צה"ל פתח היום (שישי) במבצע "עלות השחר", פעולה נגד הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה שאיים לבצע פיגועים בעוטף עזה, כנקמה על מעצר בכיר הארגון באיו"ש. איומים שגרמו לסגירת צירים ומגבלות על תושבי העוטף בימים שקדמו לו. במסגרת הפעולה בוצעו תקיפות וחוסל מפקד החטיבה הצפונית בארגון הג'יהאד (גא"פ) תייסיר ג'עברי, מחליפו של בהא אבו אל-עטא, שאותו חיסלה ישראל במבצע "חגורה שחורה" בשנת 2019.

יום קודם לכן הצבא דיווח כי מעל הרצועה פועלים מטוסים תוקפים ללא טייס, כמענה לאיום אפשרי של חוליות נ"ט, אך לכולם ברור שאי אפשר למנוע לחלוטין ניסיונות שיגור, כפי שהיה גם במבצע שומר החומות. בכל אופן הדיווחים הראשונים מעזה היו על נפגעים והרוגים בקרב אותן חוליות נ"ט, כאשר המידע עליהן נאסף בין היתר בעזרת אותם מל"טים.

איך נראים הדברים בשטח? מפעיל כטב"מ – כלי טיס בלתי מאויש של חיל האוויר עמו שוחחנו, סיפר כי "כבר באותו היום שהיה המעצר שהתחיל את כל האירוע הזה העלו את הכוננות", כשכוונתו למעצר בכיר הג'יהאד האסלאמי באיו"ש, בסאם א-סעדי. "יש הרבה מטוסים באוויר, המערך שלנו הוא מרכיב חשוב בהגנת תושבי עוטף עזה".

המפעילים של אותם מטוסים ללא טייס מסבירים איך זה נראה מהעיניים שלהם: "היכולת שלנו לאחוז תא שטח במשך שעות, בשיתוף עם עוד כוחות, מאפשרת לנו לייצר לחץ על האויב ולפגוע בו לפני שהוא פועל. למטוס יש יכולת תצפית איכותית, אנחנו רואים כל מה שקורה בשטח, המטוסים שלנו יעילים מאוד וגם בעזה מבינים את זה".

לצוד חוליות נ"ט מהאוויר

האם לכוחות יש אישור לירות ברגע שמזהים חוליית נ"ט? "זה תלוי מאוד בסיטואציה", אומר המפעיל. "לא לוחצים על הכפתור עצמאית, יש מערך שליטה ואישורים גדול כדי לוודא שנפגע במי שאנחנו רוצים, אך אם אני אראה פתאום חוליית נ"ט שנייה לפני שהיא משגרת והולכת לפגוע, יש לי את כל הסמכות לקבל את ההחלטה ולשגר".

כל הגורמים בגזרה מדגישים ש"אין מאה אחוז. יכול להיות מחבל בודד שיצליח להתחמק מאיתנו עם טיל נ"ט. צריך להבין שמהגובה, מישהו אחד עם משגר נראה כמו קשית קטנה, אבל אנחנו דרוכים ונחושים", היה המסר שהעבירו אותם מפעילים. גם במבצע שומר החומות, חיל האוויר הצליח לפגוע ברוב חוליות הנ"ט, אולם היו גם כאלה שהצליחו לפעול בשטח, לשגר וגם לפגוע.

טייסת כטב"ם זיק (צילום: שי לוי)
כטב"מ זיק של חיל האוויר | צילום: שי לוי

בשירות חיל האוויר הישראלי מגוון רחב של מטוסים ללא טייס בגדלים שונים. ה"זיק" הרמס 450 תוצרת אלביט חמוש בטילים ועל פי אתר חיל האוויר, מסוגל לשהות באוויר 20 שעות ברציפות. ה"הרמס 900" המכונה בחיל האוויר "כוכב" גדול יותר, ומסוגל לשהות באוויר 40 שעות ברציפות. ה"איתן" המוכר גם כ"הרון TP" של תעשייה אווירית, הינו הכטב"מ הגדול ביותר של חיל האוויר, ומסוגל לשהות באוויר 36 שעות ברציפות.

עוד נוסיף כי המערך הזה של צה"ל ממשיך להתעצם. ביום שני השבוע, חיל האוויר חנך בבסיס חצור טייסת כטב"מים חדשה, טייסת 144 (בעבר טייסת קרב שנסגרה) שתפעיל מטוס חדש מסוג "ניצוץ", מיני-מל"ט מסוג "אורביטר" של חברת אירונאוטיקס.

פורסם לראשונה ב-07:25