משרד ההגנה באוקראיני מדווח שאתמול (שבת) הרוסים שיגרו לעבר ערי אוקראינה 40 טילי שיוט ו-16 מל"טים מתאבדים מתוצרת איראנית, "שאהד-136". עוד 16 מל"טים שוגרו במהלך הלילה. נראה כי הרוסים מתמקדים בעיקר בתשתיות אסטרטגיות כמו תחנות כוח.

אולקסי ארסטוביץ', יועץ לנשיא אוקראינה, דיווח על פגיעות בתשתיות והפסקות חשמל בערים רבות, כולל במערב אוקראינה, כמו גם בעיר הנמל אודסה שבדרום הים השחור. הערכה היא שבקרוב, רוסיה תחל להפעיל טילים מתוצרת איראן, שפוטנציאל הנזק שלהם גדול הרבה יותר מאשר של המל"טים.

תמונות וסרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות הראו עמודי עשן רבים שעולים ממספר מוקדים בערים ומאזורים נוספים. מספר הנפגעים אינו ברור. אולם באוקראינה מדווחים שלפחות 1.5 מיליון אוקראינים הושפעו מתקיפות תשתית החשמל במדינה. בשבועיים האחרונים נפגעו מהתקיפות של הרוסים בין 30 ל-40 אחוז מיכולת הייצור של החשמל באוקראינה.

כפי שפרסמנו בעבר, הרוסים פועלים על פי תורת הלחימה של האיראנים, ומשגרים מטחים של עשרות מל"טים מתאבדים משולבים בטילי שיוט. באופן הזה, גם יירוט של מספר כלים גדול, מאפשר לשאר החימושים לפגוע במטרה שלהם ולגרום נזק.

מערך ההגנה האוקראיני והחשש הגדול

ואכן נראה שהנזק לתשתיות האזרחיות כבד, ולא רק. מדובר במתקפות טרור על אזרחים, מה שגורם ללא מעט אימה ופחד. לטענת האוקראינים, הם הצליחו ליירט במתקפת אמש 20 טילי שיוט ו-11 "שאהד-136". אם הדיווחים נכונים נראה שהם משפרים את היכולת שלהם להתמודד עם מתקפות טילים ומטוסים ללא טייס. זאת למרות שאין להם מערכות הגנה ייעודיות. היירוטים מבוצעים בעיקר על ידי סוללות טלי הנ"מ הכבדות ומטוסי הקרב.

לאחרונה אף פורסם תיעוד של מה שנראה כמו מטוס מיג-29 אוקראיני עם "טיל חום" מיירט טיל שיוט או כטב"מ מתוצרת איראן, ששוגר על ידי הרוסים. יש לציין כי הסרטון נראה אוטנטי מצד אחד. אולם נתוני השיגור של הטיל, הטווח הקצר ועוד, העלו ספקות לגבי אמינות הסרטון. אולם עדיין, ישנו תיעוד רב לפעילות מטוסי הקרב בתחום הזה.

דריכות באוויר ועל הקרקע (צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP/GettyImages)
חייל אוקראיני מאבטח מטוס קרב | צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP/GettyImages

לפני מספר ימים, חיל האוויר האוקראיני אף טען כי איבד מיג-29 במשימת יירוט במהלכה הטייס הספיק להפיל 5 מל"טים מתאבדים ושני טילי שיוט, בטרם נטש את המטוס שלו בשל "תקלה טכנית". למרות התיעוד הקשה שיוצא מאוקראינה אחרי כל תקיפה כזו, חשוב להדגיש שהדבר לא משפיע על המהלכים של הצבא האוקראיני בלחימה נגד הרוסים. אם כי זה מקשה על חלוקת הקשב של חיל האוויר האוקראיני, שמשקיע מאמצים רבים באותן משימות הגנה אווירית.

כעת החשש האוקראיני הוא מכך שאיראן החלה לספק לרוסים טילי קרקע-קרקע מסוג "פתאח-110" ו"זולפיקאר", שהטווח שלהם מגיע ל-300 עד 700 ק"מ בהתאמה. לטילים ראש נפץ גדול משמעותית מאשר למל"טים, מה שיגדיל את פוטנציאל הנזק ולא פחות חמור, יכולת היירוט של האוקראינים כמעט ולא קיימת בתחום הזה.