צה"ל ופיקוד המרכז של צבא ארה"ב CENTCOM החלו ביום שני בתרגיל צבאי משותף ענק בישראל, "אלוני בזלת" / Juniper Oak 23.2. "זהו התרגיל המשמעותי ביותר בין ארה"ב וישראל עד היום", אמר גורם צבאי אמריקאי בכיר לרשת NBC.

הייחוד בתרגיל הנוכחי הוא השילוב של אוויר, ים, יבשה, "לוחמה אלקטרונית" ואפילו תחום החלל שזוכה להתייחסות. יתבצע בו ירי נרחב של אש חיה שידמה "דיכוי הגנה אווירית" של האויב, כאשר ארה"ב תשתמש בין היתר במשגרי רקטות HIMARS שכמוהם סופקו לצבא אוקראינה, ופגעו קשות בצבא הרוסי במלחמה שם.

בצה"ל ציינו כי במסגרת התרגיל מפציצים אמריקאים כבדים יטילו חימוש חי בדרום הארץ, כך שאם תושבים באזור ידווחו על רעש חריג, זו עשויה להיות הסיבה לכך. בתרגיל ייעשה שימוש גם בפצצות מונחות לייזר וטילי שיוט חמקניים, על פי הפרסום של NBC. אותו גורם שדיבר בכתבה, ציין את מספר המטוסים העצום המשתתף בתרגיל, התיאום הנרחב עם צה"ל והשימוש המורכב באש חיה.

אלפי חיילים, מאות מטוסים 

בתרגיל, על פי הפרסום הזר, משתתפים 6,400 אנשי צבא ארה"ב, 1,100 משרתי צה"ל ו-142 מטוסים צבאיים. 100 מהם של צבא ארה"ב, כולל ארבעה מפציצי 52-B, ארבעה חמקני 35-F, 45 מטוסי 18-F "הורנט" הממריאים מנושאות מטוסים ושני מטוסי 9-MQ ללא טייס. חילות הים של שני הצבאות שלחו שש ספינות מכל צד לתרגיל, אחת מהן נושאת מטוסים אמריקאית עם קבוצת הקרב שלה.

לדברי הגורם האמריקאי, מטרת התרגיל בין היתר היא: "להראות ליריבים כמו איראן שלמרות המלחמה באוקראינה והאיום מכיוון סין, לארה"ב אין בעיה לגייס כוח צבאי גדול לאזור אחר בעדיפות גבוהה ולבצע שם תרגיל נרחב. יש לנו את הגמישות הדרושה".

דבריו אלו מגיעים לאחר ש"דריסת הרגל" הצבאית של ארה"ב באזור פחתה ביחס לעשורים הקודמים, בין השאר לאחר נסיגת הכוחות מאפגניסטן וצמצום כוחות בעיראק. צעדים שהעלו חשש שארה"ב פחות מחויבת לאזור. לדברי הגורם האמריקאי, התרגיל הנוכחי הוא איתות ברור לכך שהרושם הזה הינו מוטעה.

התגובה הצפויה של איראן

בארה"ב מציינים שתרגיל בסדר גודל כזה דורש בדרך כלל יותר משנה של תכנון, אך הפעם הכל בוצע תוך מספר חודשים בגלל מה שהגורם האמריקאי הגדיר כ"חלון הזדמנויות". לדבריו, הדבר מוכיח שישראל וארה"ב יכולות לשתף פעולה בהיקף נרחב ובזמן קצר, בתקופה של חוסר יציבות באזור.

התרגיל שהחל ביום שני צפוי להסתיים ביום שישי. הגורם האמריקאי נשאל אם איראן צפוי להגיב בדרך כלשהי לפעילות הצבאית המשותפת ואמר: "אני משער שבפעם הבאה שהם יעשו תרגיל צבאי, הם יגידו שזו תגובה לתרגיל שלנו, גם התרגיל שלהם יהיה משהו שתוכנן במשך חודשים. אני מניח שהם יעשו מהלך כלשהו, בעיקר בתחום התודעתי".

האם התרגיל ירתיע את איראן? הגורם האמריקאי התייחס לכך ואמר: "לא יפתיע אותי אם איראן תראה את היקף ואופי הפעילות ותבין מה ישראל וארה"ב מסוגלות לעשות".

לוחמי הצבא (צילום: AFP/GettyImages)
לוחמי צבא איראן על רקע טיל "חייבר" במהלך "יום קודס" (ירושלים) בטהרן, אפריל 2022 | צילום: AFP/GettyImages