חיל האוויר תקף בתחילת השבוע את המפקדה של דיוויזיה 4 בצבא סוריה, כחלק מהתגובה הישראלית לירי הרקטות מסוריה לעבר רמת הגולן. תמונות לוויין שהופצו אחרי התקיפה הראו שמתחם המפקדה כמעט ולא נפגעה, למעט מבנה בכניסה לבסיס והשער עצמו, שבמקומם ניתן לראות מכתש גדול. אבל לא היה צריך יותר מזה. התקיפה הישראלית לא נועדה להשמיד את המפקדה וקציני המטה. המטרה הייתה ברורה: להעביר מסר לנשיא סוריה בשאר אל אסד.

דיוויזיה 4 של הצבא הסורי היא אחת מהחשובות והמאמנות ביותר אליו. המפקד שלה הוא מאהר אל אסד, אחיו הצעיר ואכזרי של הנשיא. הדיוויזיה היא לא עוד כוח צבאי, מדובר באחת מהיחידות החשובות ביותר בצבא הסורי, שבשנים האחרונות הפכה למנוף כלכלי של הסורים, בשל השליטה שלה בגבול ולמעשה ניהול הברחות הסמים שם. בעיקר של כדורי "קפטגון" המוכר בתור סם הג'יהאד או הסם של דאעש.

בחודש מאי האחרון, דובר צבא ירדן טען שחיילים סורים מעורבים בהברחות סמים שיוצאות מסוריה לירדן ומשם למדינות נוספות, בהן ישראל. "ההברחות מנוהלות על ידי ארגונים חיצוניים, שמקבלים סיוע מהחיילים הסורים", טען אז.

בעבר, גורם באגף המודיעין של צה"ל התייחס לנושא בשיחה עם עיתונאים ואמר כי "דיוויזיה 4 הפכה למנוף כלכלי אדיר להפצת סמים, הברחות ועוד תחומים פליליים". מבחינת ישראל ישנה דאגה, לאור העובדה שהדיוויזיה מנהלת קשרים עם האיראנים וארגוני הטרור באזורי השליטה שלה, ואף מסייעת במימונם בתמורה לסיוע לצבא הסורי.

לאחר אותה תקיפה ישראלית על מפקדת הדיוויזיה בתחילת השבוע, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ישראל פעלה בסוריה נגד מטרות איראניות ואם משטר אסד ימשיך לאפשר ירי רקטות ושיגור כטב"מים (ששוגרו באירוע אחר מוקדם יותר) הוא ישלם מחיר כבד.

המיליצייה הפרטית של אסד

הדיוויזיה המשוריינת ה-4 היא למעשה משמר הרפובליקה הנוסף של סוריה, כוח המונה בין 15 ל-20 אלף חיילים, המחולקים לשלוש חטיבות משוריינות המצוידות בטנקים המתקדמים ביותר, חטיבת חי"ר ממוכן וככל הנראה עוד חטיבת חי"ר, ארטילריה, הנדסה ואגד כוחות מיוחדים מוצנח. יחידות נוספות פרוסות במוקדי מפתח ברחבי המדינה.

תפקידה של דיוויזיה 4 להגן כאמור על הנשיא הסורי ככוח צבאי איכותי, לצד משמר הרפובליקה הרשמי, על מוסדות השלטון, עיר הבירה דמשק ואזור לטקיה. בנוסף היא אחראית על חלק מהגבולות של סוריה. מכאן שליטתה באזורי הברחות הסמים.

בשל תפקידה של הדיוויזיה, כמעט כל המגויסים שלה מגיעים מהעדה העלווית, אליה שייכת משפחת אסד. רק הנאמנים ביותר מתמנים לתפקידי הפיקוד, בטח הבכירים שבהם, כאשר אחיו הצעיר של הנשיא מפקד עליה. במקרה של מלחמה, הכוח הזה אמור להיות האיכותי ביותר להכרעת האויב. דיוויזיה זו היא הכוח הצבאי היחיד שמותר לו לנוע ברחבי דמשק.

אסד ואחיו (צילום: RAMZI HAIDAR/AFP/GettyImages)
בשאר ומאהר אסד בצעירותם | צילום: RAMZI HAIDAR/AFP/GettyImages

השורשים של הדיוויזיה הזו מגיעים מתחילת שנות ה-80, אז מדובר היה ב"פלוגות הגנה" עליהן פיקד רפעת אסד, אחיו של הנשיא דאז חאפז. ב-1982 החיילים של רפעת נשלחו לדכא את המרד נגד השלטון הסורי במה שמוכר יותר בשם "טבח חמה". אולם כשנתיים לאחר מכן היה זה דווקא רפעת שארגן מרד וניסה להפיל את המשטר. המהלך נבלם על ידי הנשיא אסד האב, שהסכים לא להוציא להורג את אחיו בתנאי שייצא לגלות.

מיד אחרי שהוא גורש מהמדינה, פלוגות ההגנה עליהן פיקד פורקו ובמקומן, הוקמה דיוויזיה 4 עליהן מונה לפקד בנו של חפאז, מאהר אסד. גם הנשיא בשאר שירת בעבר בדיוויזיה. כחלק מההכשרה שלו הוא פיקד על אחת מהחטיבות.

מניפים את תמונות משפחת אסד ונסראללה (צילום: LOUAI BESHARA/AFP/GettyImages)
כרזה עם תמונותיהם של חאפז, בשאר ומאהר אסד לצד נסראללה | צילום: LOUAI BESHARA/AFP/GettyImages

עלילות הקצב מדרעא

מאהר (55), צעיר בשנתיים מאחיו בשאר, נחשב לאיש החזק ביותר במנגנוני הביטחון והצבא הסורי. הוא נחשב נאמן ומקורב לאחיו בשאר. אחד מהיועצים להם הנשיא שומע. בקרב העם הסורי הוא מוכר יותר בשם "הרוצח" או "הקצב מדרעא". יש עוד כמה שמות מצמררים להם זכה, כמי שפעל באכזריות יחד עם הדיוויזיה עליה הוא מפקד לדכא כל התנגדות.

למרות ששמו מוכר היטב, הוא נחשב לאיש צללים שממעט להראות בציבור ולהצטלם. באופן נדיר הוא תועד בשנים האחרונות כשהוא בנוכחות של קצינים בכירים בצבא הרוסי המוצבים בסוריה. מבחינת משרד ההגנה הרוסי, מאהר הוא אחד מהצינורות הטובים ביותר לאחיו הנשיא. וזה גם נכון מהצד של האיראנים.

לבנוני בחולצה הנושאת את דיוקנו של מאהר אסד (צילום: AFP/Getty Images)
לבנוני בחולצה הנושאת את דיוקנו של מאהר אסד | צילום: AFP/Getty Images

ככל הידוע מאהר הוא מהנדס מכונות בהשכלתו שהלך אחרי הלימודים לקריירה צבאית. ב-1994 נהרג אחיו באסל שאמור היה לרשת את אביהם. בסופו של דבר בשאר הפך ליורש, בעיקר בגלל הפתיל הקצר והאכזריות של מאהר. על פי החשד, מאהר גם היה מעורב ברצח ראש ממשלת לבנון ראפיק אל חרירי.

מאהר הוא אחד ממפקדי השטח שבזכותם בשאר אסד נשאר בחיים וניצח את מלחמת האזרחים. עוד כשהמלחמה הזו הייתה "התקוממות" חיילי דיוויזיה 4 פשטו על הערים והכפרים ופעלו לדכא את ההתקוממות בירי חי, התעללות בעצורים, אונס שיטתי של נשים וכל אקט אכזרי שניתן לחשוב עליו. למאהר אין בעיה לחסל גם כאלה שנחשבו מקורבים למשטר, ברגע שעלה חשש שהם פוגעים בשלטון.

ב-18 ביולי 2012, אירע פיצוץ בבניין המשרד לביטחון לאומי בדמשק. באירוע נהרגו ראש הלשכה לביטחון לאומי, גנרל הישאם אחטיאר ועוד ארבעה בכירי משטר בהם סגן שר ההגנה דאז אסף שווכאת, גיסו של בשאר. ההערכה היא שמאהר היה אחראי לפיצוץ, משום שהעריך שאותה קבוצה התכוונה לפגוע בנשיא בשאר, על רקע תפקודו במלחמת האזרחים.

כמה חודשים לאחר מכן, דווח שמאהר עצמו נפצע קשה בפיצוץ ואף איבד את רגליו. אין ספק שנפגע בפיצוץ, אולם בתמונות המעטות שנראו בשנים האחרונות אין עדות לפציעה כזו. בשנים האחרונות כמעט ואין מידע אמין על מאהר ודיוויזיה 4 עליה הוא מפקד. מדי פעם הקצינים והחיילים צצים בתמונות מאימון גדול או אימון משותף עם הצבא הרוסי. ככל הנראה גם עם הארגונים הפרו איראנים.

אין ספק שאחיזתם בשטח חזקה מאוד ובכל אירוע שיקרה, הם יהיו בחזית הלחימה, כאחד מהכוחות המאומנים ונאמנים ביותר בצבא הסורי, לצד דיוויזיה 25 של סוהיל אל חסן "הנמר" ומשמר הרפובליקה. וזה נכון בין שהחזית תהיה מול מדינת אויב, ובין אם חזית מבית.