לפני שלוש שנים, עמד אל"ם יונתן ברנסקי, אז מח"ט הנגב, מול קציני החטיבה בקפ"ק 2 לאחר שבועיים של אימונים ממוקדים לקראת כניסה לרצועה. "פתאום קראו לי לטלפון דחוף ממפקד האוגדה", סיפר השבוע ברנסקי. "אייל אמר לי שיש דחייה של 24 שעות בכניסה כי יש כבר דיבורים בדרגים שמעלינו על סיום קרוב של הלחימה. חזרתי פנימה והמשכתי בקפ"ק כאילו כלום, עד הפרט האחרון, ורק בסוף, בסיכום, סיפרתי לאנשים על הדחייה. ראיתי איך בשנייה אחת כל הלחץ והדריכות שלהם יוצאים החוצה, כמו אוויר מבלון".

"כל מה שיכול להיות טריגר למבצע דומה כבר קרה"

מבצע עופרת יצוקה (צילום: דובר צה"ל)
חיילים במבצע עופרת יצוקה. "אין לי ספק שהיום צה"ל מוכן טוב יותר למבצע דומה" | צילום: דובר צה"ל

האכזבה של לוחמי המילואים מכך שלא נכנסו פנימה, אומר ברנסקי, היום סגן מפקד אוגדת עזה, רק חיזקה אצלם את ההבנה של חשיבות המוכנות למבצע גדול בעזה. "היינו מוכנים אז היטב, אבל אין לי ספק שהיום צה"ל מוכן טוב יותר למבצע דומה, ואפילו גדול יותר. אם מחפשים טריגר למבצע כזה, אפשר להגיד שכל מה שיכול להיות טריגר בעצם כבר קרה במהלך השנה האחרונה".

סמאו"ג עזה מתכוון לירי רקטות ארוכות טווח לבאר שבע ואשדוד, להתעצמות חמאס באמצעי לחימה חדישים ולפיגועים שיצאו מעזה דרך סיני. "אם נידרש לתת מכה – היא תכאב מאוד לחמאס ותהיה יותר משמעותית. אנחנו כצבא יודעים לייצר מענה לכל דבר שיידרש מאיתנו, החל מפעולה קטנה וממוקדת ועד לתרחיש הכי קיצוני".

ברנסקי מוסיף ומספר על אימון שביצע לאחרונה לחטיבת גולני במתאר שכזה, בו הוכיחו החטיבה והכוחות החבירים לה בלחימה איכות גבוהה של מוכנות וכשירות.

גם בעזה התכוננו

יונתן ברנסקי (צילום: במחנה)
אל"ם יונתן ברנסקי. "מצפה שמהמג"ד ועד ללוחם הבודד יהיו יוזמים והתקפיים" | צילום: במחנה

בצבא יודעים כי ההכנות למבצע גדול נוסף בעזה לא היו רק נחלתו של צה"ל. בשנים האחרונות חמאס והג'יהאד האסלאמי הפלסטיני (הגא"פ) עברו תהליך התעצמות ושיקום משמעותיים מאוד. "הם לומדים היטב מהאירנים. כשירויות שלקח לחיזבאללה יותר מעשור לפתח הם פיתחו פה בזמן קצר. ובכל זאת, הם עוד לא חיזבאללה", מציין הסמאו"ג.

מאז מבצע "עופרת יצוקה" עוקבים באוגדת עזה אחר מהלכי חמאס וארגוני הטרור האחרים. לאחרונה אף זכתה האוגדה בפרס הרמטכ"ל, בו צוין כי "האוגדה מבצעת מחקר מודיעיני עצמאי ברמה גבוהה מאוד, בין היתר בתחומי הנ"ט, התמ"ס והמנהרות". "חמאס עשה עבודה מאוד רצינית של התעצמות, בעיקר מבחינה כמותית", מסביר אל"ם ברנסקי.

כשמדברים על התעצמות של ארגוני הטרור ברצועה, הכוונה היא למספר תחומים– החל מכוח אדם, דרך תורת לחימה, מבנה וארגון ועד לאמצעי לחימה, אימונים ותשתיות. "בכל אחד מהפרמטרים האלה, חמאס עשה מהלך של התעצמות", אומר אל"ם ברנסקי. "גם הם הפיקו לקחים מ'עופרת יצוקה', פיתחו מבנה וארגון. הם פיתחו תפיסת פיקוד ושליטה והשקיעו הרבה בתשתיות התת-קרקעיות שלהם: מנהרות הברחה, מנהרות חדירה, מנהרות התקפיות ומגננתיות".

אחד התרחישים שמטרידים את הסמאו"ג ואת צה"ל כולו, הוא תרחיש החטיפה. "זה ברור שהם ינסו לחטוף חייל", הוא מסביר, "ברגע שגלעד שליט חזר כבר דיברו על חטיפה נוספת, הם לא חיכו לחלק ב' של העסקה כדי להגיד את זה. אנחנו מצדנו עושים הכול כדי שזה לא יקרה. כל ההיערכות בקו בנויה היום אחרת, המודעות היא אחרת ותפיסת ההגנה מתייחסת למרחב ב־360 מעלות ולא רק עם הפנים לעזה".

"הם לא יכולים לעצור אותנו"

למרות ההיערכות של ארגוני הטרור ברצועה, ההרתעה ממשיכה להישמר. "החמאס מפחד מפעולה רחבה, הוא מורתע מאוד", חורץ אל"ם ברנסקי. "זה עדיין לא אומר שהוא לא יעשה כלום בתקופה הזו. הוא כן ירה טיל נ"ט על אוטובוס ילדים ורקטות על אשדוד ואשקלון, אבל מבחינתו כל דבר כזה הוא תגובה לפעילות שצה"ל עשה, כמו סיכול חיוני של תשתית בדרך להוצאת פיגוע, ולא פעולה שמתחילה משהו גדול".

אל"ם ברנסקי מודע לכך שהמציאות הזו של סבבי הסלמה עתיים שביניהם יש חודשים של שקט יחסי, יוצרת גם תחושות מרירות בקרב הלוחמים שתופסים קו ורוצים לבצע יותר פעילות התקפית. "הייתם רוצים שהחיילים לא ירצו?" שואל הסמאו"ג. "אני רוצה שהם ירצו ואני ארסן אותם. זה מצב מאוד דינמי. אני מצפה שמרמת המג"ד ועד ללוחם הבודד הם יהיו יוזמים והתקפיים. אנחנו כבר נדע לנתב אותם לפעילות הנכונה".

למרות המוכנות, באוגדה לוקחים בחשבון גם את המחיר שעלול לגבות מבצע נוסף ברצועה: נפגעים והרוגים בקרב הכוחות ובעורף, פגיעה בבלתי מעורבים, הרס תשתיות והשפעת המבצע על שגרת החיים במדינה. "בעניין של הישגים צבאיים, יש נטייה להציג לדרג הממונה הישגים גדולים במחירים קטנים. אנחנו משתדלים לתת לדרגים שמעלינו את תג המחיר הכי מדויק שאפשר, כיוון שמקבל ההחלטות צריך להיות מפוכח עם כל הנתונים לפניו". יחד עם זאת, הסמאו"ג מזכיר שבסופו של דבר, ולמרות המחיר, הוא בטוח כי ידנו תהיה על העליונה. "קשה לעצור חטיבה שנכנסת לעזה", הוא אומר. "הם יכולים לעצור טנק, הם יכולים לפגוע פגיעה נקודתית, אבל אם יש לנו משימה, הם לא יכולים לעצור אותנו".

גזרה נוספת עליה אחראית האוגדה היא גזרת החולות, שם היא נושקת בגזרתה של עוצבת אדום. "לקח למדינה הרבה זמן להתאים את המענה לאיום", הוא אומר ונזכר כי עוד ב־2005, בהיותו קמב"ץ פיקוד הדרום, הציג בוועדה בכנסת את תוכנית "שעון החול" לבניין המכשול בגבול הדרומי.

"אני יכול לומר שהיום באמת מתבצעת עבודה מאומצת על ידי הקבלנים בשטח בהובלת משרד הביטחון בקצב מואץ". בינתיים, הוא מספר, האוגדה נותנת מענה עם הכוחות שלה: הורדת גדוד סדיר לגזרה, הפעלת מערך איסוף נייד, שיפור השת"פ עם המשטרה והשב"כ, שיפור צירי העומק לצורך מרדפים ועוד.

לעמוד הפייסבוק של "במחנה"

>> "פק"ל חטיפות" יחולק לחיילים המשרתים בפיקוד המרכז