איראן מקשיחה את התנאים לסיום המלחמה: "לא רק נגיב, נאמץ עמדה התקפית"
דובר משמרות המהפכה אמר כי טהרן דורשת לשחרר מראש 24 מיליארד דולר בנכסים מוקפאים ולהכניס להסכם גם את תימן, ומזהיר מתגובה התקפית אם ארה"ב תתקוף

דובר משמרות המהפכה של איראן, חוסין מוהבי, אמר אמש (שלישי) כי טהרן הקשיחה את התנאים שלה לסיום המלחמה עם ארצות הברית, אחרי קריסת מזכר ההבנות שנחתם ביוני. בריאיון לסוכנות הידיעות AFP בטהרן אמר מוהבי כי לוושינגטון "אין ברירה" אלא לקבל את הדרישות האיראניות.
"הם הפרו את ההסכם וביצעו עוד מעשה מרושע. לכן הקשחנו את התנאים שלנו", אמר מוהבי. לדבריו, אם ארצות הברית תמשיך במסלול הנוכחי, "הם רק יקשו על עצמם". הוא הוסיף: "אנחנו לא הצעצועים שלהם, והם לא יכולים להפר באופן חד-צדדי הסכם שהם חתמו עליו בכל פעם שמתחשק להם".
מוהבי הציג בריאיון את תפיסת איראן לגבי המלחמה במזרח התיכון, שנמשכת כמעט שבעה חודשים, ואת הסיכויים לסיומה בזמן שהמאמצים הדיפלומטיים תקועים. "אנחנו מאמינים שניצחנו במלחמה הזאת, וכעת אנחנו מגבשים את הניצחון הזה לכוח הרתעה מלא", אמר.
הדרישה החדשה: "הסרת המצור על תימן"
מזכר ההבנות מיוני כלל, לפי מוהבי, דרישות איראניות להסרת סנקציות הנפט האמריקאיות, הסרת המצור הימי על נמלים איראניים, שחרור נכסים איראניים מוקפאים בחו"ל וסיום המלחמה בכל החזיתות, כולל בלבנון. מאז קריסת ההסכם, אמר מוהבי, איראן דורשת בין היתר לשחרר מראש את מלוא 24 מיליארד הדולרים בנכסים האיראניים המוקפאים, לפני פתיחת המשא ומתן, ולא בשלבים. "סוגיית תימן לא הייתה על סדר היום של ההסכם הקודם. עכשיו אנחנו דורשים שהסרת המצור על תימן תיכלל בהסכם", אמר.
על רקע הדברים, המיליציה החות'ית בתימן, שנתמכת בידי איראן, השתלטה לאחרונה על אזורים סביב מצר באב אל-מנדב האסטרטגי, מה שמציב איום על השיט באזור. מוהבי התעקש שהחות'ים פועלים שם באופן עצמאי: המיליציה, אמר, "מקבלת את ההחלטות שלה בעצמה ולא צריכה לתאם איתנו שום דבר בעולם".
מאז פרוץ המלחמה איראן דורשת מכלי שיט העוברים בהורמוז לתאם זאת עם הרשויות שלה, בזמן שמדינות המפרץ מחפשות נתיבים חלופיים שיעקפו את המצר. "לא תהיה חלופה למצר המפרץ לפחות ב-20 השנים הקרובות. אחרי הכל, זה לא רק נפט", אמר מוהבי, והוסיף כי המצר משמש גם להעברת מוצרים חיוניים אחרים, בהם דשנים.
"המצור הכלכלי פוגע בנו, וללא ספק נגיב"
בשבועות האחרונים עברה ארצות הברית לקמפיין שהיא מכנה "חנק כלכלי" של איראן, ובמסגרתו היא מכוונת לבנקים זרים בטענה לקשרים עם טהרן, ולאחרונה גם הודיעה על החמרת הסנקציות נגד חברות תעופה איראניות. "ארצות הברית לא תשיג את היעדים שלה באמצעות מצור כלכלי - גם אם הוא פוגע בנו - ואנחנו ללא ספק נגיב", אמר מוהבי.

מוהבי הזהיר שאיראן תגביר את תגובתה אם ארצות הברית תפתח במתקפות חדשות, אך טען שטהרן לא מבקשת להרחיב את המלחמה. "אם הם יפעלו בפזיזות וההיסטוריה תחזור על עצמה, ההתנגדות שלנו ללא ספק תתעצם, כשהיא מחוזקת בניסיון שצברנו", אמר. "הפעם לא רק נגיב; נאמץ עמדה התקפית, ואמריקה תתחרט על מעשיה ותספוג השפלה גדולה יותר מאי-פעם".
לדבריו, ארצות הברית ניסתה ליצור קשר עם משמרות המהפכה, אך הארגון דחה את הניסיון. "האמריקנים ניסו ליצור איתנו קשר, אבל אנחנו מסרבים לכל קשר כזה", אמר מוהבי. "ההתנהלות שלנו מול האויב - כל עוד הוא נותר עוין - מתבצעת רק באמצעות נשק".