התגובה הרוסית למתקפה – והצהרת בכיר בארה"ב: "השכמה להגנה האווירית"
אוקראינה תקפה עמוק ברוסיה ופגעה בצי המטוסים הרוסי. בתגובה, מוסקבה מעלה הילוך בהפצצות. בכיר אמריקאי מזהיר: העתיד של ההגנה האווירית עומד להשתנות — האם הכטב"מים ישנו את חוקי המשחק?

במה שמתואר כאחת המתקפות האוקראיניות הגדולות ביותר בעומק רוסיה מאז תחילת המלחמה, תקפה אוקראינה יעדים צבאיים עמוק בתוך רוסיה – כולל בסיסי חיל אוויר, מאגרי דלק ומתקני תשתית צבאיים – באמצעות עשרות ואף מאות כטב"מים. במקביל, רוסיה השיבה באש עם מטח של מאות כטב"מים ועשרות טילים לעבר ערים אוקראיניות. לפחות ארבעה בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו.
לפי דיווח מקיף של The War Zone אוקראינה ביצעה "תקיפה מקדימה" בעומק שטח רוסיה, על רקע הערכות להתקפה רוסית מתקרבת. בין היעדים שהותקפו במסגרת "מבצע קורי עכביש" נמנו בסיסים בהם מוצבים מפציצים אסטרטגיים מסוג Tu-95 ו-Tu-160 – מהחשובים שבחיל האוויר הרוסי. חלק מהתמונות שפורסמו ברשתות החברתיות מראות פגיעות ישירות במאגרי דלק והתלקחויות עזות.
יותר ממאה כטב"מים, שהוברחו לגבולות רוסיה ושוגרו בתיאום ממספר מוקדים, ביצעו את התקיפות על בסיסים מרוחקים. מקורות מודיעין אוקראיניים טענו כי נגרם נזק של למעלה מ־7 מיליארד דולר, לרבות, לטענתם, השבתת שליש מהמפציצים האסטרטגיים נושאי טילי השיוט של רוסיה – נתון שלא אושר רשמית במוסקבה.
הפגיעה בבסיסים נחשבת למהותית, כאשר חלק מהמטוסים הוצבו תחת כיסוי של צמיגים, במסגרת ניסיונות הגנה מאולתרת – מה שמעיד על מצוקה לוגיסטית ועל תחושת איום מתמשכת. לצד זאת, נראו שריפות ענק במאגרי דלק שפגעו משמעותית בתשתיות הצבאיות. נוסף על כך, דווח כי אוקראינה פגעה במפעל המתמחה בייצור מערכות בקרה לטילים ומטוסים – ובפלטפורמות גז בים השחור, בהן רוסיה הציבה ציוד ריגול ומכ"מים.
רוסיה, בתגובה, פתחה במטח רחב היקף שכלל שיגור מעל 400 כטב"מים ויותר מ־40 טילים, בהם טילים בליסטיים, לעבר ערים ואתרי תשתית באוקראינה. התקיפות הרוסיות כללו גם מטרות אזרחיות כמו מערכי אנרגיה, מתקני אימון, ומחסני נשק ותחמושת. לפחות ארבעה בני אדם נהרגו עד כה במתקפות על אוקראינה.
במקביל, מפקד חיל האוויר האמריקאי, גנרל דייוויד אולווין, כינה את המתקפה האוקראינית "קריאת השכמה לצבאות בעולם". בכנס ביטחוני בוושינגטון הוא ציין: "המקומות שחשבנו כבלתי חדירים – מתברר שאינם כאלה. אנחנו חייבים לשלב לקחים מהאירוע הזה – גם בהגנה על המולדת וגם בתכנון כוחות התקפי."
לדבריו, התקיפה צפויה לזרז דיונים סביב פרויקט ההגנה האווירית החדש שמוביל הנשיא טראמפ – ה־Golden Dome שמוערך בכ־175 מיליארד דולר – אשר עשוי לכלול הגנות מפני מתקפות כטב"מים רחבות היקף כאלו.
במקביל למתיחות בשטח, מתנהלים מגעים בתיווך אמריקאי בניסיון לקדם הפסקת אש. עם זאת, המתקפות ההדדיות האחרונות מעידות כי שני הצדדים מתבצרים בעמדותיהם, משתמשים בטכנולוגיה מתקדמת, מודיעין ואש מדויקת, ומנהלים אסטרטגיות תקיפה מורכבות – שמראות שהמלחמה היא כבר לא רק בין רוסיה לאוקראינה, אלא גם על העתיד של הלחימה המודרנית.