חמאס שיקם אתמול (שבת) עמדה צבאית שממוקמת מול בתי מושב נתיב העשרה, מהצד העזתי של הגדר, שהופצצה מוקדם יותר במהלך תקיפה של צה"ל. התקיפה הגיעה בתגובה לירי רקטה לעבר העיר אשקלון בלילה שבין שישי לשבת, רקטה שיורטה על ידי לוחמי כיפת ברזל.

התקיפה של צה"ל בוצעה ביום שבת בבוקר, ומדובר במסר שונה, משום שעד כה חיכו ללילה כדי להוציא את התגובה לפועל. מיד לאחר התקיפות הפיץ דובר צה"ל את הסרטונים של תקיפת מטרות חמאס, בהם הפצצת מגדל השמירה מול נתיב העשרה.

כפי שניתן לראות בסרטון, רק חלקו העליון של המגדל נפגע. שעות לאחר מכן הפלסטינים כבר טיפסו על המגדל, הניפו דגלים והחלו לשקם אותו. מה שעורר זעם מצד תושבי נתיב העשרה. כמה מהם שהתראיינו למהדורת "חדשות סוף השבוע", סיפרו על תחושת פחד מהעמדה שצופה על בתיהם ודרשו שוב מהצבא לפעול להסרתה המוחלטת.

מגדל אחד יותר מדי

מגדלים ועמדות של חמאס לאורך הגבול יש כמה וכמה. הם לא דבר חדש. כותב שורות אלו מגיע כבר שנים לגדר של רצועת עזה כדי לסקר את פעילות הצבא שם ואת המגדלים והעמדות של חמאס, הזדמן לי לראות ולצלם עוד ב-2016. בעבר אף היו כמה תקיפות בתגובה על ירי רקטות, ובהן פגע צה"ל באותן עמדות ומגדלי שמירה. לרוב בירי מטנקים ולפעמים גם ממטוסים.

עמדת חמאס בגבול עזה (צילום: שי לוי)
עמדת חמאס באזור כרם שלום, יולי 2021 | צילום: שי לוי

אולם המגדל שנבנה מול נתיב העשרה הפך למפורסם, בעיקר עקב העיסוק התקשורתי בו. בקרב תושבי עוטף עזה (גילוי נאות – הכותב מתגורר שם) יש גם קולות אחרים, של כאלו שאומרים כי הם אינם חוששים או פוחדים מאותן עמדות חמאס, המוצבות לאורך הגדר.

מבחינת אוגדת עזה, אין משמעות גדולה למגדלים האלו העשויים פחים וברזלים. שם אומרים כי גם כך אלו העמדות שננטשות אחרי כל ירי רקטה או לפני כל סבב הסלמה, מתוך הבנה בעזה שהעמדות הן הראשונות שיהרסו בכל פעולה ישראלית.

נראה כי הרעש התקשורתי והציבורי היו מה שהכניס את המגדל הזה לבנק המטרות של אותה תגובה בשבת. לצה"ל יש עדיפות לתשתיות אחרות של חמאס בתקיפות בעזה. העובדה שאותו מגדל לא נהרס לחלוטין ובהמשך נתלו עליו דגלים, רק העצימה עוד סמל פלסטיני, בסיוע שלנו הישראלים. אפשר לומר שהמגדל הזה הוא סמל לאופן שבו ישראל נגררת אחרי הפעולות של הפלסטינים, במקום להיות היוזמת.