הממשל האמריקאי יספק לאוקראינה ערכות JDAM שהופכות פצצות "טיפשות" לחכמות ומדויקות. על פי הדיווחים אוקראינה תקבל הקיט מסוג ER לפצצות כבר בחודשים הקרובים, כחלק מחבילת סיוע בהיקף של 1.8 מיליארד דולר, עליה נשיא ארה"ב הכריז כבד בחודש דצמבר 2022.

במשך זמן רב ארה"ב נמנעה מאספקת הערכה לאוקראינה. אולם ההערכה היא שהסיבה איננה עלות, אימון הצוותים או איום הרוסים. גורמים בארה"ב טוענים כי לקח זמן להתאים את התוכנות כך שמחשב המטוסים האוקראיניים, מתוצרת רוסית, "ידעו לתקשר" עם הפצצה האמריקאית.

האמריקאים כבר פתרו חלק מהבעיות האלה, כשסיפקו טילי "הארם" AGM-88 לאוקראינה, אחרי שהותאמו למטוסי מיג 29 וסוחוי 27. עיקר העבודה נעשית בפולין, שחיל האוויר שלה מפעיל גם הוא מטוסים מתוצרת רוסית.

מטוסי הקרב (צילום: SAMEER AL-DOUMY/AFP/Getty Images)
מטוסי מיג 29 של חיל האוויר האוקראיני | צילום: SAMEER AL-DOUMY/AFP/Getty Images

היכולת עליה "בונה" אוקראינה

בהתחשב בעובדה שלחיל האוויר האוקראיני מלאי מוגבל מאוד של מטוסי קרב וקטן בהרבה מזה של הרוסים, מדובר ביכולת חשובה מאוד. מדובר בפצצת "שגר ושכח" שמנחה את עצמה לבד ומאפשרת למטוס שהטיל אותה להסתלק במהירות מהזירה. מעבר לכך, מטוס שנושא מספר פצצות מסוג זה, יכול לתקוף מספר מטרות במקביל.

על פי הדיווחים מארה"ב, מדובר באספקה של קיט JDAM-ER לטווח מורחב של כ-72.5 ק"מ. הדבר מרחיב את טווח הפעולה והדיוק של חיל האוויר האוקראיני, שיוכל להטיל את הפצצות האלה ממרחבים לא מאוימים. בארה"ב סרבו לאשר את הדיווחים.

לא ברור האם הטייסים האוקראינים כבר עוברים הכשרה להפעלת האמל"ח החדש, אולם בפנטגון ובחיל האוויר האמריקאי אומרים שלא מדובר בהכשרה ארוכה, מכיוון שמדובר בנשק חכם שחלק ניכר מהפעולות שלו אוטונומי.

דריכות באוויר ועל הקרקע (צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP/GettyImages)
חייל אוקראיני מאבטח מטוס קרב | צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP/GettyImages

ה-JDAM מתוצרת בואינג זו למעשה ערכה אותה מלבישים על פצצות רגילות לא מונחות, מרגע שזו הותקנה היא הופכת את הפצצה לחכמה ובעלת הנחייה אינרציאלית ולוויינית. עלות ערכה כזו כ-20 אלף דולר, מה שאומר שבעלות נמוכה, יחסית, הפצצות הופכות למדויקות.

ה-JDAM פותחה על ידי בואינג בשנות ה-90 והשימוש המבצעי הראשון בוצע בסוף אותו עשור, במהלך מבצע "כוח מאוחד" ביוגוסלביה לשעבר. בשנת 2009 האמריקאים החלו לפתח יחד עם אוסטרליה את דגם ה-ER לו יש כאמור טווח ארוך יותר. דגם זה החל להיכנס לשירות מבצעי בחיל האוויר האמריקאי רק בשנת 2020 ותהליך ההצטיידות עדיין בעיצומו.

מרגע שהם יפתרו את בעיות ההתאמה למטוסי אוקראינה וטייסי קייב יחלו לפעול עם האמל"ח החדש, מטוס אוקראיני יטוס בגובה נמוך כדי להתחמק מהמכ"מים של הרוסים, בנקודה הנכונה הם ימשכו לגובה וישחררו את פצצות ה-JDAM-ER שלהם. אז המטוס ירד מיד לגובה נמוך ויחזור לבסיס, בזמן שהפצצות המונחות יטוסו באופן אוטונומי למטרות שלהן.