"קיבלנו אירוע על יריות, כמה קריאות, הגענו למקום", סיפר רס"מ ע', סייר אופנוען במרחב דן של משטרת ישראל, שהגיב יחד עם השותף שלו למשמרת, רס"ם אמיר חורי ז"ל, לדיווחים הראשונים על הפיגוע בבני ברק.

"נסענו לז'בוטינסקי נגד כיוון התנועה בהרצל כי אמרו רחוב השניים, הרצל בבני ברק זה פה שמאלה", המשיך בתיאור האירוע. "איך שאנחנו מגיעים לכניסה מתוך הרצל לז'בוטינסקי הבחנתי במחבל עם רובה M-16 מכוון עלינו, הוא ירה כדור אחד על השותף שלי שנפל, אני כבר הייתי עם האקדח ביד. נפלנו עם האופנוע, ניהלנו קרב של כמה שניות, הוא ירה אולי איזה שני כדורים, אני חיסלתי אותו עם האקדח שלי ולאחר מכן הרחקתי הכל". 

אחד הנרצחים בפיגוע בבני ברק הוא רס"ם אמיר חורי ז"ל, בן ה-32 מנוף הגליל, לאחר אותו קרב עם המחבל אליו זינק יחד עם השותף שלו. לא במקרה, ותוך גילוי גבורה שאינה מובנת מאליה כלל.

"הוא היה אדם שאהב את החיים, את האופנוע ואוהד שרוף של ברצלונה", סיפר ל-mako שוטר ביחידת הסיור של מרחב דן. "חורי היה מקצוען, האופנוע היה בדם שלו וזה ממש לא מפתיע שהוא הסתער על המחבל בלי לחשוב על עצמו. הוא היה שוטר 'מורעל' ממשפחה של שוטרים. בן לאבא שהיה קצין משטרה במחוז תל אביב, גם אח שלו מייקל מתנדב במשטרה ויש במעגל הרחב יותר עוד הרבה שוטרים".

שוטר נוסף ששירת עם חורי ז"ל, סיפר: "איבדנו בן אדם מדהים, אח אמיתי. קשה מאוד להמשיך לעבוד ביום כזה אבל זה התפקיד שלנו וזה מה שגם הוא היה עושה". הוא משתף ש"לפני שנתיים אמיר נפצע בתאונת דרכים ועבר כמה חודשים לא פשוטים של שיקום. כבר בהתחלה הוא הודיע שיחזור לרכב על האופנוע ונלחם על זה מיד אחרי השיקום. הוא חזר לאופנוע משהו כמו חצי שנה אחי התאונה וכדי לא להדאיג את ההורים, הוא לא סיפר להם. אבדה קשה".

מוכשרים לירי של אלפי כדורים במרחב עירוני

למרות שתגובה מהירה לכל אירוע, פח"ע או פלילי, היא חלק מהתפקיד הרשמי של שוטרי מערך הסיור בהם צוותי האופנועים, לא מדובר בדבר מובן מאליו. ההכשרה שעברו הסיירים רחוקה מאוד מזו של לוחם ימ"מ או ימ"ס, והעיסוק העיקרי שלהם הוא תגובה מהירה לאירועים כמו פריצות, שוד, דו"חות תנועה ועוד.

בשנים האחרונות משטרת ישראל הגדילה משמעותית את צוותי האופנועים במערכי הסיור של התחנות והמרחבים. זאת אחרי שבמשטרה הבינו כי העומס בכבישים, מעכב את הניידות בתגובה מהירה לאירועים. לצורך כך נרכשו בשנים האחרונות עשרות אופנועים מסוג BMW, סוזוקי ויסטרום 650 ונוספים, המסייעים למשטרה בתגובה המהירה.

יחידת האופנועים של המשטרה (צילום: משטרת ישראל)
יחידת האופנועים של המשטרה | צילום: משטרת ישראל

רוב המתגייסים לצוותי האופנועים של מערך הסיור הם כאלה שכבר יש להם רישיון לאופנוע כבד, לרוב גם כאלה ששירתו כשוטרים במערך הסיור ויחידות אחרות. השוטרים החדשים יעברו קורס שוטרים בסיסי, במהלכו ילמדו על ליבת העבודה של המשטרה בכלל המערכים, ילמדו את ספר החוקים של מדינת ישראל ויעברו הכשרה מקיפה בהפעלת נשק, אקדחים ורובי M-16. בשלב הזה, יש לציין בהקשר לפיגוע, החניכים יורים אלפי כדורים במגוון רחב של מתארים עירוניים.

לאחר מכן החניכים חוזרים לתקופה קצרה מאוד ליחידות שלהם, במטרה להכיר את התפקיד מהשטח. משם יצאו לקורס נוסף, שיסמיך אותם להיות סיירים במשטרת ישראל. הם יעברו שיעורים עיוניים על החוק, על עבודת הסייר ושוטר התנועה ובהמשך, תרגול של הכל בשטח.

"האגרוף המהיר" של ראש המשמרת

שוטרי הסיור עושים הכל ומעורבים בהכל, והם הראשונים שמגיעים לזירת פיגוע, לזירת רצח, לזירת שוד או לסתם תלונה של אזרח על רעש ומריבה עם שכן. הם חייבים לשלוט בכל תחום ותחום, שכן אם שוטר סיור לא יסגור זירת רצח כמו שצריך, ולא יעביר את מה שראה לחוקר כמו שצריך, הוא עלול לגרום לזיכוי של נאשם. שוטרים אלה הם "סוס עבודה" רציני של המשטרה, כך שהשגרה שלהם לא פשוטה בכלל.

האופנוענים יעברו הכשרה נוספת בכדי לשלוט בכלי עליו ירכבו. מדובר על שבעה חודשי הכשרה בתנאי פנימייה. בסיומה הם יגיעו ליחידות האופנועים של מערך הסיור, שם יהיו למעשה "האגרוף המהיר" של ראש משמרת סיור בתחנה או במרחב. פה נציין שוב, כי רוב האופנוענים הם לא שוטרים חדשים, כי אם כאלה שיש להם ותק של מספר שנים.

יחידת האופנועים של המשטרה (צילום: משטרת ישראל)
יחידת האופנועים של המשטרה | צילום: משטרת ישראל

ניידת סיור שמקבלת קריאה לטיפול באירוע, במיוחד באזור גוש דן, נתקלת בדרך כלל בגורמים שונים שמשפיעים על זמן ההגעה, החל מפקקים ועד מכשולים בכביש. מנגד, האופנוענים מגיעים בתוך דקות בודדות לאירוע. זה מה שהוביל לכך שהסיירים ע' וחורי היו הראשונים לעמוד מול המחבל.

נקודה נוספת ראויה לציון. בניגוד לשוטרי הימ"מ, ימ"ס ויס"מ, כמעט שאין להם אימוני ירי מעבר למה שחוו בהכשרה. אחת לחצי שנה הם עוברים יום אימון המשלב בין ירי במטווח, בחינת הכושר הגופני ורענון נהלים וחוקים, ובכך זה מסתכם. עובדה זו, רק הופכת את הגבורה של צוות הסיור ממרחב דן לגדולה עוד יותר.