אש במפרץ: ספינות בוערות ואיום המוקשים של טהרן
המערכה הימית עולה מדרגה: שלוש ספינות משא נפגעו הלילה במפרץ, בזמן שבארה"ב מדווחים על השמדת עשרות כלי שיט איראניים. דונלד טראמפ מזהיר מ"השלכות קשות", אך החשש המרכזי במערב עובר כעת אל מתחת לפני המים: עשרות מוקשים שאם איראן הכן הניחה, מעלים את רמת האיום בנתיב המרכזי של מצר הורמוז
שלוש ספינות משא הותקפו במפרץ הפרסי הלילה (בין שלישי לרביעי), כך על פי אזהרות UKMTO (ארגון הסחר הימי של בריטניה). שתיים מהן ניזוקו, והשלישית עלתה בלהבות - מה שאילץ את הצוות לנטוש את הסיפון. הדיווחים הדרמטיים מהלילה מגיעים על רקע החרפת הפעילות האמריקאית באזור נגד הצי האיראני.
אמש דיווחו האמריקאים על השמדת ספינות של משמרות המהפכה, שהמשימה העיקרית שלהן היא זריעת מוקשים ימיים. הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ התייחס הלילה לנושא ושיגר איום ישיר לעבר טהרן: "אם המוקשים לא יוסרו - יהיו לזה השלכות קשות". ההערכה במערב היא שהאיראנים כבר הספיקו להניח במצר הורמוז עשרות מוקשים ימיים, המאיימים על חופש השיט הבין-לאומי.
איראן משתמשת במוקשים ימיים בכמה סוגים, כמו מוקשי עוגן או מוקשים צפים, חלק מהם מתחת לקו המים וכך קשה לגלות אותם. לאיראנים אין יכולת ימית קלאסית לחסימה של מצר הורמוז ולכן, הם פועלים לבצע חסימה כזאת בשילוב של מוקשים ימיים וטילי חוף-ים. ייתכן שינסו להשתמש גם בסירות תקיפה מהירות של משמרות המהפכה, ככל שאלה שרדו את התקיפות האמריקאיות ויצליחו לצאת ממקומות המסתור שלהם.
איראן ממקמת את המוקשים הימיים בעיקר במצר הורמוז אבל גם בנתיבי השיט, ויש חשש שינסו לחסום איתם גם נמלים חשובים במפרץ. המוקשים יוצרים איום מיידי על הספינות, כשפיצוץ של מוקש ימי יכול לגרום לנזק ואפילו להטבעת הספינה. ככה היא מייצרת לחץ כלכלי והשפעה גיאופוליטית, מבלי להשתמש בכוח צבאי ישיר. ספינות מניחות את המוקשים ועוזבות את המקום. הבעיה שלא פעם המוקשים האלה נסחפים ופוגעים בספינות ובנמלים מרוחקים יותר.
על פי פיקוד המרכז האמריקאי (סנטקום), כוחות ארה"ב כבר הטביעו 16 כלי שיט איראניים להנחת מוקשים. אמש פרסם סנטקום תיעוד המציג השמדת ספינות איראניות מהאוויר, מהים וגם ממשגרים קרקעיים. בתיעוד נראית המשך ההשמדה השיטתית של כלי שיט מהצי של הצבא הסדיר האיראני, אך ניתן לראות שם גם פגיעה בנכסים של משמרות המהפכה - כולל סירות מהירות, סירות טילים קטנות וכלים ייעודיים שנושאים רחפנים, כטב"מים וטילי נ"ט.
נחילים בלב ים: האסטרטגיה הימית של משמרות המהפכה
השמדת הצי האיראני היא אחת ממטרות המבצע מבחינת ארה"ב. בשלב הראשון הושמדו כלי שיט גדולים של הצי האיראני הסדיר, בהם פריגטות וספינות סיוע. בשלב השני הופנו התקיפות לכלים קטנים יותר, שמטרתם תקיפות ימיות א-סימטריות והנחת מוקשים במצר הורמוז. בסך הכל הושמדו כ-50 כלי שיט איראנים, כך על פי נתוני סנטקום.
רוב הכלים שהושמדו היו סירות מהירות וסירות טילים קטנות של משמרות המהפכה. מדובר בכלי שיט מהירים במיוחד שמגיעים ל-40-50 קשר, ומצוידים בטילים לטווח קצר ובמקלעים. המערך הימי של משמרות המהפכה נועד לבצע התקפות פתע על ספינות סוחר או ספינות מלחמה, תוך שימוש בטקטיקת "נחילים" שנועדה להכריע את הגנת האויב.

לצד אלו, מפעיל צי הטרור האיראני גם סירות מוקשים קטנות וסירות נפץ, שגם הן הותקפו על ידי האמריקאים. עוד קודם לכן פורסם תיעוד של השמדת ספינות כמו ה"שהיד באגרי" - ספינה אזרחית שהוסבה לנושאת כטב"מים ומסוקים. למרות קצב ההשמדה הגבוה, לאיראנים יש עדיין יכולת א-סימטרית משמעותית בזכות מאגרי סירות ומתקנים תת-קרקעיים לאורך החופים, במיוחד באזורי בנדר עבאס והאי חארג'.
ערי הסירות: המצוד אחר המנהרות התת-קרקעיות
בעבר פרסמה איראן תיעוד של "ערי הסירות" שלה - מתחמים הכוללים מנהרות חפורות בעומק החוף ומחסנים תת-קרקעיים, שבהם ניתן להסתיר עשרות סירות טילים, סירות מוקשים וסירות נפץ. המתקנים האלה מאפשרים פריסה מהירה של כלי השיט אל מצר הורמוז, גם תחת מתקפה. בדומה למלחמה במנהרות הטילים, האמריקאים תקפו את הפתחים וחסמו אותם, אך לא ברור אם כלל הפתחים הותקפו ומהי היכולת של האיראנים לחלץ משם את כלי השיט.
מתקני המנהרות והמחסנים התת-קרקעיים מספקים לצי של משמרות המהפכה יכולת שרידות גבוהה. אף שהתקיפות הפחיתו משמעותית את היכולת המיידית שלהם להפריע לתנועת ספינות סוחר, האיראנים יכולים לחזור ללחימה בתחום הזה בתוך ימים בודדים. זו ככל הנראה הסיבה שכמעט ואין תנועה אזרחית בהורמוז - החשש מהמוקשים ומגיחות הפתע מהמנהרות עדיין מרתיע את חברות הספנות.

בשלב זה, המערכה מתרכזת בניסיון אמריקאי למנוע מאיראן "לנעול" את המצר. הימים הקרובים יכריעו האם השמדת הכלים בים והחסימה המכנית של פתחי המנהרות יספיקו כדי להשיב את הביטחון לנתיב המים העמוס בעולם, או שמא נראה החרפה משמעותית נוספת בתגובה האמריקאית.
