mako
פרסומת

מגדל 22: הבסיס הסודי שבו נהרגו שלושה חיילים אמריקאים

בניגוד לבסיסי ארה"ב אחרים באזור מעט מאוד ידוע על הבסיס, שסמוך לגבול עם סוריה. ההערכות הן שמוצבים בו כוחות מיוחדים ושהוא נבחר כדי להפתיע את האמריקאים, שבסיסים אחרים שלהם הותקפו פעמים רבות מאז 7 באוקטובר, אך לא הבסיס הזה. ארה"ב צפויה להגיב בתקיפה נרחבת על המיליציות האיראניות שמאחורי המתקפה

שי לוי
פורסם:
כוחות בגבול
חיילים ירדנים צופים על הגבול עם סוריה, פברואר 2022 | צילום: KHALIL MAZRAAWI/AFP/GettyImages
הקישור הועתק

שלושה חיילים אמריקאים נהרגו אתמול ועוד כ-35 נפצעו במתקפת כלי טיס 'מתאבד' על מתקן צבאי בירדן, המכונה בשם "מגדל 22". בניגוד לרוב הבסיסים והמוצבים במזרח התיכון, מעט מאוד מידע ידוע על הבסיס הסודי הזה, שנמצא בנקודה אסטרטגית בשטח ירדן, מרחק של כ-600 מטרים מהגבול עם סוריה וסמוך גם לגבול עם עיראק. מדינות בהן ישנם כוחות ומתנהלים מבצעים של צבא ארצות הברית.

כמעט שלא קיים מידע ציבורי על הבסיס המכונה "מגדל 22", גם לא מספר החיילים המוצבים בו, סוג הנשק והיחידות. ככל הידוע מדובר בתקיפה הראשונה על המתקן הזה, ולא ברור מדוע לא הצליחו ליירט את כלי הטיס המתאבד שפגע באזור המגורים, מה שמסביר את מספר הנפגעים הגבוה.

הערכות בדבר כמות החיילים שם נעות בין 200 ל-350 חיילים המכונים "יועצים" שזהו שם קוד לכוחות מיוחדים ואחרים, שנלחמים ומסייעים לצבא הירדני ולכוחות שבסוריה ועיראק. מספר החיילים שם משתנה, אולם בפיקוד המרכז של צבא ארה"ב אמרו שבזמן התקיפה היו שם 350 חיילים.

מגדל 22 נמצא בצפון מזרח ירדן, כ-20 ק"מ מבסיס א-תנף שבסוריה הנחשב לבסיס מפתח בלחמה נגד דאעש ובאסטרטגיה האמריקאית, לבלימת ההתפשטות של איראן וכוחות הפרוקסי שלה בסוריה. החשאיות כמו גם הכינוי של החיילים שם "יועצים", מעיד שבמקום פועלים ככל הנראה צוותי לוחמים מיחידת "הכומתות הירוקות" המתמחים בלוחמה מיוחדת ושיתוף פעולה עם גורמים מקומיים.

פרסומת
כוחות בגבול
חיילים ירדנים צופים על הגבול עם סוריה | צילום: KHALIL MAZRAAWI/AFP/GettyImages

ירדן מנהלת באזור מלחמה נגד הברחות הסמים מסוריה, כמו גם נגד הטרור משם, ולוחמי היחידה הזו מסייעים באימון יחידות צבא ירדניות וגם בפעילות המבצעית שלהם שם. בתקשורת הזרה טוענים שבמגדל 22 יש גם צוותים מיחידות מיוחדות נוספות, כוחות אוויריים, מודיעין, הנדסה וחי"ר.

מאז 7 באוקטובר בוצעו למעלה מ-150 תקיפות נגד בסיסי צבא ומוצבים אמריקאים בעיראק וסוריה. כאמור, אף לא אחת לעבר מגדל 22 ויתכן שבגלל זה שוגרו לשם הכטב"מים, כדי להפתיע ולגרום לנפגעים בבסיס שאולי הייתה לו מעטפת הגנה חלשה יותר.

פרסומת

כעת יש בוושינגטון ויכוחים בדבר התגובה לאותה מתקפה קטלנית. ממשל ביידן אינו מעוניין להסלים את המצב במזרח התיכון, שגם ככה נמצא בנקודה נפיצה, כשהם כבר מנהלים מבצע צבאי נגד החות'ים בתימן. למרות הכותרות באזור שלנו, ארה"ב עדיין ממוקדת במלחמה נגד הרוסים באוקראינה, שם הצבא הרוסי, שנחשב לאיום מרכזי נשחק בלי שנשפך דם אמריקאי, מה שדורש משאבים רבים.

למרות זאת, בארה"ב מבינים היטב שגם חוסר תגובה יכול בסבירות גבוהה להיחשב כחולשה במזרח התיכון, מה שיזמין עליהם התקפות נוספות. ארה"ב כבר ביצעה תקיפות נגד המיליציות הפרו-איראניות בסוריה. תקיפות כאלה בוצעו כבר בחודשים אוקטובר נובמבר והן הביאו ללא מעט נפגעים.

פרסומת

ביממה האחרונה מתחזקת ההערכה, שארה"ב תגיב בתקיפה אווירית נרחבת נגד המיליציה האיראנית ששלחה את הכטב"מים המתאבדים. אם הדיווחים על כך שהם שוגרו מבסיס T-4 הסורי נכונים, סביר שגם שם נראה תקיפה אמריקאית ויתכן שגם בבסיסי צבא סורי נוספים.