KHALED DESOUKI/AFP via Getty Images)
מחילות האוויר הגדולים באזור. מטוסי קרב של מצרים | צילום: KHALED DESOUKI/AFP via Getty Images