צה"ל פוגע במועמדים לגיוס בעלי לקויות, מפלה אותם לרעה במהלך המיונים ומשבץ אותם בתפקידים שלא תואמים את כישוריהם, כך עולה מעתירה מנהלית שהוגשה בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי בתל אביב, נגד צה"ל והממונה על חופש המידע בצה"ל.

בעתירה, שהגישה עו"ד ענבר אפק ממשרד MEI LAW נטען, כי האחרונה פנתה כבר לפני כשבעה חודשים לממונה על חופש המידע בצה"ל, בדרישה לקבל מידע בנוגע ליישום הוראות חוק שוויון זכויות לאנשים מוגבלים, בכל הנוגע למועמדים לשירות ביטחון בעלי לקויות ומגבלות (לקות שכלית/ ראייה/ נפשית/ לרבות קוגנטיבית), אך טרם קיבלה תשובה.

לדבריה, הממונה על חופש המידע בצה"ל סירב למסור לה את המידע המבוקש, בנימוק שהבקשה נוסחה בצורה של שאלון. גם לאחר שהגישה לו עתירה מתוקנת, זה לא טרח להשיב לה עד היום.

"כל ההתנהלות של צה"ל בעניין הזה היא שערורייתית. צה"ל לא עושה טובה שהוא מגייס אותם לצבא", קובלת עו"ד אפק, "תהליך המיון של צה"ל לקוי, יש בו פגמים והוא בלתי חוקי בעליל. צה"ל מפסיד את הכישורים שלהם ומשבץ ילדים איכותיים, לתפקידים שלא מתאימים כלל לרמתם. הצבא חייב שיהיה לו מערך שלם מקצועי ונפרד למלש"בים שסובלים מלקויות ומוגבלויות, להקים מנגנון מסודר בפקודות לגבי שיבוצם לתפקידים המתאימים לכישוריהם. מה שקורה היום בפועל, שהצבא מפסיד את איכויות של אותם מלש"בים ופוגע בדימוי העצמי שלהם. הצבא קובר את האיכויות שיש לאותם חיילים ומעביר אותם מסע משפיל".

כך למשל מובא סיפורו של י', נער בעל לקויות למידה משמעותיות אשר רשויות הצבא מנעו ממנו במהלך מיוני הצו הראשון - מבחני הדפ"ר והליך 'אימות נתונים' - את ההתאמות הבסיסיות להן הוא זכאי וזקוק. משכך, הוא מבקש לתקן לאלתר את הליך המיון שנערך לו על ידי רשויות הצבא, תוך אפליה בוטה ופוגענית בו ולתקן את נתוני קבוצת האיכות הנמוכים שהותאמו לו בעקבותיו ושרחוקים מלשקף את איכויותיו וכישוריו הרבים. "הם רצו שאהיה נהג משאית", קבל י', "מה לי ולדבר הזה? יש לי כישורים לתפקידים שונים בתכלית. צה"ל באופן לא חוקי סגר לי את הדלתות. מפלים אותי לרעה בצורה בוטה ופוגענית מאוד".

חייל בדיכאון 2 (צילום: רועי ברקוביץ')
"צה"ל סגר את הדלתות" (אילוסטרציה, למצולם אין קשר לנאמר בכתבה) | צילום: רועי ברקוביץ'

במקרה אחר מלש"ב שהוגדר כגאון בתחום המתמטיקה והפיזיקה, שובץ להיות מאלף כלבים. "פתאום גיליתי שרוצים שהיה מאלף כלבים בצבא, הייתי בהלם ועוד אמרו לי שזה צ'ופר", סיפר ר'. רק לאחר מאבק ממושך וערעור שהגישה עו"ד אפק הצבא חזר בו ושיבץ אותו מחדש לתפקיד משמעותי ביחידה מסווגת.
"מדובר בילדים גאונים, מוכשרים בטירוף שבמקום שהצבא יממש את הפוטנציאל שלהם לטובת ביטחון המדינה וישבץ אותם בתפקידים משמעותיים, הוא רואה בהם כנחותים ומציע להם תפקידים לא מתאימים", טוענת עו"ד אפק.

מידי שנה, אלפי מלש"בים בעלי מוגבלויות מתגייסים לשירות צבאי וצה"ל לא נותן את דעתו לאיכות הגבוהה שלהם ואפילו מציין בפניהם שהם לא יכולים לערער על הקב"א שנקבעה להם, למרות שהדבר אינו נכון.
בכמה מקרים מלש"בים שמגיעים למבחני המיון ונוטלים ריטלין, נאלצים להיבחן בשעות הערב כשהשפעתו פגה, דבר שפוגע בהם בעת הבחינות. במקרה אחר מלש"בית לקוית ראייה קיבל שאלון במהלך הליכי המיון שהודפס באותיות קטנות, אותן לא הייתה מסוגלת לקרוא.

"הממונה על חוק חופש המידע לא השיב כלל לפניות שלי ולא מוסר את המידע שהוא מחויב למסור על פי החוק. המידע המבוקש הינו קריטי, בעל חשיבות ציבורית מהמעלה הראשונה ויש בו כדי לשפוך אור על התנהלות רשויות הצבא, בבואן לקבל החלטות הרות גורל בנוגע למלש"בים בעלי מוגבלויות ולקויות שונות", טוענת עו"ד אפק בעתירה.

עו"ד ענבר אפק (צילום: רוני כנעני, באדיבות המצולמת)
עו"ד ענבר אפק | צילום: רוני כנעני, באדיבות המצולמת

לדבריה, צה"ל לא סיפק שום תשובה או הסבר מדוע הוא מונע את מסירת המידע או הסיבה להתעלמות מפניותיה בסוגיה זו. בינתיים, מי שסובלים הם אותם חיילים בעלי לקויות, שצה"ל ממשיך לשבץ בתפקידים לא מתאימים ומתייחס אליהם בצורה לא שיווניות, שלא הולמת את איכותם.

גורמים צבאיים אמרו בנושא כי בהליכי הצו הראשון מתבצעים מבחנים ממוחשבים אמריקאים, השונים ממבחנים רגילים בבתי הספר. לדבריהם זו הסיבה כי לא כל ההתאמות המתקבלות בבתי הספר רלוונטיות למבחני הדפ"ר. כמו כן ציינו כי ההתאמות הרלוונטיות למבחני הצו הראשון (תוספת זמן, מחשבון, הפסקות בין תת מבחנים וכו') ניתנות בהתאם לבדיקת האבחון לגופו. עוד הוסיפו כי ליחידת "מיטב" ישנו סל התאמות הכולל הגדלת מלל הבחינה כדי להקל על לקויי ראייה, הוראות כתובות ללקויי שמיעה ועוד.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה:
"צה"ל הוא צבא העם, וככזה מגייס לשורותיו חיילים וחיילות מכל קצוות האוכלוסייה. באשר למיועדים לשירות ביטחון בעלי מוגבלויות רפואיות או קשיי למידה, יחידת מיטב עושה כל שביכולתה להתאים את המיונים לאוכלוסייה זו על מנת למקסם את הצלחתה בעת מילוי המבחנים, המשפיעים על שיבוצם בצה"ל. הבקשה למענה מתוקף חוק חופש המידע התקבלה ומטופלת אצל הגורמים הרלוונטיים בצה"ל ונמצאת כעת בשלבי אישורים מתקדמים. אנו מצרים על העיכוב בטיפול".