ארגון גדודי חללי אל-אקצא לקח אחריות על חטיפת הצעיר הישראלי טירן פרו שבגופתו הם מחזיקים בג'נין. בתמורה לשחרור הגופה הם דורשים "לשחרר את כל גופות השהידים מג'נין". במערכת הביטחון רואים בחומרה את האירוע, את אופן החטיפה מבית החולים ומפעילים לחץ כבד על הרשות הפלסטינית לסיום הפרשה. עדיין לא ברור האם מדובר בפלג בארגון שנשאר נאמן לפת"ח או שפלג עצמאי, אולי כזה שנשמע לאיראן וחיזבאללה, מה שעלול לסבך את הפרשה.

עדות לחטיפה האכזרית של טירן פרו ז"ל נמסרה הבוקר (רביעי) על ידי בני משפחתו שחלק מהם היו בבית החולים בזמן החטיפה. מעדותם עולה שאחרי התאונה בה היה מעורב באזור ג'נין הוא פונה לבית החולים במצב קשה מאוד, אולם הוא חובר למכונת הנשמה בבית חולים מקומי והחל לקבל טיפול במטרה להציל את חייו.

החמושים שהגיעו לשם ניתקו אותו ממכונת ההנשמה ומכשירי בית החולים ולמעשה רצחו אותו. זמן קצר לאחר מכן, גדודי חללי אל-אקצא נטלו אחריות לחטיפה והגישו דרישה לשחרור גופות פלסטינים מהעיר ג'נין, המוחזקות על ידי ישראל. יש לציין כי מדובר בגופות של מחבלים. במשפחה אמרו שהם מוכנים להמתין כדי שלא יפגעו חיילים ישראלים בניסיון לחלץ את הגופה.

פרו ז''ל, המחבלים החמושים מג'נין (צילום: סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים | JAAFAR ASHTIYEH/AFP/GettyImages)
פרו ז"ל, המחבלים החמושים מג'נין | צילום: סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים | JAAFAR ASHTIYEH/AFP/GettyImages

בניגוד לרצועת עזה, לישראל יש אחיזה מודיעינית חזקה בשטחי יהודה ושומרון ויכולת לפעול בכל מקום שם. נראה שאם הרשות לא תצליח להחזיר את גופתו של פרו ז"ל, כוחות הביטחון יעשו מה שנדרש בכדי לחלץ את גופתו ונראה שזה לא ייקח עוד הרבה זמן.

מה נשאר מהארגון שהתפרק

גדודי חללי אל-אקצא הוקמו במהלך האינתיפאדה השנייה, כסוג של זרוע צבאית בפת"ח לביצוע פיגועים נגד ישראל. לאורך השנים הארגון שהיה מסודר התפרק למספר חוליות והתארגנויות טרור, שחלקן נשארו נאמנו לפת"ח או לחלק מהבכירים שם, אולם חלק לא קטן הפך עצמאי או שנאמן לחיזבאללה, איראן, חמאס עזה ועוד.

אמנם הם מזוהים עם הפת"ח, אולם לא שייכים באופן רשמי לתנועה, מה שמאפשר לה מרחב הכחשה לשותפותה בחלק מפעולות הטרור נגד ישראל. בראיון שהעניק ג'מאל חויל, חבר המועצה המהפכנית של פתח ל"אל אח'באר" הוא אמר שגדודי חללי אל-אקצא הם לא ארגון היררכי שבראשו מנהיג צבאי, וכי מעולם לא היה להם מבנה ארגוני, כמו שאר הזרועות הצבאיות של הארגוני הטרור הפלסטינים.

הוא הוסיף שהגדודים הקיימים, לדבריו, הם "יוזמות של צעירי פת"ח נאמנים שמגנים על העם הפלסטיני". לדבריו כל מחוז ועיר הם זירה בפני עצמה, כל חוליה או כל פרט המשתייך אליהם מבצעים את פעולותיהם באופן עצמאי.

מחבלי הארגון (צילום: JAAFAR ASHTIYEH/AFP/GettyImages)
גדודי חללי אל-אקצא בג'נין | צילום: JAAFAR ASHTIYEH/AFP/GettyImages

הקשרים עם הפת"ח כיום

חלק מחוליות הטרור של הארגון פועלת בעזרת מימון עצמאי ומעורבות בתחום הפלילי. אולם, ישנם מספר סניפים של תנועת הפת"ח ביהודה ושומרון שתומכים באופן ישיר בגדודי אל-אקצא ומסייעים להם במימון והכוונה.

על הבסיס, הזה ניכר שיש חוליות של גדודי חללי אל-אקצא בעלות זיקה ונאמנות לפת"ח ויש אחרות, שכלל אינן מחויבות לתנועה ולרשות הפלסטינית. חוליות שפועלות בלי להתחשב במדיניות הרשמית של הרש"פ והמגבלות הביטחוניות.

במסגרת ההסלמה האחרונה, ישנו תיעוד רב של פעילי גדודי חללי אל-אקצא שהצטרפו לתופעת הגדודים ביהודה ושומרון. בנוסף, אותרה גם פעילות במסגרת הגדודים האלה של אנשי מנגנוני ביטחון פלסטינים. אלה נחשבים מאומנים יותר ומסוכנים יותר.