צה"ל משקם עריקים (צילום: דודי אייזנטל, עיתון "במחנה")
מכוונים לסוף טוב יותר | צילום: דודי אייזנטל, עיתון "במחנה"

תכנית חדשה בצה"ל שמחזירה למסלול חיילים שצברו שיא של יותר מ־100 ימי "דפוק" במהלך שירותם הצבאי, הושקה בספטמבר האחרון. מטרת התכנית היא לתת לאותם חיילים סוף אחר, כזה שיביא אותם לחיים האמיתיים בתור אזרחים טובים יותר.

התכנית החדשה, "כנפיים לעתיד", שמה לעצמה יעד לסייע לחיילים אלה להשלים שירות תקין כנגד כל הסיכויים. "ככל הנראה, ללא התכנית רובם כבר היו משתחררים על התנהגות רעה וחמורה, או ממשיכים ב'לופ' של עריקות וכלא", הסבירה מפקדת התכנית מטעם חיל האוויר, סרן באנצ'י אקלה.

בהשקעה של כ־500 אלף שקלים, נפתח המחזור הראשון לתכנית "כנפיים לעתיד", בחודש ספטמבר האחרון. את המחזור התחילו 25 חיילים, לכולם מעל 100 ימי תב"ן (תקופה בלתי נמנית) שלילי, כלומר פרק הזמן בו היו עריקים או כלואים. בין חניכי התכנית גם ארבעה חיילים שהתחילו את דרכם כלוחמים וחייל אחד לו מספר ימי התב"ן הגבוה ביותר - כמעט שנה. "הסיבה העיקרית לנפקדות של מרבית החיילים, היא שהם היו צריכים לעבוד", תיארה סרן אקלה.

"סיימתי מסלול ואז התחילו הבעיות. לא יכולתי לחיות עם יציאות של לוחם והייתי חייב לצאת לעבוד", סיפר סמל נועם אסממא, שהתחיל את שירותו כלוחם בחטיבת גולני ונמצא כעת בתכנית. "רציתי שיקשיבו לי, לצרכים שלי, שיבינו שאין לי אפשרות אחרת, שיש לי מינוס בבנק ואין מי שישלם. שההורים שלי בקושי סוגרים את החודש. פספסתי דבר גדול, ב"צוק איתן" חברים שלי נלחמו ואני לא הייתי שם, אבל לא הייתה לי ברירה אחרת", הוסיף. טוראי בלטה מניווב, ששירת לפני התכנית ככבאי בחיל האוויר, הצטרף לדבריו: "פעם לא רציתי לקום בבוקר ועכשיו יש לי סיבה. אמרתי לעצמי שאם אני מגיע לפה הכול משתנה, שאני כבר לא אחזור לכלא". 

80 אחוז מהמשתתפים הם בני העדה האתיופית

תנאי הקבלה ל"כנפיים לעתיד" הנם יתרת שירות של שנה וכאמור מעל 100 ימי תב"ן. 50 אחוז מהחיילים שעמדו בקריטריונים עם פתיחת התכנית הם בני העדה האתיופית. בהתאם לנתונים ובהתבסס על ההנחה כי מדובר באוכלוסייה בעלת אחוזי הגיוס הגבוהים ביותר אך גם אחוז הנשירה הגבוה ביותר, הוחלט כי תמהיל חיילי הקורס יעמוד על 80 אחוז אתיופים ו־20 אחוז שאינם בני העדה. "ישנם כ־95 אחוזי גיוס בקרב בני העדה האתיופית, לצד נשירה מאוד גדולה במהלך השירות. הנתונים היו שכל חייל אתיופי רביעי נכנס לכלא במהלך הצבא. הבנו שבקרב אוכלוסייה שלמה, יש משהו שלא עובד טוב", תיארה דנה זהרי, מובילת התכנית מטעם עמותת "צעירים בונים ישראל". יש לציין כי לא מדובר בתכנית חד־פעמית ובחודש מאי 2015, עתיד להיפתח מחזור נוסף. "נקיים את התכנית כל עוד נידרש לכך, אך המטרה היא שבסוף זה יתיישר ובעוד שנתיים לא נצטרך את המסגרת הזו", קבעה סרן אקלה. 

מקצוע לחיים

התכנית מרכזת חיילים מכלל יחידות צה"ל ומובלת על ידי חיל האוויר, בשיתוף עמותת "צעירים בונים ישראל". משך התכנית כחצי שנה, כשבשלושת החודשים הראשונים עוברים החיילים סדנאות העצמה ומסגלים לעצמם הרגלי למידה. בתום פרק זה, ממשיכים החיילים ללימודי מקצוע החשמלאות במכללה למנהל באשדוד, בסיומם הם זכאים לתעודת מקצוע. הבחירה בתחום החשמלאות מותאמת לצורכי המערכת, שכן בתום התכנית עוברים החיילים לשרת כחשמלאים ביחידות הבינוי בבסיסי חיל האוויר. 

"אנחנו לוקחים את החיילים למקום גבוה. הם עוברים שיעורים והרצאות שכל תכליתם היא להעצים את האני הפנימי שלהם", ציינה סרן אקלה. "אלו חיילים שחלקם לא סיימו י"ב ופה הם יושבים פתאום שמונה שעות בכיתה. ללא ההעצמה הם לא היו מסוגלים לעמוד בזה". נוסף לחיל האוויר ולעמותה, שותפים ותומכים בתכנית גם ארגון הג'וינט, הקרן למפעלים מיוחדים של הביטוח הלאומי, אכ"א ומשרדי הקליטה והכלכלה. "זה עובד - היום, אחרי שלושה חודשים, הם במקום אחר ממה שהיו בתחילת הדרך", הצהירה זהרי. ההצלחה ניכרת גם בדבריו של טוראי אור וענונו, חניך בתכנית: "השתניתי. נהייתי יותר סבלני, יש לי יותר מוטיבציה ואפילו יש לי מחברת מסודרת כשבבית־הספר הייתה לי מחברת אחת לכל המקצועות", הוא אמר בחיוך. "אם לא הייתי בתכנית הייתי כבר בטוח מחוץ לצבא".

>> גיוסי נובמבר: גולני היא חטיבת החי"ר המבוקשת ביותר