עינב לוליאן (צילום: אתר חיל האוויר)
מאושרת מהזכות שניתנה לה להציל חיים. עינב לוליאן | צילום: אתר חיל האוויר

במהלך שרשרת החיול ביום הגיוס, מוזמנים המתגייסים לתת דגימת מח עצם שתשמש פוטנציאל לתרומה עתידית. "גם ככה נותנים דגימת דם, אז אמרתי לעצמי שמעוד דקירה לא יקרה לי שום דבר", מספרת עינב לוליאן, פקידת מבצעים בבסיס חיל האוויר בחצרים, שהחליטה, כמו עוד מאות חיילים שמתגייסים מידי יום, להתגייס למטרה החשובה. "יש כל כך הרבה אנשים חולים שצריכים דגימה ושהסיכוי למצוא התאמה הוא נמוך מאוד. המעט שאפשר לעשות הוא את זה".

עינב, שכמעט שכחה מהדגימה שנתנה, לא העלתה בדעתה שתימצא מתאימה לחולה שיזדקק לתרומת מח עצם. בחודשים שעברו מאז הגיוס שובצה כפקידת מבצעים בבסיס חיל האוויר, תפקיד חשוב ועמוס במיוחד, בבסיס עם תנועה אווירית ענפה, שמפעיל גם את בית הספר לטיסה.

הגורל מחכה בצד השני של הטלפון

ביום שגרתי למדי במהלך חודש מאי קיבלה עינב שיחת טלפון, ובה הודיעו לה כי נמצאה התאמה כמעט מלאה בין דגימת מח העצם שנתנה ביום הגיוס, לבין תרומת מח העצם שדרוש לחולה כבן חמישים המצוי בסכנת חיים. "אמרו לי שמצאו התאמה ושאלו אם אהיה מוכנה שיעבירו את הפרטים שלי לעמותת 'עזר מציון', לצורך תיאום בדיקות התאמה נוספות. מאוד התרגשתי ומאוד פחדתי שבסוף ימצאו שאני לא מתאימה", משחזרת עינב את הרגעים הדרמטיים.

במרוצת הימים שמאז, ערכה עינב את הבדיקות והבשורה המשמחת מיהרה להגיע – לא רק שיש התאמה, מדובר בהתאמה של מאה אחוז, מצב שהרפואה המודרנית מגדירה כנדיר. היא ביצעה את התרומה, שמלווה בכאב זמני למשך כיומיים, כשהיא וסביבתה הקרובה נרגשים מהמעמד. "ההורים שלי היו בעד, קיבלתי תגובות ממש חיוביות".

_OBJ

המעגל עדיין לא נסגר

כעת, לאחר שפעולת התרומה הסתיימה, נותרה עדיין סוגיה אחת שטרם נפתרה: זהות המושתל. נכון לרגע זה פריט המידע היחיד בו מחזיקה עינב הוא היותו של האיש כבן חמישים. "אני לא יודעת כלום: כמה ילדים יש לו, מה המחלה שלו, אם הוא מעשן. שום דבר".

הנוהל במקרים מסוג אלה הוא שהתורם יכול להכיר את הנתרם רק לאחר שנה, אבל גם המפגש הזה מושפע מהרבה גורמים. במקרה הנוכחי תידרש עינב להמתין שנתיים. במקום להמתין, העדיפה עינב להעביר לנתרם מכתב דרך עמותת 'עזר מציון' שנהלה את מבצע ההתרמה. בדבריה הודתה לנתרם על הזכות שנפלה בחלקה להציל חיים. "אני לא יודעת אם התרומה נקלטה ומה המצב שלו היום. אני מאוד מקווה שזה הצליח", אומרת עינב.

בזכות התרומה המרגשת הזו חוללה עינב שינוי בסביבתה המשפחתית וביחידה שבה היא משרתת. בעקבותיה ניגשו בני משפחה וחברים רבים מהיחידה בבסיס לתת דגימת מח עצם, בתקווה שגם בחלקם תיפול הזכות של הצלת חיים.

>> התאומים הזהים שמשרתים יחד קיבלו תעודת הצטיינות