המגעים נמשכים ללא פריצת דרך, מקורות באיראן: האפשרות לתקיפה סבירה יותר מהסכם
טהרן מתעקשת שתנאיה ימולאו לפני חידוש שיחות הגרעין. טראמפ אמר שהסכם "עשוי לקרות", אך מקורות איראניים מעריכים שתקיפה אמריקאית נוספת עדיין סבירה יותר. שתי מעצמות להן השפעה על טהרן ועניין בנפט מהמפרץ מגבירות מאמץ למנוע הסלמה

אחרי הצהרות של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, על אפשרות להסכם קרוב עם טהרן ומנגד תקיפה לילית אמריקאית נגד טילים ונשק איראני שאיים על כוחות אמריקאים במפרץ, כל העיניים נשואות לוושינגטון ולמזרח התיכון בדריכות לאפשרות של מלחמה או ששוב יחזור על עצמו התרחיש כמו לא מעט פעמים בשנה האחרונה ותקיפה תרד מהפרק. גם אם באופן זמני. הדברים מעסיקים כמובן גם את הציבור כאן אצלנו שמעוניין להבין אם ישראל נכנסת גם היא למלחמה יחד עם הצבא האמריקאי.
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה מוקדם יותר הבוקר (שני) כי המגעים בין איראן לארצות הברית לסיום המלחמה נמשכים. כמה ימים של שיחות עם מתווכים מקטאר הסתיימו בשינויים בהצעות, אך ללא פריצת דרך. מקורות איראניים העריכו כי תקיפה אמריקאית נוספת עדיין סבירה יותר מהסכם.
"ההתייעצויות באמצעות המתווכים אינטנסיביות מאוד. הצגנו את התנאים ואת ההצעות שלנו, והכל תלוי בשיקול הדעת המדיני של וושינגטון", אמר שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, בדברים שפרסמה סוכנות הידיעות הממלכתית אירנ"א.
ההצעה האיראנית שעל הפרק, והתייחסות ארה"ב

דובר משרד החוץ האיראני, אסמאעיל בקאאי, אמר כי התוכנית שהגישה איראן בספטמבר לסיום המלחמה נותרה במוקד הדיונים. הוא אישר דברים שיוחסו לעראקצ'י בשבת, שלפיהם אפשר לקצר את המתווה. "הבסיס לדיאלוג ולשיחות בין איראן לארצות הברית באמצעות מתווכים הוא עדיין ההצעה האיראנית בת שבעת השלבים, שכעת קוצרה, באופן שמאפשר ליישם אותה בתוך יומיים", אמר.
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, דחה את ההצעה בספטמבר. המתווה כולל את סיום המצור האמריקאי על נמלי איראן, פתיחה מחדש של מצר הורמוז בידי איראן, מתן פטור אמריקאי שיאפשר מכירת נפט איראני וביטול הסנקציות החדשות על איראן. לאחר מכן אמורות להתקיים שיחות בנושאים נוספים.
בקאאי הדגיש כי קיצור המתווה לא ישנה את עמדת איראן: חזרה לשיחות על תוכנית הגרעין תתאפשר רק לאחר שתוודא שכל תנאיה מולאו. הוא השיב בשלילה לשאלה אם העברת מלאי האורניום המועשר לרמה גבוהה למדינה אחרת עלתה בשיחות, ואם איראן עשויה להסכים לכך.
גורם שתודרך על השיחות אמר כי הנציגים האיראנים עזבו ביום ראשון, אך לא בשל בעיות במגעים. הוא הוסיף כי טיוטת הצעה מופצת בין הצדדים, בלי לפרט. לפי גורם שתודרך על המגעים, המתווכים הקטארים נסעו לטהרן ביום שני בלילה לשיחות עם עראקצ'י על נוסח טיוטת ההסכם בין ארצות הברית לאיראן, שנידון בשמונת הימים האחרונים.
טראמפ אמר אמש כי איראן רוצה להגיע להסכם לסיום המלחמה, וכי הסכם כזה "עשוי לקרות". הוא לא מסר פרטים נוספים. מחירי הנפט ירדו ביום שני בכמעט 4%, על רקע התקווה שסבב התיווך האחרון יוביל לפתרון דיפלומטי. איראן הודיעה כי תגיב בעוצמה לכל חידוש של התקיפות, וכי יש לה תוכניות לפגוע במטרות בתוך המזרח התיכון ומחוצה לו.
מקורבות למשטר בטהרן: המעצמות שמנסות למנוע מלחמה

סין ורוסיה יצאו ביום שני נגד האפשרות של פעולה צבאית מחודשת. שר החוץ הסיני ואנג יי אמר כי על כל הצדדים להתמקד בפתרונות מדיניים במקום לשוב ולהשתמש בנשק, לאחר שנפגש בבייג'ינג עם בכיר הביטחון האיראני, עלי באקרי כני.
סין, לקוחה מרכזית של מוצרי אנרגיה מהמפרץ, מגבירה השבוע את מעורבותה הדיפלומטית במזרח התיכון ומארחת את סולטאן עומאן. ואנג נפגש ביום שני בבייג'ינג גם עם היועץ לביטחון לאומי של סעודיה. משרד החוץ הסיני מסר כי על כל הצדדים לפעול לשמירה על ביטחון האנרגיה ונתיבי השיט באזור.
במוסקבה מסר משרד החוץ הרוסי כי הדיווחים על פעולה צבאית חדשה נגד איראן מעוררים דאגה חמורה, וקרא להגברת המאמצים הדיפלומטיים. לפי התקשורת הממלכתית באיראן, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שוחח ביום שני בטלפון עם בכיר הביטחון האיראני, מוחסן רזאי.