ארגון הטרור חיזבאללה שיגר הבוקר את מטח הרקטות הגדול ביותר מאז תחילת המלחמה, למעלה ממאה רקטות. בתגובה חיל האוויר תוקף מאז שעות הבוקר במרכז האסטרטגי של חיזבאללה בבעלבכ. בין השאר הותקפו תשתיות של מערך הנ"מ והכטב"מים של חיזבאללה.

ישראל מנצלת את התערבות חיזבאללה במלחמה נגד חמאס, לשינוי תמונת המצב האסטרטגית ופגיעה בנכסים שהאיראנים הצליחו להבריח ללבנון לאורך השנים, למרות התקיפות בסוריה. למרות כל זה, גובר הלחץ לשינוי המצב הסטטי במלחמה בצפון, כשעשרות אלפי ישראלים מפונים מבתיהם, בלי אופק חזרה לשם.

על פי הדיווחים של כלי תקשורת בלבנון, ותיעוד רב שעולה לרשתות, בשעות הצהריים חיל האוויר תקף באזור סרעין שנמצאת דרומית לבעלבכ וסמוך לגבול של לבנון עם סוריה. בנוסף בוצעה תקיפה נוספת באזור א-נבי שית שנמצאת גם כן דרומית לבעלבכ. מדובר בתקיפות חריגות במרחק שלהם, עומק השטח הלבנוני והמרכז האסטרטגי והלוגיסטי של חיזבאללה.

מדובר צה"ל נמסר סמוך לשעה 13:30 כי מטוסי קרב תקפו לפני זמן קצר שתי מפקדות צבאיות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון. באתרים אלו, כך צוין בהודעה, אוחסנו אמצעים משמעותיים המשמשים את הארגון בהיבטי התעצמות באמל"ח.

עוד אמרו בצה"ל כי התקיפות בוצעו בתגובה לשיגורים שביצע ארגון הטרור חיזבאללה לעבר צפון הארץ הבוקר. בנוסף, מוקדם יותר היום הותקף מבנה צבאי במרחב אלחיאם ותשתית טרור במרחב בינת ג'בל שבדרום לבנון.

התקיפות המיוחסות לישראל (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
התקיפות המיוחסות לישראל בבעלבכ שבעומק לבנון | צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

כמעט כל התקיפות של חיל האוויר מתמקדות בדרום לבנון, סמוך לגבול עם ישראל. אולם בלילה שבין שני לשלישי דווח על תקיפה חריגה שישראל ביצעה בעומק השטח הלבנוני, בבעלבכ, שנמצאת במרחק של כ-100 ק"מ מהגבול עם ישראל.

ההערכה היא שהתקיפה כוונה נגד מרכז הלוגיסטיקה של חיזבאללה. לאזור הזה מגיעות רוב הברחות הנשק מאיראן, ומשם הן מתפזרות ליחידות השונות. בנוסף לזה באזור הזה מתחמי האימונים ותחזוקת המערכות של הארגון כמו גם מחסני טילי נ"מ, מטוסים ללא טייס וגם משגרי רקטות ארוכות טווח.

נראה שהפגיעה בבטן הרכה של חיזבאללה, שני בחשיבות שלו לרובע הדאחייה, הביאה את ארגון הטרור להגיב בירי של 70 רקטות לפחות בשעות הבוקר וזמן קצר לאחר מכן ירי של כ-30 רקטות נוספות. כאמור, המטח הנרחב ביותר מאז פרוץ המלחמה. בצה"ל מזהים הסלמה בעוצמת האש מצד חיזבאללה, והתקיפה בבעלבכ הייתה רק תירוץ עבור ארגון הטרור. בנוסף לזה, ישנה עלייה בשימוש של חיזבאללה ברקטות נגד ישראל, אחרי שמערך הנ"ט שלהם ספג אבדות קשות במהלך החודשים האחרונים.

התקיפות המיוחסות לישראל במרחב אלחיאם (צילום: AFP via Getty Images)
צילום: AFP via Getty Images

התקיפות שמבצעים מטוסי הקרב של חיל האוויר בבעלבכ פגעו בעיקר במחסנים של מה שמוגדר כ"כוח האווירי של חיזבאללה". כלומר זרוע המל"טים של הארגון וסוללות הנ"מ הכבדות, שכזכור הצליחו לאחרונה להפיל כטב"מ של חיל האוויר. זו הפעם השלישית בלבד שישראל תוקפת באזור הזה, כחלק מההגבלות שלקחה על עצמה. הגבלות שנראה כי הן מוסרות לאט-לאט במקביל להסרת חסמים גם מצד חיזבאללה.

עד ל-7 באוקטובר חיזבאללה והאיראנים נהנו מחסינות מפני תקיפות ישראליות בלבנון. בנוסף לזה הייתה גם ירידה בהיקף טיסות המודיעין והפגנת הנוכחות של ישראל בשמי לבנון. אולם הצטרפות חיזבאללה למערכה הביאה את ישראל לשינוי תמונת המצב האסטרטגית, עם הגברת הטיסות של חיל האוויר שם וביצוע של תקיפות רבות, כולל בעומק המדינה. נזכיר שכבר היו תקיפות ישראליות גם בצור וצידון. צה"ל מנצל כאמור את המצב, כדי להביא לאותו שינוי אסטרטגי ולפגוע באמל"ח שהאיראנים הצליחו להבריח ללבנון.

הבעיה היא שישראל לא מצליחה לתרגם את ההצלחות האלה למצב בשטח, כאשר עדיין יש מגבלות כבדות על צה"ל מצד הדרג המדיני, שחושש ממלחמה בהיקף מלא. העובדה שיש למעלה ממאה אלף פליטים ישראלים מהצפון בארצם, הופכת את המצב הזה לבלתי נסבל ככל שהזמן עובר, כאשר אין צפי לחזרת התושבים. זה מגביר את הלחץ לפעולה משמעותית יותר של צה"ל בלבנון.