עלייה דרסטית בסיוע הכלכלי לחיילים במצוקה: בעוד המחאה החברתית מתפשטת, צה"ל חושף נתונים המצביעים על זינוק של כ-45 אחוז בסכומים המוענקים לחיילים נזקקים: בשנת 2004 הסתכם הסיוע הכלכלי לסוגיו בכ-185 מיליון שקלים, כאשר בשנה שעברה הסתכם הסכום בכ-268 מיליון שקלים – עלייה משמעותית של 83 מיליון שקלים.

חייל צנחנים מסתכל על שטרות (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
מצוקה כלכלית הולכת ומחמירה. "אין חייל שמסוגל לחיות מ-350 שקל לחודש" | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

בשנה החולפת תמך צה"ל כלכלית ביותר מ-50,000 חיילים בשירות חובה שלא עמדו בנטל. הנתונים נחשפים לאור התעצמות המחאה החברתית כנגד יוקר המחייה בישראל, ומצביעים על מצוקה כלכלית שהולכת ומחמירה גם בקרב אוכלוסיית החיילים. בעת שמשפחות רבות מתקשות להתגבר על המינוס בבנק, יותר ויותר חיילים שהמשכורת הצבאית לא מספיקה להם נעזרים בסיוע כספי שמקורו בתקציב הביטחון ובעיקר בתרומות.

"המון חיילים פונים בבקשה לסיוע"

"אין חייל שמסוגל לחיות מ-350 שקל לחודש", אמרה לפז"ם מש"קית ת"ש לשעבר שהעדיפה לא להיחשף בשמה. "השאלה היא האם ההורים תומכים כלכלית או לא. המון חיילים פונים בבקשה לסיוע, ואני יכולה להגיד שמאז שנכנסתי לתפקיד לפני קצת יותר משנתיים, העלייה מורגשת". לדבריה, לא נדירים גם המקרים בהם צה"ל רואה לנכון לעזור לחייל ששני הוריו עובדים.

מנתונים שפורסמו בשנה החולפת עולה כי הורים נאלצים לממן את ילדיהם החיילים במאות שקלים בחודש, ואפילו ביותר מכך, על מנת שאלה יוכלו להמשיך בסדר יומם על מדים. במידה ואין למשפחה את היכולת הכלכלית, החייל הוא שמשלם את המחיר. באחרונה הגישה יו"ר ועדת המשנה לכוח אדם ומילואים בכנסת, ח"כ מירי רגב מהליכוד, הצעת חוק להעלאת שכר חיילי החובה באופן משמעותי. בבסיסה של הצעת החוק עומדת הדרישה להעלאת שכר החיילים הלוחמים מכ-700 שקלים לכ-2,000 שקלים, ואת שכרם של שאר החיילים בחובה לכ-1,000 שקלים.

הסיוע הכלכלי הנוסף ניתן באופן פרטני לאחר פניית החייל לסגל הת"ש ביחידתו, ונבחן לאחר הצגת הצורך והאישורים. בין השאר, ניתנים תווי חג ותווי מג"ד לרכישת מוצרי מזון ויסוד, מענקים בסך של 2,000-3,000 שקלים, הלוואות, סיוע במוצרי חשמל וריהוט בסיסיים, מענקי מזון ועוד.

>> מענק שחרור ופיקדון אישי: מה מגיע לכם?