האב טייס, הבן חובל (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
יותם ואביו: "הוא מאוד גאה בי" | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

הוויכוח הנצחי בין אנשי חיל האוויר לאנשי חיל הים מקבל משמעות אחרת בבית משפחת בר-לב, כשהאב הוא נווט קרב לשעבר והבן, יותם, הוא החל מהיום חובל בחיל הים שעתיד להוביל מחלקת לוחמים בספינת טילים. לצד איחולי ההצלחה, גם יותם מעיד – "לפעמים יש עקיצות הדדיות, אבל הכל ברוח טובה".

האב טייס, הבן חובל (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
יותם עם אביו, בסרבל טיסה. לפני מספר שנים | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

כשהיה תינוק, משפחתו של יותם התגוררה בשיכון הטייסים בבסיס רמת דוד. אביו, אמנון, השתחרר בדרגת רב סרן וסיים בשנים האחרונות את שירות המילואים שלו. "כילד, הייתי מאוד מנותק מההוויה של חיל האוויר", מעיד יותם, "הבנתי שאני רוצה לעשות משהו עם אקשן, עם אנשים, התחלתי לחקור, וקורס חובלים מאוד דיבר אלי". למרות זאת, יותם ניגש למיונים לקורס טיס, אבל גם כשלא צלח אותם, מעיד שהאב תמך בו לאורך כל הדרך: "אני חושב שהוא מאוד גאה בי ובמקום שהגעתי אליו, והוא לא מאוכזב".

בעידן שבו חיל הים מבצע משימות חשאיות וקריטיות הרחק מחופה של מדינת ישראל, האחריות על כל מפקד בכלי שיט גדלה: יותם, שמיועד לספינת הטילים אח"י קשת, יודע שלכל החלטה שייקח יש משמעות. "הים הוא סוער והוא משתנה כל הזמן. אף אחד לא מתגייס לקורס חובלים, אם הוא מתגייס לקורס חובלים הוא עושה טעות. אתה מתגייס להיות חובל, להוביל לוחמים בים". הרגע הכי קשה בקורס עבורו היה בשלב הימ"פ (ימאות ופיקוד), שלב הטירונות הבסיסי שמתקיים באילת. "הרגע הכי קשה היה כשלקחו לנו את הטלפונים בפעם הראשונה. אמרו לנו 'יש לכם 7 דקות, בהצלחה'. אני מבין שיש לי 3 וחצי דקות לאמא ו-3 וחצי דקות לחברה. אתה מתפרק, זה מאוד אינטנסיבי, אין לך זמן לחשוב".

האב טייס, הבן חובל (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
יותם בר-לב. "אתה מתגייס להיות חובל, להוביל לוחמים בים" | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

את הקורס יותם חווה לצד חבר טוב שמלווה אותו מאז הילדות, והוא מעיד שהתחרותיות הטבעית לא הפכה לאיבה: "אני חושב שאנחנו חברים מספיק טובים וגם אם אחד היה נופל, היינו מפרגנים. זו חוויה אדירה, לא להרבה אנשים יוצא לחוות את הקורס עם מישהו שרק במבט מבין מה אתה רוצה להגיד".