mako
פרסומת

האמריקאים ביקשו להתכונן למערכה "קצרה ואינטנסיבית": כך נערכים בישראל

על רקע הדיווחים החוזרים על אפשרות לתקיפות אמריקאיות ואולי גם ישראליות באיראן אחרי בחירות האמצע בתחילת נובמבר, בישראל נערכים גם לתרחיש של ירי איראני לעבר שטח המדינה שעלול להימשך מעבר לזמן של שלושה ימים, שאותו סימנו האמריקאים. כל הפרטים

שי לוי
פורסם:
איומי איראן, הנשיא טראמפ
איומי איראן, הנשיא טראמפ | יח''צ: SAUL LOEB / AFP | Contributor/Getty Images
הקישור הועתק

היערכות אמריקאית מחודשת לקראת אפשרות של עימות נוסף עם איראן: הלילה (בין שלישי לרביעי) פורסם דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל" לפיו ארצות הברית עדכנה מדינות במפרץ כי עליהן להיערך לאפשרות של "מערכה קצרה ואינטנסיבית" מול טהרן. הכוחות האמריקאים במזרח התיכון כבר ערוכים לביצוע את התקיפות אחרי רענון שבוצע, כולל בטייסות הקרב שמוצבות בישראל, שהוחלפו בחודשים האחרונים בטייסות אחרות.

במוקד התרחיש שעליו מדווחים האמריקאים עומדת מערכה של כשלושה ימים: תקיפות בעוצמה גבוהה נגד יעדים באיראן, ניסיון לפגוע בתשתיות הטילים והגרעין וביכולות הצבאיות ולאחר מכן, עצירה. אבל מבחינת ישראל וצה"ל, ההיערכות אינה יכולה להסתכם בכך.

במערכת הביטחון ובצה"ל מביאים בתכנון המערכה תרחיש שבו אחרי שלושה ימי תקיפה איראן לא עוצרת את האש. טהרן יכולה להמשיך בירי לעבר ישראל, לנסות לפגוע בכוחות אמריקאים באזור, להפעיל ארגוני טרור או לפגוע בנתיבי השיט ובתשתיות אנרגיה במפרץ גם אחרי שלושה ימים של תקיפות.

ההערכה בישראל: איראן לא תתפשר גם אם תותקף

שיגור באיראן
שיגור טיל של איראן | צילום: שידורי התעמולה של המשטר

עוד מעריכים כאן שחידוש הלחימה יגרום לאיראנים להתבצר עוד יותר בעמדתם ולא להתפשר. במקרה כזה, השאלה היא אם ארצות הברית וישראל ימשיכו את התקיפות ואם כן, לכמה זמן.

התרחיש הזה משמעותי במיוחד על רקע שתי המערכות האחרונות מול איראן, "עם כלביא" ו"שאגת הארי". גם לאחר תקיפות נרחבות נגד יעדים באיראן, טהרן שמרה על יכולות משמעותיות והחלה בתהליכי שיקום של חלק מהמערכים שנפגעו. מעל לכל זה היא המשיכה להחזיק בעמדות בלתי מתפשרות כמעט במשא ומתן עם ארצות הברית.

פרסומת

לכן, במערכת הביטחון בישראל בוחנים לא רק את יכולת התקיפה, אלא גם את "היום שאחרי": מה תהיה תגובת איראן, כיצד תיראה ההגנה על העורף, מה יקרה לכוחות האמריקאים באזור, אם סבב מוגבל יהפוך לעימות מתמשך ופלונטר אסטרטגי - חמור יותר מזה שנמצאים בו כיום.

המצב המסובך של ארה"ב בזירה והשפעתו על ישראל

העימות בים
כוחות ארה"ב במלחמה עם איראן | צילום: Centcom

גורמי ביטחון בישראל כבר אומרים שטראמפ ובכירי הצבא האמריקאי מבינים שהם נמצאים בסיבוך אסטרטגי שהם לא מצליחים לצאת ממנו, ולסיפור הזה גם ישראל נגררת.

לכן, השאלה שהופכת משמעותית במיוחד היא אם מטרת המערכה לייצר הישג אסטרטגי ולא רק לפגוע שוב בתשתיות איראניות. אם המטרה היא לעכב את מערך הטילים אז בכמה זמן מדובר? אם המטרה היא לפגוע בתוכנית הגרעין, ניתן להשיג הישג משמעותי בתוך שלושה ימים? ואם המטרה היא להביא את איראן לשולחן המשא ומתן - מה אמור לגרום למשטר בטהרן לעצור את הלחימה דווקא אחרי 72 שעות?

פרסומת

בישראל מבינים שהשליטה במשך המערכה מוגבלת, אם בכלל. צה"ל יכול להיערך מראש לתרחיש של תקיפות קצרות, אבל חייב להיות מוכן גם לאפשרות שהתגובה האיראנית תימשך מעבר לחלון שתוכנן. זה למעשה האתגר המרכזי לקראת סבב נוסף. לא רק לבנות את תוכנית התקיפה, אלא להגדיר מראש מהו ההישג שמספיק כדי לעצור ומה עושים אם ביום הרביעי האיראנים עדיין משגרים. מה המעטפת המדינית שבנו, אם בכלל, סביב חידוש המערכה. שלושה ימים יכולים להיות התוכנית המבצעית. השאלה היא אם הם באמת יכולים להיות גם סוף המערכה.