בחודש האחרון הסתיים המחזור הראשון של קורס מדריכי ירי מבצעי - "האח הקטן" של מדריכי הקליעה. מדובר ב-12 לוחמים שהגיעו למתקן אדם כמעט מכל גדודי החי"ר, כדי להפוך למומחים לקליעה, להעמיק ולשדרג את איכות הירי בכל גדוד.

"במשך שנים אנחנו מכשירים מדריכי קליעה מעולים שמסתובבים בארץ, אבל אין לנו את כוח האדם שנמצא ממש בתוך הגדודים", מסבירה סגנית מפקד בית הספר למקצועות הירי, סגן אופיר אורן. "כעת, לוחמים שרק עכשיו סיימו קורס מ"כים, יכולים להחזיר את הידע שיקבלו אצלנו בחזרה ל"חבר'ה" שלהם בבסיס".

קורס מדריכי הירי המבצעי אורך בסך הכול חודש, אבל הוא נחשב לאינטנסיבי במיוחד, וכולל מרכיבים רבים - ירי מאחורי מחסות, תוך כדי הליכה ובמצבים לא נוחים, ירי דו-צדדי בעזרת ATK (רובי צבע) שיוכל לשקף איך הכוח נראה מהצד השני ועוד. "לוחם שהיה אצלנו בקורס ירה בחודש - כמו שהוא לא ירה בכל ההכשרה שלו בבא"ח", מתגאה סגן אורן.

הקורס (צילום: אתר צה"ל)
ירי הלילה, אחד המרכיבים המשמעותיים בקורס | צילום: אתר צה"ל

"מדובר בצעד רחב היקף", מציינים גורמים בזרוע היבשה, "העלייה בתרגול ירי נרשמת בכל מקומות הקליעה בצה"ל. הרי כדי שחיילים ירגישו בנוח עם הנשק - הם צריכים להשתמש בו כמה שיותר. לכן הגדלנו את כמות התחמושת בהכשרה ב-50 אחוז בשנה וחצי האחרונות".

אחד ההישגים המשמעותיים שנכנסים כחלק מהקורס הוא נושא ירי הלילה - שבבית הספר למקצועות הירי מקדמים כבר זמן רב. "אנחנו מבינים שעלינו לצאת מהמטווח, הלחימה היום מאתגרת ודורשת מאיתנו לשים דגש על הסביבה המבצעית - לכן אנו מבצעים ירי משלל סוגים, ומתמקדים בירי הלילה ובתנאי שטח מורכבים", כך סיפרו גורמים בבית הספר לאתר צה"ל, בסוף השנה שעברה.

השינוי אולי המשמעותי ביותר בהחלטה לפתוח את תקן מדריך הירי המבצעי, בא לידי ביטוי בסמכות שלהם לנהל מטווח: בעבר רק קצינים יכלו לפקד על האירוע, בו יש פוטנציאל סיכוני גבוה, ונוצר עומס במטווחים לאור כוח האדם המוגבל. כעת, בהליך מסודר, יוכלו גם מדריכי הירי המבצעי שעברו קורס מ"כים והכשרה ייעודית בבית הספר לקליעה, לעשות זאת בעצמם.

לצד הסמכויות הרבות שיקבלו לידיים בסוף הקורס, הלוחמים שיחזרו לגדודים יהיו אמונים על פיתוח הירי המבצעי והטמעת תהליכים שנכנסים בכל הצבא. "הם חוזרים אלינו אחת לכמה שבועות וצריכים להציג לנו את יכולות הגדוד ואת מגמות השיפור, כחלק מתוך תוכנית האימונים החדשה 447", אומרת סגן אורן.

הקורס (צילום: אתר צה"ל)
מתוך קורס ירי מבצעי הראשון שהסתיים | צילום: אתר צה"ל

בבית הספר למקצועות הירי החליטו לפני מספר חודשים להרחיב את תפוצת הידע הרב שנצבר ומתפתח במקום. זאת בין היתר גם באמצעות ערוץ יוטיוב עם תכנים ייעודיים בנושאי קליעה: טיפים לירי מוצלח, בניית מטווחים, אופן נשיאת נשק ביציאה הביתה ועוד רבים.

כמו כן, פתחו בבית הספר ערוץ טלגרם "לעדכונים מקצועיים בתחום הירי והקליעה" שכבר מתחיל לתפוס תאוצה, ומכיל את כל העדכונים האחרונים בנושאי הקליעה. ויש הרבה מה לעדכן - מפק"לי כיס, אמצעים חדשים שנכנסים וכלה בהוראות חירום למטווח.

המחזור הבא של "מדריכי ירי מבצעי" אמור להיפתח בסוף השנה הקרובה, ובבית הספר לא דואגים מאיתור כוח האדם המתאים שיעבור את הקורס: "אנחנו מקבלים טלפונים מכלל החטיבות בצה"ל, כולן רוצות לשלוח את החיילים שלהן".

בימים אלה מסיים את תפקידו רע"ן הקליעה, מפקד בית הספר הראשון ומי שחתום על "מהפכת הקליעה הצה"לית" - סא"ל רותם אביגזר. "מי שיגיע אלינו יהיה מומחה לכל דבר, יתנסה בכל סוגי הקליעה, וכשיחזור לגדודים - אנחנו בטוחים שיעלה את הרמה של כל הגדוד", מסכמת סגן אורן.

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל 

לוחמים בבסיס (צילום: דובר צה''ל)
מטווח בבא"ח. "ירו בחודש יותר מבכל ההכשרה" | צילום: דובר צה''ל