בחטיבת גולני לקחו את משימת בימוי האויב לרמות מקצועיות חדשות. בתרגיל שקיימה החטיבה לאחרונה בוצע מודל "דו צדדי חופשי", בו הפלוגה המדמה את האויב לומדת עליו לפני התרגיל ומגלמת אותו באופן חופשי ובלי תיאומים מראש.

גולני בימוי אויב (צילום: אילן סימקין, דובר צה"ל)
"לחמו כמו ארגון גרילה" | צילום: אילן סימקין, דובר צה"ל

בתרגיל, לחם גדוד 12 בפלוגה בהכשרות מיחידת "אגוז", אשר דימה חוליות אויב. הכוחות פעלו ממש כמו בקרב אמיתי, כאשר אין תיאום מקדים ביניהם - דבר אשר דורש מהכוחות להיערך לכל תרחיש.  "השינוי התפיסתי הורגש מאוד בתרגיל", מספר מפקד גדוד 12, סא"ל אביחי זפרני. "הפלוגה שדימתה את האויב ניתחה את השטח בצורה טובה מאוד, וה'קרב' התנהל בצורה הרבה פחות שבלונית מבדרך כלל. הם לחמו כמו ארגון גרילה ולא לפי תורת הלחימה של צה"ל".

גולני בימוי אויב (צילום: אילן סימקין, דובר צה"ל)
"גם הפיקוד הזוטר צריך לקבל החלטות קשות במהלך הקרב" | צילום: אילן סימקין, דובר צה"ל

השינויים הפכו את התרגיל למאתגר הרבה יותר עבור הלוחמים. בדרך כלל 'הכוח האדום' מדמה מספר היתקלויות אשר נקבעו מראש, והוא מבוים על ידי קצין מודיעין או גורם אחר מהחטיבה. בשונה מתמיד, כהכנה לתרגיל למדה פלוגת ההכשרה שדימתה את האויב את דפוסי הפעולה שלו במשך שלושה שבועות. כמו כן, ביצעה הפלוגה הכנה עיונית ומעשית בשיתוף עם אגף המודיעין.

"התרגיל היה חלק מהאימון של חטיבת גולני במתאר הצפוני", מפרט סא"ל זפרני. "שילבנו בתרגיל הרבה לקחים ממבצע 'צוק איתן'; הכנסנו את הצוותים למצבים בהם גם הפיקוד הזוטר - מפקדי הכיתות והמחלקות - צריכים לקבל החלטות קשות במהלך הקרב". בשטח, מצב זה בא לידי ביטוי בפיזור ובפיצול הכוחות. "הזמן מהווה פקטור פחות משמעותי מבעבר בזירת הקרב, ולכן גם התרגילים מתארכים", הוא מוסיף.

בתרגיל נעשה שימוש בטכנולוגיית "מיילס", המתחברת לכלי הנשק ולאפוד של כל לוחם. המערכת מתריעה בכל פעם בה לכאורה לוחם נפגע מכדור הנורה לעברו, אף על פי שמדובר בהדמיה ולא באש חיה.

הטכנולוגיה מגבירה את תחושת המציאות באימון. "כשמדובר ברצועת עזה, הקרבה של הגדר לאזור הלחימה מאפשרת פינוי קל יותר של פצועים, במתאר הצפוני נצטרך להתמודד עם פצועים בעומק השטח", מדגיש סא"ל זפרני. "המערכת מאפשרת לנו לדמות בכל רגע מי נפצע ובאיזה אופן, וכך לדמות חילוצים גם במקומות מאתגרים ובשטחים בנויים וסבוכים". בנוסף לכך, המערכת מאפשרת לכוח לדעת באופן מדויק את מספר הפגיעות באויב, ולהפיק לקחים בצורה טובה יותר.

אתר צה"ל