שר הביטחון יואב גלנט סייר השבוע בהר דב שם הזהיר את חיזבאללה מ"טעויות", ואיים כי "נחזיר את לבנון לעידן האבן". זאת לא הפעם הראשונה שגלנט מתבטא כך, והוא לא היחיד. בשנים האחרונות היו לא מעט פוליטיקאים שאיימו להחזיר את לבנון לתקופת האבן. משהו שבתוך צה"ל לא אהבו לשמוע, למרות שהיו גם קצינים שהשתמשו בביטוי הזה. בינתיים במערכת הביטחון מעריכים שימי קרב ואף מלחמה בהיקף מלא הם עניין של זמן, בשל לחץ של האיראנים על חיזבאללה לפעול מול ישראל.

גורם במערכת הביטחון אמר לנו השבוע, שמה שהוביל את השר גלנט לאיים על נסראללה ולבנון, הוא מה שהשר הגדיר כ"שורה של נורות אזהרה שנדלקו בתקופה האחרונה". במערכת הביטחון מזהים פעולות של חיזבאללה שנעשות בהוראה מטהרן. פעולות שמטרתן לחמם את הגזרה עד כדי לחימה.

בצה"ל מדברים כבר תקופה ארוכה על "ימי קרב" מול חיזבאללה. אולם גם שם מבינים טוב מאוד שכל לחימה שתתלקח בלבנון, תוביל בסבירות גבוהה למלחמה בהיקף מלא ואין דרך אמתית להגביל את המערכה, מרגע שתפרוץ. בטח לא אם ישראל תפציץ תשתית אסטרטגית בלבנון.

לאיום של שר הביטחון, כפי שאומרים גורמים, היו שתי מטרות. אחת, לא להפקיר את הזירה התודעתית תקשורתית לצד השני. מטרה שנייה, להעביר להם מסר בסגנון של "אנחנו יודעים מה אתם עושים וכדאי לכם להיזהר". רק שגם בצבא ממש לא אהבו את האיום של גלנט, כשהם מבינים שרובו הוא ריק מתוכן ולא חכם.

הארכיון חושף: האיום השחוק על לבנון 

בדיקה קצרה בארכיון מגלה שב-2018 השר ישראל כץ אמר שישראל היה זה השר ישראל כץ שאמר ב-2018 שישראל "תחזיר את לבנון לעידן המערות". באותה שנה גם גלנט אמר "נחזיר את לבנון לתקופת האבן", משפט בו השתמש גם מי שהיה אז דובר צה"ל, רונן מנליס. ב-2019 היה זה הרמטכ"ל ושר הביטחון לשעבר בני גנץ, שאמר: "אל תגרום לצה"ל להחזיר אותה לתקופת האבן". באותה שנה גם השר לשער רפי פרץ אמר שירי לעבר ישראל, "מקרב את לבנון לתקופת האבן". אם נלך רחוק יותר, לשנת 2014 שוב היה זה השר כץ שאיים: "נהרוס את לבנון עד היסוד". את הציטוטים האלה מצאנו גם בארכיון של שנת 2012.

גם אם הכוונות הנוכחיות של השר גלנט היו נכונות, הרי שהדרך בה בחר מעידה יותר על מצוקה מאשר עוצמה. אחרי עשור של אותו איום לא ממומש, בלבנון מבינים שמדובר באיום ריק מתוכן. מה גם שצה"ל, עם כל העוצמה והיכולת שלו, לא יחזיר את לבנון לתקופת האבן מהסיבה הפשוטה שהיא כבר מתקרבת לשם בעצמה. מדובר במדינה בקריסה, מפורקת.

בירות (צילום: STR/AFP, GettyImages)
חייל לבנוני על רקע הפיצוץ בנמל ביירות | צילום: STR/AFP, GettyImages

אם ישלחו את חיל האוויר למבצעי תודעה בהם יורידו בניינים בדחייה, ישמידו גשרים ותחנות כוח, זה בסך הכל יהיה עוד נזק, במדינה שלא מזמן הנמל של התפוצץ. ספק שזה ישפיע. הדרך היחידה לגרום נזק משמעותי ללבנון, היא בעזרת צבא יעיל שיביא הישגים מבצעיים, ישמיד מטרות צבאיות ויכריע את האויב בשדה הקרב הקרוב והרחוק.

את נסראללה וארגון הטרור שלו חיזבאללה, שנשען על סיוע איראני ומקורות מימון מעולם הפשע, לא מעניינים הבניינים והגשרים של לבנון. מה גם שעד היום הם ידעו להתמודד עם הנזקים והמצב הקשה, בין שביד קשה ובין שדרך תודעה כוזבת והאשמת ישראל. בצה"ל מבינים את זה היטב. למעשה, הערכת הצבא היא שהמצב הקשה בלבנון מחזק דווקא את חיזבאללה, בזכות האיראנים ומקורות מימון שאין לממשלת לבנון.

"המימון האיראני - חיזוק למצבו של חיזבאללה" 

במסמך שהופץ לאחרונה על ידי מפקד זרוע היבשה אלוף תמיר ידעי ורמ"ט זרוע היבשה תא"ל אבירם סלע, נכתב: "משבר כלכלי משמעותי המהווה פגיעה קשה בכל שכבות האוכלוסייה, לצד עמידות יחסית של מרכיבי השלטון ושל חיזבאללה – השעון על מימון חיצוני איראני, באופן שאף עשוי להוות חיזוק יחסי במצבו ומיצובו של הארגון".

המשמעות היא שבזרוע היבשה של צה"ל, מעריכים שלא רק שהמצב הגרוע של לבנון לא ירתיע את חיזבאללה מלהיכנס לעימות עם ישראל, הוא אף מחזק אותם. חיזבאללה היא זרוע צבאית של איראן לכל דבר ועניין ולא של לבנון, והמצב בלבנון, כפי שגורמים בצה"ל הסבירו ל-mako, מחזק את המעמד של חיזבאללה. אם בעבר האינטרסים של לבנון היו חשובים לנסראללה, כיום זה הרבה פחות משמעותי עבורו, משום שהאינטרס שלו זהה לזה של הפטרון מטהרן.

שיירת צבא ערבי על רקע דגלי חיזבאללה (צילום: Mahmoud ZAYYAT/AFP/GettyImages)
צבא לבנון, דגלי חיזבאללה ובכירי איראן | צילום: Mahmoud ZAYYAT/AFP/GettyImages

עוד נקודה שמציינים בצה"ל, היא שבזכות הכסף האיראני, אם אכן תפרוץ מלחמה שתחריב את לבנון, חיזבאללה יהיה זה שיבוא עם הכסף ויצטייר כמושיע. במערכת הביטחון יודעים לומר כיום שלצד העובדה שחיזבאללה הוא הקלף של איראן מול תקיפה ישראלית, טהרן החליטה שהארגון יהיה זרוע ביצועית לנקמה בישראל.

זה קורה אחרי שבשנים האחרונות איראן הצליחה, למרות שנים של תקיפות בסוריה, להבריח למחסנים של חיזבאללה בלבנון מערכות נשק מתקדמות, שיכולות לפגוע בחופש הפעולה של חיל האוויר וחיל הים הישראלי. כמות הרקטות שם גדלה על פי הערכות בישראל ל-200 אלף עם יכולת שיגור של 1,000 ואף 1,500 ביום. גם רמת הדיוק גדלה ולכל זה יש להוסיף גם את התכניות של חיזבאללה, לפלוש לישובים ישראלים שסמוכים לגדר עם לבנון.

איראן וחיזבאללה השקיעו מיליוני דולרים במערך הקרקעי הזה, שנועד לפגוע בישראל לאורך כל הגבול ולפלוש לגליל. צה"ל, יש לציין מתכונן למערכה מהסוג הזה. בנוסף המכשול שנבנה לאורך הגבול, חומת בטון חזקה וגבוהה שבעתיד תהפוך גם משוכללת, תפגע קשה באותו מערך ויכולה אף לשלול את זה. אם כי גם בצה"ל מבינים, שלכל קו הגנה יש את הפתרון שלו. לכן מאוד לא אוהבים שם גם פרסומים על כך שהחומה בגבול לבנון תבטל כביכול את היכולת של רדואן - הכוחות המיוחדים של חיזבאללה.


כך או אחרת, ההערכה היא שסבב מול חיזבאללה קרוב מתמיד. כל זה כשבלבנון ערים למשבר החמור בצה"ל בשל מחלוקות אזרחיות שקורעות את החברה הישראלית. גם העובדה שממשלת ישראל מאבדת בעיניי רבים בציבור את הלגיטימציה שלה לצאת למלחמה, משפיעה. צריך לומר שגם הפעילות הנרחבת של צה"ל בשטחי יהודה ושומרון, שבאה על חשבון אימונים, פוגעת ביכולת הצבא, במקביל לשחיקה של יחידות רבות.

בעיה לא פחות חמורה היא המשבר עם האמריקאים. זה לא שארה"ב תשלח כוחות ותסייע לישראל בלחימה. אבל בכל תרחיש של מלחמה בלבנון, שסביר מאוד שתהיה בכלל רב זירתית, תהיה פנייה לאמריקאים, בכדי שימלאו ויחדשו את מלאי החימוש וחלקי החילוף של צה"ל.

במערכת הביטחון מאמינים שהאמריקאים לא יהססו לסייע ולשלוח לצה"ל חימוש. אבל יש גם כאלה שחושבים שארה"ב תעכב חלק מהחימוש ו"תעשה שרירים", בכדי להשפיע על ממשלת ישראל לנוכח היחסים המתוחים איתה.

לסיום צריך לומר שלאף אחד בישראל וגם בלבנון אין ספק בדבר היכולות העדיפות של צה"ל. גם היום אין במזרח התיכון כוח צבאי שיכול לעצור את ישראל מלהגיע ליעדים שלה. הבעיה שהמצב כיום עלול לחשוף הרבה מאוד כשלים וגם להפוך את המחיר להרבה יותר כבד ממה שאמור להיות, מחיר בהרוגים ובנזק שצפוי להיות אדיר.