mako
פרסומת

המתיחות בין פולין ורוסיה: צ'כיה שולחת מסוקים, בלארוס חיילים

אחרי הכטב"מים הרוסיים שחדרו למדינת נאט"ו החל גם התרגיל המשותף בין מוסקבה ומינסק, כאשר במדינות האיחוד האירופאי עוקבים בדריכות ומקיימים תרגילים משלהם לא רחוק משם. פראג הודיעה על שליחת מסוקים המותאמים לפעילות כוחות מיוחדים ונראה שאירופה באחת מהנקודות המתוחות שלה מפרוץ המלחמה באוקראינה

ארנון שוורצמן
פורסם:
המתיחות ביבשת
כוחות בלארוס ונאט"ו, מתיחות באירופה | צילום: MICHAL CIZEK/SERGEI GAPON/AFP/GettyImages
הקישור הועתק

צ'כיה תציב בפולין יחידת מסוקי כוחות מיוחדים וכ-150 חיילים, כדי לסייע בהתמודדות עם חדירות כטב"מים רוסיים בגבול המזרחי של נאט"ו. המהלך, שצפוי להתבצע בתוך ימים, נועד לשדר מסר של אחדות מול מוסקבה. אף שמדובר בכוח קטן בהיקפו, בצ'כיה מדגישים כי הצבתו משקפת מוכנות מבצעית ורצון פוליטי להראות נוכחות חזקה בחזית המזרחית של הברית.

הכוח הצ'כי צפוי לכלול מסוקי Mi-171Sh המותאמים לפעילות כוחות מיוחדים, ולפעול במשך שלושה חודשים. הפריסה מתבצעת במסגרת מנדט שאושר בפרלמנט הצ'כי בשנת 2024, המאפשר להציב עד 2,000 חיילים במדינות נאט"ו הגובלות ברוסיה.

צ'כיה נחשבת לשחקנית מרכזית מול רוסיה: היא מהראשונות שסיפקו לאוקראינה סיוע צבאי כבד, כולל טנקים ומטוסי קרב ישנים, וכעת מאותתת שגם בחזית המזרחית של נאט"ו היא נוטלת חלק פעיל.

המשלוח
צ'כיה שולחת טנקים לצבא אוקראינה | צילום: sentdefender@Twitter

על פי דיווח ב"דיפנס בלוג", היחידה הצ'כית כבר פעלה בעבר בפולין, כולל במבצעי סיוע הומניטרי לאחר שיטפונות קשים. המסוקים הצ'כיים, המצוידים למשימות רב-תכליתיות, צפויים לבצע סיורי מודיעין, תגובה מהירה ותמיכה במשימות הקשורות להגנה מפני כטב"מים.

המהלך מגיע על רקע התגברות חדירות הכטב"מים לרחבי פולין. ורשה דיווחה על מקרים בהם חלקי כטב"מים רוסיים נפלו בשטחה, במהלך מתקפות חוצות גבול שמבצעת מוסקבה נגד אוקראינה. עד כה לא נגרם נזק משמעותי, אך התקריות עוררו דיון מחודש בנאט"ו על הצורך במענה אווירי משותף.

באוקראינה נעשה שימוש במסוקים ליירוט כטב"מים במשך כמה שנים, אולם מומחים מעריכים כי מדובר בפתרון זמני בלבד. אף שהמסוקים מעניקים גמישות וניידות, הם אינם מספקים מענה רחב היקף. לפי פרסום באתר TWZ, מדינות נאט"ו רואות כיום בלוחמה אלקטרונית ובכטב"מי יירוט פתרונות יעילים ומשתלמים יותר נגד נחילי איום הכטב"מים.

פרסומת

חיזוק החזית המזרחית והמסר הפוליטי

כוחות צ'כיים כבר פועלים בליטא, לטביה וסלובקיה כחלק ממערך ההגנה של נאט"ו, והמנדט הנוכחי מאפשר פריסה גם בהונגריה, רומניה ובולגריה. בצ'כיה מדגישים כי הצבת הכוח בפולין אינה רק תרומה מבצעית - היא מסר פוליטי ברור: "זה עניין של עמידה לצד בעלות בריתנו, שמירה על ההגנה הקולקטיבית שלנו וחיזוק ההרתעה בגבול המזרחי של נאט"ו".

פרשנים מעריכים שהשלב הבא יהיה לבחון האם מדינות נוספות, כמו גרמניה או צרפת, ישלחו כוחות משלימים. במידה שכן, המסר למוסקבה יהיה חד-משמעי. אם לא, האותות עשויים להישאר מוגבלים בעיקר ליוזמות של מדינות מזרח-אירופה.

כוח הצבא המקומי בפעולה
לוחם בצבא צ'כיה במהלך אימון, יוני 2022 | צילום: CHRISTOF STACHE/AFP/GettyImages

בינתיים, פראג רשמה לעצמה הישג תודעתי: היא הקטנה שמוכיחה רצינות, ומציבה את עצמה בחזית ההרתעה של נאט"ו מול רוסיה.

התרגיל הרוסי והחשש המערבי

במקביל, רוסיה ובלארוס החלו בתרגילים צבאיים משותפים בשם "זאפאד 2025" שנמשכים עד 16 בספטמבר. התרגילים כוללים הגנה מפני מתקפות, תקיפות אוויריות, פעולות חבלה וסייבר, ומטרתם להדגיש את הקשר הצמוד בין מוסקבה למינסק ואת עוצמת הצבא הרוסי.

פרסומת

התרגילים עוררו דאגה במדינות השכנות - פולין, ליטא ולטביה - במיוחד לנוכח העובדה שהמלחמה באוקראינה החלה בדיווחים על תרגילים משותפים בין רוסיה לבלארוס, שהפכו במהרה למבצע חציית גבולות.

החשש המערבי התגבר לאחר דיווחים על חדירות הכטב"מים לשטח פולין, חלקם מבלארוס, שהופלו בעזרת בעלות ברית בנאט"ו. רוסיה הכחישה כוונה לתקוף את פולין, ובלארוס טענה כי הכטב"מים סטו ממסלולם בטעות, אך מומחים מעריכים כי מדובר בפעולה מתואמת.

הנשיא ומטוסי הקרב
אלכסנדר לוקשנקו, מטוסי סוחוי-24 של רוסיה | צילום: MAXIM GUCHEK/BELTA/AFP | U.S. Navy/GettyImages

אלפי חיילים בלארוסים משתתפים בתרגילים. החיילים יתרגלו גם תכנון שימוש בנשק גרעיני רוסי וטילים בעלי טווח בינוני, שמיועדים לסייע לבלארוס להדוף כל איום, אך אין פריסת נשק גרעיני בפועל.

מדינות החזית המזרחית של נאט"ו שומרות על ערנות גבוהה ומקיימות תרגילים משל עצמן. תרגילי זאפאד 2025 ממחישים את המתיחות המתמשכת במזרח אירופה ומחזקים את החשש המערבי, שהתרגילים עלולים לשמש הכנה לעימות עתידי.