ביום חמישי האחרון הסתיים תרגיל חץ קטלני, מהגדולים שהיו בתקופה האחרונה, שדימה מלחמה נגד חיזבאללה. במקביל לתרגיל הזה, גם חיל האוויר יצא לאימון חילי ענק, שם דימו מלחמה בהיקף מלא, אותו סיכמו בהרחבה בסדרת כתבות שפורסמה באתר חיל האוויר.

התרגיל החל בתרחיש של פיגוע ברמת הגולן על ידי כוחות איראנים והמשיך בממשך עם התרגיל היבשתי למלחמה מול ארגון הטרור.

לראשונה בישראל, החיל הפעיל מערך מטוסי 35-F אדיר, אחרי שבשנה האחרונה נפתחה טייסת שנייה של המטוסים החמקנים.

"ה'אדיר' מביא עימו יכולות רבות שלא היו לחיל-האוויר עד כה". אמר לאתר חיל האוויר סרן ת', סגן מפקד ב' בטייסת 140. "הוא יכול לייצר תמונת קרב מתקדמת בזמן קצר, אותה הוא מעביר לכל החיל למטרות הגנה, התקפה ויצירת עליונות אווירית".

עוד הוסיף סרן ת': "זו פעם ראשונה שאנחנו נלחמים כמערך", והסביר ש"בתרגיל התמקד מערך ה'אדיר' בעליונות אווירית ודימה לחימה רב גזרתית עם איומים משולבים ומתקדמים מכל הסוגים".

מערכת כיפת ברזל (צילום: דובר צה''ל)
תרגלו תקיפת של הסוללות. כיפת ברזל | צילום: דובר צה''ל

בחלק מהתרגיל החילי מערך ההגנה האווירית, סוללות כיפת ברזל, פטריוט ועוד, תרגלו התמודדות עם אלפי רקטות ואפילו כלי טיס תוקפים, כולל כאלה שניסו לפגוע בסוללות הטילים עצמן.

"הלוחמים עשויים להתמודד גם עם ירי על הסוללה עצמה, ולא רק עם יירוט מטרות שעומדות לפגוע ביעדים אחרים". הסבירה סגן גאיה, מפקדת סוללה בגדוד 138. "אנו מכינים את הכוח לדעת להתמודד עם שני האתגרים בו זמנית".

התרגיל הזה היה אתגר משמעותי למערכי הכטב"מ (כלי הטיס הבלתי מאוישים), הגנה אווירית ומערך הבקרה האווירית, שגם בימי שגרה פועלים 24/7. מתכנני התרגיל הפתיעו אותם במעבר לחירום.

"לא ידענו מה עתיד להתרחש בתרגיל לפני שהתחיל, ובערב לפני תחילתו קיבלנו מידע מאוד כללי לגבי המשימות שנצטרך לבצע". אמר סגן ע', מפעיל כלי בלתי מאויש מסוג זיק. "לכן התרגיל דימה בצורה מעולה את ההפתעות והתזוזה הבלתי פוסקת שיש בלחימה אמיתית".

כטב''ם זיק (צילום: שי לוי)
תרגלו במקביל לפעילות מסביב לשעון. כטב"מ זיק | צילום: שי לוי

טייסות הכטב"מ ביצעו משימות הגנה, ליווי כוחות קרקעיים, סריקה מקדימה של שטחים ואיתור סכנות, בנוסף ביצעו משימות ליווי כוחות תוקפים של חיל-האוויר.

בטייסת 200 המפעילה את ה"שובל" גם התאמנו על יכולת חדשה: "לתרגל יכולת של מטוס ה'שובל' ביחד עם גס"י (גף סיור ימי), באופן מציאותי", כפי שהסביר סרן ע' מפעיל בטייסת. כל זה קורה בזמן שטייסות הכטב"מ ממשיכות בביצוע המשימות שלהם 24/7.

התרגיל בו לקחו חלק כל הטייסות והיחידות של החיל כלל משימות רבות של שיתוף פעולה עם כוחות היבשה, סיוע והגנה, במקביל להתקפה, כפי שציין סא"ל ע', ראש ענף תרגילים.

סיום תרגיל 'חץ קטלני' (צילום: דובר צה"ל)
תספקו את הכוחות. שיתוף הפעולה עם זרוע היבשה | צילום: דובר צה"ל

במסגרת התרגיל טייסות מטוסי ומסוקי הקרב תקפו אלפי מטרות, מסוקים חילצו פצועים רבים מהחזית, תספקו את הכוחות ובעיקר התמודדו עם עומס גבוה של משימות וחוסר ודאות.

בדיוק כמו שיקרה במלחמה אמיתית, אנשי חיל האוויר תרגלו את חוסר הוודאות בשדה הקרב. נמנעה מהם האפשרות להתכונן מראש למצבים בהם עלולים להיתקל באוויר, הם היו חייבים לקבל החלטות במהירות תוך כדי הפעילות.

"ברגע שכוחות רבים נמצאים במגרש האימונים באותם הזמנים, החיכוכים צצים ויש לקבל החלטות רבות תחת חוסר-ודאות", סיכם סא"ל ע'.