mako
פרסומת

ציוד רגיש: כך מסייעת סין בחשאי לשיקום תוכנית הטילים של איראן

על פי דיווחים ערביים, סין מעבירה במסווה אזרחי חומרים ורכיבים קריטיים לייצור מלאי הטילים של טהרן לאחר שנפגע במלחמה האחרונה עם ישראל. לדברים אין אישור רשמי וההערכות הן שייצור הטילים באיראן מוגבל לעומת מה שטוענים

שי לוי
פורסם:
טא
הקישור הועתק

דיווחים ערביים טוענים לשיקום של היכולות הצבאיות באיראן שנפגעו במהלך מבצע "עם כלביא", בראשם שיקום מערך הטילים האיראני שנפגע קשה בתקיפות של חיל האוויר, בסיוע חשאי של סין.

לפחות בשלב זה לא מדובר בסיוע גלוי והסינים מצדם מכחישים קשר. בישראל גורמי צבא בכירים אישרו שהיה שיקום של מערך הטילים האיראני אבל באופן איטי ומוגבל. כחלק מתקיפת מערך הייצור והטילים האיראני, חיל האוויר השמיד מעבדים פלנטריים, אמצעי קריטי לייצור דלק מוצק לטילים בליסטיים ועל פי הדיווח, הסינים מגשרים על הפער שנוצר.

על פי אותם דיווחים זרים, בחודשים האחרונים סין סיפקה לאיראנים חומרים לייצור דלק מוצק לטילים בליסטיים, רכיבי הנחייה, אלקטרוניקה וציוד תעשייתי רגיש. גורמי מודיעין מערביים טוענים שחלק מהמשלוחים הועברו דרך נתיבי סחר ימיים, לעיתים תוך שימוש בחברות קש ובמטענים אזרחיים, לכאורה.

ייצור הטילים מוגבל, איראן מנסה להגביר

גורם בכיר בצה"ל אישר ל-mako שאחרי המלחמה עם איראן הם ייצרו מספר מוגבל של טילים בליסטיים, עם חלקים שייצרו טרם המלחמה וגם שנשארו שם כמה מעבדים פלנטריים. על פי אותו בכיר האיראנים מיצו את היכולת הזו והייצור שיש שם כיום מוגבל, בגלל הפגיעה של חיל האוויר.

שיגור באיראן
שיגור טיל של איראן | צילום: שידורי התעמולה של המשטר

לפחות על פי הפרסומים הזרים שלא ניתן לאמת ואין להם התייחסות בישראל, האיראנים מנסים להגביר את יכולת ייצור הטילים בסיוע הסיני. איראן פועלת לסגור פערים שנחשפו במהלך הלחימה האחרונה, בעיקר בתחום הטילים המדויקים וההגנה האווירית. בהקשר של ההגנה האווירית, היכולת שלהם משמעותית יותר, שכן לא נפגעו כמעט קווי הייצור של מערכות ההגנה האווירית. קשה לדעת מה קצב השיקום האיראני אבל נראה שהוא קיים כשהחלו לפעול בנושא מיד עם סיום המלחמה.

פרסומת

סין מצדה ממשיכה לטעון שהיא לא מעבירה נשק למדינות המצויות בעימות פעיל וכל פעילותה עומדת בכללי הפיקוח הבינלאומיים על מוצרים דו שימושיים. בפועל, מדובר באזור שבתחום האפור. ציוד שאינו מוגדר כנשק, אך בלעדיו לא ניתן לייצר נשק מתקדם.

המעקב בישראל - והאינטרס: התבססות במזה"ת

בישראל עוקבים אחר ההתפתחויות. גורמי ביטחון מעריכים כי חיזוק תעשיית הטילים האיראנית, גם אם בהדרגה, משפיע ישירות על מאזן ההרתעה והיכולות האזורי, ולא רק מול איראן עצמה, אלא גם מול שלוחותיה. גורמי ביטחון הוסיפו שמעבר לאיראן עצמה, כל שיפור ביכולת האיראנית תתגלגל בסופו של דבר גם לחיזבאללה, למיליציות בעיראק ולגורמים נוספים.

התמרונים המשותפים
איראן, רוסיה וסין בתרגיל צבאי, ארכיון | צילום: DIMITAR DILKOFF/AFP/GettyImages
פרסומת

בישראל מוסיפים שהמעורבות הסינית אינה מקרית, אלא חלק מתמונה רחבה יותר. שמדובר במאמץ של הסינים לבסס השפעה אסטרטגית במזרח התיכון, תוך שחיקה איטית של הסנקציות המערביות והצבת עצמה כחלופה לארצות הברית.

בינתיים, באיראן דיווחו היום על תחילתו של משא ומתן עם ארצות הברית, לכאורה בניסיון להפחית את המתיחות ולהגיע להסכמות שימנעו תקיפה אמריקאית ומלחמה. בטהרן מציגים זאת כהתקדמות מדינית אבל הדברים נאמרים גם לצד איומים שנשמעו משם, כולל על מלחמה אזורית שתכניס למעגל האש את מדינות המפרץ. בישראל מתייחסים לדיווחים בספקנות רבה.

ההערכה הרווחת בקרב גורמי ביטחון ישראלים היא שגם הפעם, הסיכוי לפריצת דרך אמיתית נמוך. לדבריהם "איראן משתמשת במשא ומתן ככלי למשיכת זמן", כפי שאמר גורם ישראלי, "ובמקביל ממשיכה להתקדם צבאית". תקיפה אמריקאית, כך אומרים בצה"ל, עדיין מונחת על השולחן.