שדה הקרב משתכלל, הולך והופך וירטואלי יותר ויותר, וגם הלוחמים מיישרים קו: אחרי הכול החיים החברתיים שלהם, אלה שבשעת הט"ש, אחרי המבצע ובחופשת סוף השבוע, מתרחשים ברשת החברתית. במועדון היחידה, בטלפונים בזמן הנסיעה לתרגיל וכשחוזרים הביתה - התחנה הראשונה היא הפייסבוק.

חייל גולש בפייסבוק (צילום: עודד קרני)
סטטוס לא נכון יכול לסכן מבצעים - ולשלוח אתכם לכלא | צילום: עודד קרני

עדכון סטטוס: בדרך לרמאללה למבצע סודי של לכידת מבוקשים

בעידן בו אפילו הביטוי "חיים וירטואליים" נראה מיושן – הרי מי כבר מפריד בין מה שקראו לו פעם "החיים האמיתיים" ובין חיי הרשת – אפשר לשכוח שלא תמיד השילוב בין הצבא לפייסבוק מנצח. אז נכון, אין מצב שלא תשנו את תמונת הפרופיל שלכם לחיילית עם חזרתכם על מדים הביתה בפעם הראשונה, אבל מוטב שתקפידו להצטלם על רקע העציצים של אמא ולא במשרד שלכם בבסיס, אחרת אתם עשויים לחטוף 19 ימי מחבוש, כמו שקרה לחייל מ-8200.

כשזה מגיע לביטחון מידע, שדה הקרב המתחדש-תמיד דומה לזה הישן: ככל שתטיב להסתיר את הסודות הצבאיים שלך, כך תשמור על אלמנט ההפתעה ועל עליונות מול האויב. כבר קרה לא פעם שחיילים עם אצבע קלה על הסטטוס חירבו תוכניות של אוגדות שלמות: בשנה שעברה, לדוגמא, בוטל מבצע בשטחים כי חייל כתב עליו בפייסבוק. החייל רק עדכן את חבריו בהתלהבות כי הוא חוזר הביתה לאחר פעילות בכפר מסוים בגזרת בנימין, ומפקד אוגדת איו"ש הוריד את השאלטר על המבצע, כמו גם על חופשתו של החייל, שנשלח למחבוש.

עוד מוקד לחיכוכים וירטואליים בין שלטונות הצבא ובין המשרתים בו הוא הדחף הבלתי נשלט להגיד לכולם, כל הזמן, איפה אתם נמצאים. נסו לעשות check in דרך אפליקציית foursquare, למשל, ותגלו כמה מיקומים (venues) מעניינים פתחו משתמשים אחרים, שבוודאי היו באותו רגע לבושי מדים ומשועממים למדי: החל מ"חטיבת המחקר, בסיס מטכ"ל 128 (קריה)" דרך "בור, קריה", וכלה ב"המשרד של אפרת וקורל, קריה". בסיסים ויחידות נוספים נחשפים בשאר חלקי הארץ, כולל בסיסי חיל האוויר ומודיעין. לפחות חלק מהמיקומים הללו ממוקמים בדיוק של GPS, ומציעים את הקואורדינאטות והכתובות המדויקות של הבסיסים.

חמישית מהחיילים מחוברים לפייסבוק כל היום

בצה"ל מנסים כבר כמה שנים לגבש ולהשליט תקנות מחמירות בכל הנוגע לשימוש ברשתות החברתיות. בין השאר נחסמה הגישה לפייסבוק במחשבים הצה"ליים (לא כולל זה שבמועדון הפלוגתי), ובחיל הים נאסרה הכנסת טלפונים עם מצלמה לבסיסים; אבל החיילים, מסתבר, מצביעים ברגליים. לפי סקר של חברת פלאפון שנערך ביוני השנה, למחצית מהחיילים יש סמארטפון. 81% מהחיילים הבהירו שהמרחק מהבית לא מונע מהם להישאר מעודכנים, וענו כי הם גולשים באינטרנט מהמכשיר הנייד. 40% מתוכם גולשים בעיקר לפייסבוק ולשאר הרשתות החברתיות, ולפחות פעם ביום. 20% מהחיילים העידו כי הם מחוברים לפייסבוק באופן שוטף כל הזמן.

תתחילו להתחבר (צילום: חדשות 2)
התקנות מחמירות - מה שלא משפיע על נתוני הגלישה של החיילים | צילום: חדשות 2

לכן, לא מפתיע לגלות שכל קורס מסתיים בפתיחת קבוצה מפוארת (אז מה אם כעבור חודש אף אחד לא ייכנס אליה לבד מבהתקפי נוסטלגיה, והיא תישאר כאבן וירטואלית שאין לה הופכין?) ושכל שבוע שטח מוביל לאלבום תמונות פק"ל. מילואימניקים מתאגדים, לוחמים תובעים כבוד בקבוצת "ג'ובניקון, פנה מקום, והדרת פני לוחם", ובצבא כמו בצבא, גם בפייסבוק סופרים כל שנייה עד השחרור.

גדוד החילוץ וההצלה קדם, לוחמי אוגוסט 10 בגדוד 12 של גולני והקבוצה של גדוד רשף של התותחנים הן רק שלוש דוגמאות מתוך מאות ואלפים קבוצות השתייכות ליחידות המציפות את פייסבוק. יש אפילו קבוצה הזויה הקוראת לפירוק גדוד חרב, ואחת שחבריה בטוחים שגם אתם חושבים שלא היה מחזור בפרקליטות הצבאית כמו המחזור של ספטמבר 06 עד ינואר 10.

כל חברה לשנייה מהטירונות היא חברה לחיים ברשת החברתית, וכל שיחת היכרות קצרה בשק"ם תוביל לידידות וירטואלית אמיצה, כולל פרגון בלייקים. מדורת השבט הזו גם מפיצה כל סרטון משובח כאש בשדה קוצים: חיילי נח"ל רוקדים בחברון? החביאו לחייל מסכן את הסלולרי בבקבוק? אלה ועוד יזכו לאינספור לייקים מלובשי מדים מזדהים.

השמצות, סרסורים ותמונות אסורות

הבעיה היא, וכדאי לזכור זאת לשימוש עתידי, שלא רק החיילים מבלים את זמנם ברשת החברתית, אלא גם המפקדים. טבח מבסיס בדרום הארץ העלה לפייסבוק תמונות שלו משתתף במסיבות ובטיולים, בזמן שקיבל גימלים בעקבות פריצת דיסק ממנה הוא סובל . לרוע מזלו, נוסף לחבריו ברשת החברתית, חזו בתמונות גם מפקדיו - שנדהמו לגלות שמי שסובל מפריצת דיסק יכול לרקוד ולטייל, אך לא להגיע לבסיס. "אני פעיל בפייסבוק וכמעט כל יום מעלה תמונות", הסביר הטבח לחוקרי מצ"ח שזימנו אותו לחקירה, "יש לי את כל המסמכים הרפואיים. אני לא מבין ממתי צה"ל הפך לאח הגדול".

גם מפקדים השתמשו ברשת החברתית לרעה. דוח נציב קבילות החיילים שהתפרסם במאי השנה חשף קבילה של חיילת, שהתלוננה כי קצינה מיחידתה העלתה את תמונתה לפייסבוק וכתבה עליה דברים בוטים ומשפילים במטרה לשעשע חיילים ומפקדים ביחידה. הקצינה, שהסבירה כי הדבר קרה "מחוץ לצבא", ננזפה. באותו הדוח נחשף גם מקרה חמור של מפקדת שסרסרה בשירותי מין של חיילת בפייסבוק.

חוסר שיקול דעת הוביל גם לפרשה שהגיעה לתקשורת העולמית, כאשר החיילת עדן אברג'יל פירסמה בפייסבוק תמונות שלה עם עצורים כפותים ומכוסי עיניים, ועוד תהתה בצחוק אם אפשר לתייג את העצורים שלצדה.

אין תמונה
הפרשה שפתחה לצה"ל - ולעולם - את העיניים. עדן אברג'יל

פייסבוק זה גם טוב לצבא

אבל גם אם נדמה שהמילה "פייסבוק" מפחידה את הצבא, הרי שגם בצה"ל הגדול הבינו את כוחה של הרשת החברתית. דוברויות חיל הים, מג"ב ואכ"א, למשל, וגם דובר צה"ל בעצמו, מעדכנים את הפייסבוק שלהם ללא הפסקה, ממש כאילו היו מישל מפלוגת המפקדה. גם אנחנו בפז"ם מתחזקים עמוד פייסבוק דינמי, בו תוכלו לבדוק מי מתגייס איתכם, לקבל חדשות חמות מהאתר ולהפנות שאלות לגורמים צבאיים.

>> מה זה קד"ר, למה זה השתנה, מה מותר ומה אסור?