חצי שנה אחרי המלחמה: סבב הדחות בכירים בצבא איראן
למרות הניסיון בטהרן להציג “סבב מינויים” ולשדר עסקים כרגיל, המנהיג העליון עלי ח'אמנאי הורה בפועל על הדחת מפקדי חיל האוויר ומערך ההגנה האווירית. המהלך עשוי להעיד על סיום התחקירים ועל מסקנות אישיות בצמרת הביטחונית, בעקבות הכישלון מול חיל האוויר הישראלי במבצע "עם כלביא"

חצי שנה אחרי המבוכה האסטרטגית מול חיל האוויר הישראלי, בטהרן מתרחש זעזוע חריג בצמרת הצבא. על פי דיווחים באיראן, למרות ניסיונות לשדר עסקים כרגיל באמצעות "סביב מינויים", המנהיג העליון עלי ח'אמנאי הורה למעשה על הדחת מפקדי חיל האוויר ומערך ההגנה האווירית - צעד חריג שמעיד על עומק הכישלון במבצע "עם כלביא", ועל חוסר שביעות רצון מוחלט מהיכולת להגן על שמי המדינה מול ישראל.
באיראן מדווחים על שורה של הדחות בצבא בעקבות הכישלון במלחמה מול ישראל, ובראשן הדחת מפקדי חיל האוויר ומערך ההגנה האווירית. על פי הדיווחים, מדובר בהחלטה של המנהיג העליון, והיא מתקבלת לאחר שבתקשורת האיראנית פורסמו כתבות רבות שבהן איראנים, כולל טייסים, תיארו לכאורה גילויי גבורה מול ישראל - תיאורים שהיו רחוקים מאוד מהמציאות.
בימים האחרונים הוחלט בטהרן על סבב מינויים מהיר ודרמטי בצמרת הפיקוד הצבאי, שמשמעותו בפועל הדחת קצינים בכירים. המינויים, שנתפסים באיראן כ"ניקוי אורוות" הכרחי, כוללים את החלפת מפקד חיל האוויר של הצבא (IRIAF) ומפקד מערך ההגנה האווירית. הצעד מתרחש כחצי שנה לאחר המבוכה וההפסד הצבאי הקשה שחוותה הרפובליקה האיסלאמית במהלך מבצע "עם כלביא".

לתפקיד מפקד חיל האוויר מונה גנרל בהמן בהמרד, טייס F-5 ו"סאעקה" - הגרסה האיראנית למטוס האמריקאי המיושן. בתפקידו האחרון שימש כסגן ראש אגף המבצעים במטה הכללי. במקביל הוכרז על מינויו של גנרל עלירזא אלהאמי למפקד מערך ההגנה האווירית ולראש מטה ההגנה המשותף "ח'אתם אל-נבי", במקומו של גנרל עלירזא סבאחי-פרד.
כישלון מבצעי והדחת מפקדים בכירים
בהודעה הרשמית נמסר כי המינויים נועדו "להזרים כוח חדש ולקדם את היכולות המבצעיות והטכנולוגיות של הכוחות המזוינים", אולם ההערכה היא שבפועל מדובר בהדחות, שנבעו מחוסר שביעות רצון עמוק מהביצועים מול חיל האוויר הישראלי.
מבצע "עם כלביא" בחודש יוני 2025 נחשב נקודת מפנה אסטרטגית. במהלכו הצליח חיל האוויר הישראלי לחדור את שכבות ההגנה של איראן, כולל מערכות S-300 ו-S-400 הרוסיות, ולהשמיד נכסים אסטרטגיים רגישים בלב המדינה - בראשם רכיבים מרכזיים בפרויקט הגרעין ובפרויקט הטילים.
הכישלון לא התמצה רק בחדירות למרחב האווירי. המהלך הישראלי חשף ליקויים חמורים במערך ההגנה האווירית וחוסר תיאום בינו לבין טייסות היירוט של חיל האוויר האיראני, שהתבררו כחסרות משמעות מבצעית. על פי דיווחים, ח'אמנאי ראה בחומרה את העובדה שמערכות מתוחכמות, שבהן הושקעו מיליארדי דולרים, התגלו כחסרות ערך בזמן אמת - מה שאיפשר למטוסים הישראליים לפעול בחופשיות כמעט מוחלטת מעל שמי איראן.

עבור הגנרלים חמיד ואהדי ועלירזא סבאחי-פרד, מדובר בסיום צורם לקריירה צבאית ארוכה. השניים ספגו ביקורת קשה במועצה העליונה לביטחון לאומי, על כך שלא יישמו את לקחי התקיפות הישראליות שקדמו למבצע "עם כלביא", ולא הצליחו לספק מענה ללוחמה האלקטרונית המתקדמת שהופעלה נגדם.
ההחלטה להדיחם חודשים ספורים לאחר המבצע, מעידה כי התחקירים הפנימיים באיראן הסתיימו, והמסקנות היו חד-משמעיות: הדרג הפיקודי הבכיר כשל בהכנת הכוחות לתרחיש הייחוס המרכזי. זאת, לאחר שורה של כתבות בתקשורת האיראנית שהציגו תמונה מנותקת מהמציאות של הצלחות וגבורה.
המינוי החדש ואתגרים מול חיל האוויר הישראלי
המפקדים הנכנסים נחשבים, לטענת פרשנים איראנים, לבעלי זיקה טכנולוגית משמעותית יותר מקודמיהם. המשימה המיידית שהוטלה עליהם היא "סגירת הפערים" מול חיל האוויר הישראלי, שיקום אמון הדרג המדיני במערכות ההגנה, והאצת פיתוח מערכות יירוט מקומיות שאמורות להיות עמידות יותר בפני שיבושים אלקטרוניים.
עם זאת, לא בטוח ששינוי פרסונלי בצמרת יספיק. "הבעיה של איראן אינה רק מי עומד בראש המערכת", אמר בכיר לשעבר. "מדובר בפער טכנולוגי מובנה. 'עם כלביא' הוכיח שהקונספציה ההגנתית של איראן קרסה, ולמפקדים החדשים יידרשו שנים כדי לבנות אותה מחדש".

איראן מנסה לשדר עסקים כרגיל, אך הטלטלה בצמרת חיל האוויר היא עדות ברורה לכך שההדים של "עם כלביא" ממשיכים לטלטל את הצבא ואף את הממשל. בטהרן נשמעים גם קולות מישראל הקוראים לפעול להפלת השלטון האיראני.
ניתן להעריך כי לבהמרד ולאלהאמי לא יינתן זמן חסד: השבועות הקרובים יהיו קריטיים עבורם להוכחת שליטה, במיוחד על רקע החשש בטהרן מתקיפה ישראלית נוספת, שתנצל את מצבה הרגיש של איראן ואת חוסר היציבות בשרשרת הפיקוד.
